Endnu en international anerkendelse til ny skole på Lolland

Allerede inden Sundskolen på Lolland er taget i brug, har den vakt opsigt flere steder i verden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udlandet har endnu engang fået øjnene op for Sundskolen på Lolland. For to uger siden var den at finde på arkitektur-magasinet Dezeens liste over 12 arkitektoniske projekter, der er værd at holde øje med.

For få dage siden dukkede den kommende svanemærkede skole, som skal ligge i Sundby, så igen op i arkitektkredse. Denne gang på arkitektmediet ArchDailys liste over de 22 arkitektur-projekter i verden, mediet vurderer, der er mest værd at holde øje med i 2022.

- Det er jo helt fantastisk, at et byggeri i kommunen når så langt ud, at vi nu kommer ud til folk i hele verden, der er interesserede i arkitektur – at vi nu er på to lister, hvor nogle mener, vi er værd at holde øje med. Det er vi meget, meget glade for og stolte over, lyder det fra Guldborgsunds borgmester, Simon Hansen (S).

quote Det kan danne grundlag for nye netværk og relationer

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund

Arkitektmediet, ArchDaily, blev grundlagt i 2008 af arkitekter, der manglede et forum for de seneste projekter og trends. Ifølge mediet selv, når det hver måned ud til 17,9 millioner læsere.

- Nu har man rigtigt fået øje på det, vi har gang i med skolen. Det er skønt, at flere peger på, at vi har gang i noget rigtigt, lyder det fra borgmesteren.

Med placeringen på listen kommer Sundskolen, der er Danmarks første svanemærkede skole, i kategori med arkitektprojekter fra hele verden. Det gælder blandt andre et projekt i Abu Dhabi, hvor tre religioner kommer til at mødes med implementeringen af en moske, en synagoge og en kirke. På listen er også et forslag til den første undervandsskulpturpark i Florida.

Artiklen fortsætter under billeder:

Billedet her illustrerer, hvad der skal blive til en moske, en synagoge og en kirke på Saadiyat Island i Abu Dhabi.
Billedet her illustrerer, hvad der skal blive til en moske, en synagoge og en kirke på Saadiyat Island i Abu Dhabi. Foto: Adjaye Associates
OMA og Shohei Shigematsu har designet et forslag til Miami Beachs første undervandsskulpturpark og kunstige rev i Florida.
OMA og Shohei Shigematsu har designet et forslag til Miami Beachs første undervandsskulpturpark og kunstige rev i Florida. Foto: OMA

Håber, at opmærksomheden kan skabe netværk

Sundskolen er designet og tegnet i samarbejde med blandt andre Henning Larsen Arkitekter, der også har slået streger til Operahuset i København.

Der er sat 175 millioner kroner af til projektet, som forventes at kunne byde de første elever velkommen i det kommende skoleår.

Fakta om Danmarks første Svanemærkede skole:

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. For at blive tildelt dette skal et byggeri leve op til en række strenge krav for:

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet
  • Uvildig kontrol samt fokus på genbrug og genanvendelse
  • Derudover er svanemærket et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer


Kilde: Guldborgsund Kommune og Miljømærkning Danmark

I Guldborgsund Kommune håber man, at den internationale opmærksomhed vil være nyttig for kommunen i fremtiden.

- Der er en positiv historiefortælling om kommunen i det – at vi kan få de her dygtige arkitekter til at tegne for os, siger Simon Hansen og uddyber:

- Jeg tror på, at når skolen står færdigt, så vil der være folk, der kommer for at se skolen for at blive inspireret. Det kan danne grundlag for nye netværk og relationer, og det kunne ende ud i konkrete projekter og samarbejder, hvor man lader sig inspirere af, hvordan man driver kommune uden for Danmarks grænser.

Læs også
Internationalt magasin fremhæver lokalt skolebyggeri: - Det er toppen af kransekagen
Læs også
Internationalt magasin fremhæver lokalt skolebyggeri: - Det er toppen af kransekagen

Et andet dansk projekt er også på listen. Det er en glødende bygning, der skal tilføjes det maritime center på havnen i Esbjerg. Bygningen får navnet "Lanternen", og den skal styrke forbindelsen mellem byen og havet på vestkysten.  

På toppen af det maritime center i Esbjerg, skal der tilføjes en bygning, der har fået navnet "Lanternen".
På toppen af det maritime center i Esbjerg, skal der tilføjes en bygning, der har fået navnet "Lanternen". Foto: MIR



Nyhedsoverblik