Da hjemmehjælperen mandag skulle komme tilbage til Susanne Schneekloth efter coronakrisens hjemmehjælperpause, fik hun en overraskelse. Hjemmehjælperen kom ikke.
- Jeg havde ikke fået nogen besked, så jeg ringede til kommunen. Her fik jeg at vide, at hjælpen var afmeldt af en visitator, fortæller hun.
Susanne Schneekloth fra Nørre Alslev på Falster fik for tre år siden en blodprop i hjernen. Den har ført til, at hun er meget dårligt gående, at hun slås med svimmelhed, og at hun har en delvis lammelse i højre side. Derfor er der ting, hun i dag har svært ved selv at klare.
Det er virkelig svært, når man er dårligt gående
- Efterhånden har jeg trænet mig op til at klare mig selv - bortset fra om natten, hvor jeg skal op for at tisse. Her er jeg meget svimmel og bruger et bækken på soveværelset, forklarer hun.
Spilder eller taber bækkenet
Susanne Schneekloth får normalt hjælp af en hjemmehjælper til at tømme bækkenet hver morgen, men da coronavirussen kom til Danmark, måtte hun klare det selv for en stund.
- Det gjorde jeg så også med hjælp fra min søn, som kom forbi af og til. Når han ikke var i nærheden, så måtte jeg jo gøre det selv, og det er virkelig svært, når man er dårligt gående, fortæller hun.
Så hos Susanne Schneekloth har livet uden hjælp ikke været uden besvær, for flere gange har hun splidt fra bækkenet eller ligefrem tabt det på vej mod toilettet.
- Dels er det svært, ikke. Og jeg jamrer og stønner. Og det er også ydmygende. Det er ikke særlig rart, det er det ikke, siger Susanne Schneekloth.
En af flere
Susanne Schneekloth er ikke den eneste, hvor hjælp fra familie eller venner i coronatiden har resulteret i ændringer i hjemmeplejen.
Også Maria Petersen og hendes mor i Nørre Alslev har af Guldborgsund Kommune fået en lignende besked om afmeldt hjemmehjælp. Den fik de, da de ringede til visitationen, fordi de ikke forstod, hvorfor hjemmehjælpen udeblev uden nogen forklaring.
- Ét er, at man under en coronaepidemi har fjernet hjemmeplejen for dem, der har pårørende, der kan hjælpe. Men at man fjerner den helt fra folk, der ikke kan klare sig selv, og som er afhængig af hjælp fra andre. Det kan ikke være rigtigt. Det gør man ikke, siger Maria Petersen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ændrer holdning
Tirsdag fik Susanne Schneekloth i et skriftligt svar fra kommunen oplyst, at visitationen havde "lagt vægt på, at du har oplyst, at du selvstændigt har varetaget opgaven i en måned", og at hjemmehjælpen derfor var aflyst.
Men siden det skriftlige afslag i går, har Guldborgsund Kommune fundet ud af, at der må være sket en fejl.
- Det er en dybt beklagelig sag. Som også vi har konstateret, da vi gennemgik sagen, er der sket en fejl, siger Bodil Pedersen, der er centerchef for socialområdet i Guldborgsund Kommune.
Artiklen fortsætter under billedet.
Guldborgsund Kommune har onsdag kontaktet Susanne Schneekloth, der vil få startet sin hjælp op igen.
Bodil Pedersen fortæller, at fejlen ikke er sket i relation med corona, men understreger, at det selvfølgelig ikke er okay, at kvinden fik frataget sin hjemmehjælp.
- Når der sker fejl af denne slags, så giver det altid årsag til, at vi gennemgår vores procedurer og undersøger, om der er ting, vi kunne gøre anderledes. Vi vil gøre alt for at undgå fejl – men vi er jo mennesker. Så hvis der sker fejl, så vil vi rette op på dem, siger Bodil Pedersen.