Dorde har fået afslag fra kommunen - vil ikke bevilge nye benproteser

Dorde Rosenhøj har fået amputeret begge ben på grund af sukkersyge, men Guldborgsund Kommune vil ikke bevillige de benproteser, hun har brug for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Gedser på Falster bor en kvinde på 53 år, som ifølge sin mand normalt har ild i rumpetten.

Det har hun formentlig stadig, men hendes bentøj har svigtet hende, så det ikke længere er så nemt at få rumpetten med sig.

Siden 1998 har Dorde Rosenhøj haft diabetes, og i 2016 fik hun som følge heraf amputeret sit højre ben. Halvandet år senere, i 2018, røg det andet ben på grund af invaliderende smerter.

quote Det er altid forfærdeligt at se, at ens kone går og lider

Allan Rosenhøj, mand til Dorde Rosenhøj

- Det er altid forfærdeligt at se, at ens kone går og lider, når hun altid har haft meget ild i rumpetten, og se, at først ryger det ene ben, og så ryger det andet ben, fortæller Dordes mand, Allan Rosenhøj.

Efter Dorde har fået amputeret begge sine ben, har Guldborgsund Kommune bevilliget hende et par benproteser, som dog har vist sig ikke at være de bedste til hendes udfordringer. Derfor har hun nu fået et par nye proteser, som hun gerne vil beholde, og som ifølge hendes læge er gode for hende.

Men nu har Guldborgsund Kommune klappet pengekassen i.

Fik benproteser der ikke var gode til hende

quote Hvis jeg sætter mig i en kørestol, så kommer jeg aldrig op igen

Dorde Rosenhøj fra Gedser

I august 2019 bevilligede Guldborgsund Kommune et par benproteser til Dorde Rosenhøj til 132.000 kroner. Det var Dorde Rosenhøj skam også taknemmelig for - der var bare lige ét problem: De fungerer ikke for hende.

- De gnaver, så jeg får sår. Jeg har haft 10-12 sår på det ene ben på grund af proteser. Jeg ved jo godt, hvad der sker på sigt, og det er, at jeg bliver amputeret til op over knæet, fortæller Dorde Rosenhøj til TV2 ØST.

For med de proteser, der er betalt af kommunen, har hun svært ved at holde balancen.

- Jeg har fået en angst for at falde. Jeg har oplevet at være med min søn i en forretning, hvor jeg pludselig har sagt til min søn, at nu falder mit ben af. Den der usikkerhed... Det er ikke sjovt at gå nogle steder og ikke vide, om man falder, for folk bliver så forskrækket omkring mig, siger Dorde Rosenhøj.

Artiklen fortsætter efter billedet.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Men hun må bruge det første par benproteser, som kommunen har bevilget, eller også må hun sidde i kørestol, lyder beskeden fra Guldborgsund Kommune.

- Men hvis jeg sætter mig dér, så kommer jeg aldrig op igen, forklarer Dorde.

Charcots fod

Charcots fod er en sjælden skade og deformitet i foden eller anklen.

 

Charcots fod opstår hos personer med type 1 eller type 2 diabetes. Tilstanden opstår hos personer med diabetisk nerveskade - det vil sige personer med længerevarende diabetes og ofte personer, hvor kontrollen af blodsukkeret har været dårlig.

 

Tilstanden starter med en betændelseslignende påvirkning af et afgrænset område i en fod eller ankel. Dette kan føre til brud og forskydninger i led. Det kan ende med varige deformiteter, hvis tilstanden ikke bliver behandlet, eller behandlingen kommer for sent i gang.

 

Kilde: Sundhed.dk

Læge: Gamle benproteser medfører forringelse af livskvalitet

Ifølge Dorde Rosenhøjs praktiserende læge har hun gennem tiden oplevet mange komplikationer med benproteser. Blandt andet knækkede den ene benprotese og medførte et fald.

Læs også
Kommune fratog delvist lammet kvinde sin hjemmehjælp efter coronapause
Læs også
Kommune fratog delvist lammet kvinde sin hjemmehjælp efter coronapause

Den praktiserende læge skriver i en udtalelse:

Der har været problemer med gentagne sårdannelse i benstumper. Dette har medført, at patienten har været nødt til at afmontere benproteser og ligge i sengen, mens hun til andre tider har været henvist til at sidde i en kørestol.

Lægen konkluderer endvidere, at de benproteser, som kommunen har bevilliget, er langt fra optimale for Dorde:

Der har været en øget faldtendens med de aktuelle benproteser, og det har medført en forringelse af livskvalitet. På grund af de aktuelle benproteser, der er langtfra optimale, er patienten aktuelt i en tilstand af fuldstændig afhængighed af hjælp fra familien.

Dordes mand: - Det tærer på ægteskabet

Dorde Rosenhøj kan faktisk ikke være alene hjemme, hvis hun benytter de benproteser, kommunen har betalt for, fortæller hun. Derfor er hun dybt afhængig af hjælp fra sin familie.

- Det giver selvfølgelig nogle problemer i og med, at det tærer på ens ægteskab. Jeg skal jo være der hele tiden, og jeg har også mange fritidsinteresser og har fået noget arbejde på Nordsjælland, men jeg må ligesom sige fra, fordi jeg skal være der. Der skal jo være nogen, der hjælper hende, siger Allan Rosenhøj.

quote Der skal jo være nogen, der hjælper hende

Allan Rosenhøj, Dordes mand

- Det med at se ens hustru igennem mange år ligge og græde hver eneste nat, fordi al det medicin, hun får, ikke kan dæmpe smerterne... Det er hårdt at se. Det tærer meget på én, siger han.

Nye benproteser giver livsglæde igen

I stedet for at sætte sig i en kørestol tog Dorde Rosenhøj fat i Sahva i København, som fremstiller hjælpemidler som benproteser.

Her fik hun et par protesefødder med vacuum til højre og venstre fod, som blev udlånt i en måned. Dorde Rosenhøj oplever, at de nye proteser giver en større sikkerhed på ujævnt underlag og trapper samt bedre balance og sikkerhed under gang, noterer kommunen i deres beskrivelse af forløbet.

Artiklen fortsætter efter billedet.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I januar i år ansøger hun Guldborgsund Kommune om at bevillige hende de nye proteser. Hun krydser i den grad fingre for, at kommunen kan efterkomme hendes ønsker, fordi hun oplever, at de har gjort en kæmpe forskel.

quote Jeg kunne mærke, hvor godt jeg egentlig havde det, og hvilken livskvalitet jeg fik tilbage

Dorde Rosenhøj fra Gedser

- Jeg tænker, at det her går galt, hvis ikke jeg får det. For jeg kunne mærke, hvor godt jeg egentlig havde det, og hvilken livskvalitet jeg fik tilbage. Folk oplevede mig som den sjove Dorde, den sjove mor, jeg altid har været, og den glade Dorde. Og det var jeg bare ikke mere. Jeg lukkede mig inde i en skal, for jeg gad ikke noget og vidste faktisk ikke, hvad jeg skulle gøre.

Kommunen giver afslag

I maj har kommunen givet Dorde afslag på de nye benproteser. Hun modtog et skriftligt afslag, som TV2 ØST har fået indsigt i.

Artiklen fortsætter efter billedet.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Kommunen begrunder afslaget med, at Dorde Rosenhøj i forvejen er afhjulpet med de benproteser, hun blev bevilliget i første omgang, og at de ansøgte vacuumfødder til benproserne ikke findes yderligere at være i stand til at kompensere for din funktionsnedsættelse i væsentlig grad.

- De synes, at det, jeg har, er godt nok til mig. De kan ikke se, at der vil ske nogen forandring i mit forløb, hvis jeg får nogle pumper, siger Dorde Rosenhøj.

- Men nu er det jo ikke dem, der ingen ben har. Så let er det faktisk ikke at være dobbeltamputeret. Det er ligesom at gå på stylter. Jeg synes simpelthen, det er så tarveligt af en kommune, der kan bevilge alt mulig andet. Jeg har hverken bedt om hjemmehjælp eller elscooter – det er min mand, der sørger for det hele. Men nu kan han ikke mere.

Tove Repstock
Læs også
Nu får Tove kun rengøringshjælp hver tredje uge: - Det gør mig så harm og rasende
Tove Repstock
Læs også
Nu får Tove kun rengøringshjælp hver tredje uge: - Det gør mig så harm og rasende

Vil anke sagen

Dorde og hendes mand er chokeret over kommunens beslutning.

- Det har gjort, at jeg må tage mig af min kone, og det gør jeg gerne, men det chokerer mig selvfølgelig lidt nu, at når man søger om at få en protese, så hun kan få bedre livskvalitet og klare sig selv på ejendommen, at så nægter Guldborgsund Kommune at betale, fortæller Allan Rosenhøj.

quote Det undrer det mig, at kommunen ikke har mere overskud til at give noget til de syge og svage

Allan Rosenhøj, Dordes mand

De nye benproteser, som Dorde Rosenhøj har anmodet om, vil koste 169.000 kroner for to.

- Det er mange penge, men set i forhold til så meget andet er det peanuts for at få en person op at gå i forhold til, hvad jeg skal få lavet om nu. Jeg kan ikke komme ud på mit badeværelse med en kørestol. Jeg kan ikke komme ned ad min trappe selv, så hvis man lægger de tal sammen, så bliver det dyrere, pointerer Dorde Rosenhøj.

- Jeg forstår ikke rigtig deres måde at tackle sådan én sag på.

Guldborgsund Kommune mener, at den har bevilget Dorde Rosenhøj det, der kan afhjælpe hendes situation.

- Når vi vurderer en ansøgning på et konkret hjælpemiddel, i dette tilfælde benproteser, så kigger vi på graden af funktionsnedsættelser, og hvad der er af væsentlighedskriterier, og bevilger det, vi mener kan afhjælpe den situation, man er i, og yde den kompensation for nedsat funktionsevne, der skal til. Og det har vi også gjort i den konkrete sag, siger direktør for social, sundhed og omsorg Allan Ruders til TV2 ØST. 

I hendes patientjournal skriver hendes læge, at han skønner, at benproteser, der tilpasser sig hendes benstumper, i sidste ende ville kunne øge hendes livskvalitet. Vil det ikke være den bedste løsning, hvis en handicappet borger får den løsning, der kan øge livskvaliteten mest muligt?

- Jo, bestemt, og det står også i Serviceloven. Vi skal levere det hjælpemiddel, der er bedst, men også billigst egnet til borgeren, så det er begge kriterier, der skal veje ligeligt, når vi skal vurdere, hvilket hjælpemiddel der kan kompensere for den funktionsnedsættelse, man har, og give øget livskvalitet. Det mener vi, med det nye hjælpemiddel, der er blevet givet i det her tilfælde, også modsvare det behov.

Dorde Rosenhøj vil nu anke kommunens afgørelse.


Nyhedsoverblik