Surdejsboller, surdejsbrød i forskellige varianter, det lokalt elskede kaffebrød og en masse kager.
Det er hvad, der normalt er på hylderne i det nye pop op-bageri Bageri Saxkjøbing på Lolland, der bliver drevet af det unge kærestepar Riike Johannsen og Mads Meng på henholdsvis 25 og 26 år.
Det har været en stejl læringskurve
Denne onsdag formiddag er der allerede udsolgt.
- Det er første gang, at vi er udsolgt så tidligt og må lukke klokken 11.30, siger Riike Johannsen.
De tomme hylder er der muligvis en forklaring på.
For det nyåbnede pop up-bageri har stor succes i lokalområdet. Og det på trods af, at Riike Johannsen og Mads Meng slet ikke er bagere.
Riike Johannsen har en baggrund som grafisk designer, imens Mads Meng er uddannet møbelsnedker. Begge har boet i København i seks år.
Og det er så her, spørgsmålet kommer.
For hvordan ender et ungt kærestepar fra København - der ikke er bagere - med at drive et succesfuldt pop up-bageri på Lolland?
Hjemmebag blev hobby
For Mads Meng startede bage-entusiasmen under coronapandemien.
Her blev hjemmebag den nye hobby, hvor der blev eksperimenteret med alt fra surdej til gær samt med og uden mælk i brødbagningen.
Siden voksede ønsket om at drive sit eget bageri.
- Det er en lille drøm at køre mit eget mikrobageri i fremtiden, siger Mads Meng.
- At det så går så hurtigt, og jeg har muligheden for at stå for mit eget bageri nu, havde jeg ikke troet, siger han.
Søgte nogle, der ville
Det var et opslag på Instagram og et 20 minutter langt telefonopkald med iværksætteren Claus Meyer, der gjorde, at Mads Meng og Riike Johannsen nu står her i Sakskøbing.
Claus Meyer søgte nogle, der havde lyst til at stå for et pop up-bageri i byen. Det havde iværksætteren gjort omtrent to år før med succes.
Claus Meyer var meget interesseret i det unge par på grund af Mads Mengs interesse og erfaring indenfor bagning.
- Jeg har smagt brødet det sted på Amager, hvor Mads havde bagt før, så det betød noget, at jeg vidste, at det var virkelig godt håndværk, han stod for udover, at han var sympatisk og virkede troværdig, siger Claus Meyer.
Hvorfor er det kun et pop op-bageri?
Da den gamle bager lukkede i Sakskøbing, forsøgte Claus Meyer nogle år efter at åbne et pop up-bageri.
Det blev en succes, og det er nu det, han nu gentager med hjælp fra Riike Johannsen og Mads Meng.
Men hvorfor ikke lave det til et permanent bageri, når det nu går så godt? Det har vi spurgt Claus Meyer om.
- Det store spørgsmål, og det vi interesserer os for, det er, om det primært er turister eller lokale i byen, som bruger bageriet, siger Claus Meyer og fortsætter:
- Bekymringen er jo, at hvis det er turister, der holder bageriet kørende, så risikerer man ikke at kunne få det til at hænge sammen om vinteren.
Claus Meyer er dog ikke afvisende over for at gøre det til en permanent bager, hvis det viser sig, at det er lokale, der holder bageriet i gang.
- Jeg lover at gøre alt, hvad jeg kan, for at det bliver permanent, hvis vi får bekræftet, at det faktisk er de lokale, der holder så meget af det, at der burde være grundlag for at gøre det permanent, siger han.
Efter samtalen gik der to uger, hvorefter parret sagde ja til at bruge sommeren på Lolland. Tre uger efter var butikken åben.
Bageri Saxkjøbing samarbejder både med Claus Meyer og selve hotellet Hotel Saxkjøbing i byen, som de leverer brød til. Mikrobageriet giver kæresteparret mulighed for at træne det at være selvstændig og drive sin egen virksomhed.
Det ligger ikke fjernt fra Riike Johannsen at være selvstændig, da hun kommer fra en familie i hotel- og restaurationsbranchen. Åbningen af bageriet har dog haft sine udfordringer.
- Det har været en stejl læringskurve, siger Riike Johannsen.
Mads Meng fortæller, at de på åbningsdagen havde store problemer med surdejen, som ikke ville opføre sig som den skulle. Det resultererede i halvfesne brød.
- Første åbningsdag var meget op ad bakke, siger Mads Meng.
Udfordringen slog dog ikke kæresteparret ud af kurs.
Hvad skal der ske?
Kunderne er da også meget begejstret for det nye bageri i byen. En af dem er Laila Larsen, der bor i Sakskøbing.
- Det er simpelthen så fedt, siger hun.
- Alt det, de laver, er lækkert.
Riike Johannsen kan også mærke den store opbakning fra de lokale.
- De lokale har været rigtig gode til at tage imod os. De har været så søde, og de kommer igen, så det er vi superglade for, siger hun.
Også på de sociale medier har lokale borgere været søde til at rose bagværket og anbefale bageriet, fortæller Riike Johannsen.
Men hvad skal der ske, når Bageri Saxkjøbing lukker og slukker for denne gang?
- Vi skal se noget af verden og arbejde forskellige steder. Så første stop blev Saxkøbing, og så må vi se, hvor det tager os hen, siger Riike Johannsen.
Mads Meng følger trop.
- Jeg går med en drøm om at stå for mit eget mikrobageri på et tidspunkt. Hvor vi så ender henne, det er spørgsmålet, siger han.
Bageri Saxkjøbing åbnede i juni, og det er planen, at kæresteparret driver det videre indtil 1. oktober i år.