Gader, haver og huse under vand.
I Sakskøbing på Lolland husker indbyggerne tydeligt, hvordan det er gået for sig, når vandet i fjorden har rejst sig under kraftige storme gennem de seneste 30 år.
Jeg har oplevet oversvømmelser i mit hjem i både 2006 og 2013
Men snart kan frygten for den slags omfattende ødelæggelser holdes på afstand.
I dag har Guldborgsund Kommune nemlig taget det første spadestik til et værn mod den gamle kystkøbstad.
- Jeg er rigtig glad for, at der kommer en sluse. Det er vigtigt for Sakskøbing og Sakskøbings borgere og området, siger Jakob Aagaard, der har hus ud til fjorden, og tilføjer:
- Jeg har oplevet oversvømmelser i mit hjem i både 2006 og 2013.
Han havde ellers af bitter erfaring efter oversvømmelsen i 2006, fået bygget et dige for egen regning, inden stormen Bodil i december 2013 raserede Danmark.
- Men det var ikke nok. Det oversvømmede diget, og jeg fik ødelagt mit hus igen, siger Jakob Aagaard.
Den kommende sluse vil sammen med et tilhørende dige på hver side af Sakskøbing Fjord kunne modstå havvandsstigninger på op til 2,2 meter.
Altså et godt stykke over de 1,6 meter, der i dag betegnes som en 100-års hændelse, men som ifølge DMI også vil ske langt oftere i fremtiden.
Ifølge DMI's netop reviderede tal i det såkaldte klimaatlas vil havstigninger i Sakskøbing Fjord på over 1,6 meter nemlig kunne ske så ofte som hvert femte år.
Det nye værn mod højvande etableres i øvrigt således, at det let vil kunne forhøjes op til 2,5 meter.
Pensionister fik idéen på fisketur
Selve idéen om en sluse tværs over Sakskøbing Fjord trækker rødder tilbage til den daværende Sakskøbing Kommune.
Her arbejdede ingeniør-kollagerne Kjeld Wagner og Erik Bohn Jespersen, indtil de i 2006 begge gik på pension.
Kjeld kom med idéen, og jeg har lavet skitsen
- Jeg har siddet med alle problemerne, når der havde været højvande, og vandet var gået op i kloakkerne og fik x-antal skideballer, når det var sket, fortæller Kjeld Wagner og fortsætter:
- Da jeg så gik på pension, købte jeg mig en lille jolle – sejlede ud og ind gennem fjorden, fiskede lidt – det var rigtig hyggeligt. Jeg kom tidligt op om morgenen, og efterhånden fik jeg idéen og sagde, man må da kunne gøre noget her.
Inspireret af blandt andet de fremskudte diger i Sønderjylland og store sluser ved Ribe og Højer, fik Kjeld Wagner idéen til en sluse tværs over Sakskøbing Fjord.
Idéen præsenterede han for ti år siden til sin mangeårige kollega Erik Bohn Jespersen, der også var med på de mange fikseture.
- Kjeld kom med idéen, og jeg har lavet skitsen med ansøgning til Kystdirektoratet.
- Den skal fungere på den måde, at får man varsel om storm og højvande, så trykker man på en kontakt, så lukker slusen automatisk, fortæller Erik Bohn Jespersen og tilføjer:
- Og siden har kommunen arbejdet videre med det.
Borgernes engagement i projektet glæder borgmester Simon Hansen (S).
- Jeg er glad for, at vi er lykkedes med i samarbejde med borgerne at få lavet det her projekt, og vi glæder os til at komme i gang med at lave endnu flere projekter sammen med borgerne, siger han.
Byggeriet af slusen var i de oprindelige planer sat til at koste 20 millioner kroner. Men det endelige projekt er efter den afsluttede udbudsrunde endt i 40 millioner kroner.
Projektet er støttet med fem millioner kroner af Kystdirektoratet, ligesom Guldborgsund Kommune støtter projektet med en bevilling på fem millioner kroner.
Samtidig har kommunen og flere lodsejer andele i den nye sluse.
Resten betales af de øvrige lodsejere, der alt efter ejendommens karakter vil skulle bidrage årligt med 3.300 kroner per andel, hvilket for de største andelshavere vil beløbe sig til cirka 40.000 kroner årligt.
Ifølge borgmesteren vil projektet slet ikke lade sig gøre, uden borgernes bidrag.
- De værdier, der kan blive ødelagt, hvis man ikke klimasikrer og sørger for at vandet ikke kan komme ind til Sakskøbing - de er langt større end den pris, det koster at bygge en sluse, siger han og tilføjer:
- Jeg tror, at hvis kommunerne skulle finansiere alle klimasikringer i Danmark, så ville det ikke komme til at ske. Og som lodsejer har man jo også en interesse i at få beskyttet sine egne værdier, og derfor giver det rigtig god mening, at vi alle sammen er med til at betale.
Byggeriet af den nye sluse ventes at stå færdig i sommeren 2025.