Flere mænd end kvinder dør af kræft. Det skyldes blandt andet, at mændene overser kræftsymptomer og ikke kommer til læge i tide.
Men nogle af dem, der kan få mændene til at gå til lægen, er deres voksne børn.
Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, hvor næsten ni ud af 10 sjællandske mænd svarer, at de er godt tilpas med, at det er deres voksne børn, der sender dem til lægen.
Kræftramt far: Jeg skulle have talt med mine børn
Lennart Hilfeldt bor ved Eskildstrup på Nordfalster. Han er en af de mænd, der kunne have haft gavn af, at hans børn havde sendt ham til lægen.
For tre år siden fik han konstateret endetarmskræft efter at have gået med voldsomme afføringsproblemer i omkring tre måneder.
Fængselsbetjenten Lennart Hilfeldt, der bor alene i sit hus på Nordfalster, opdagede for tre år siden, at der var noget galt i hans tarme. Omkredsen på hans afføring blev mindre og mindre, og det tog længere og længere tid for ham at komme af med den.
Men selvom Lennart Hilfeldts afføring ændrede sig markant, gik han ikke til lægen med det samme. Han fortalte heller ikke sine børn om problemerne - i stedet slog han ændringerne hen og tænkte, at det nok gik over.
Disse tre tegn overser de Sjællandske mænd
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der tre tegn på kræft, som de sjællandske mænd især overser.
I deres undersøgelse svarer 50 procent af de adspurgte sjællandske mænd, at de ikke forbinder synkebesvær med kræft. 55 procent ved ikke, at vedvarende hoste kan være et tegn på kræft, mens 39 procent ikke ser ændret afføringsmønster som et symptom på kræft.
De 7 tegn på kræft
- Vedvarende synkebesvær i mere end en måned
- Uforklarligt vægttab
- Langvarig hoste eller hæshed i mere end en måned
- Uforklarlig blødning
- Ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele
- Ændret afføringsmønster
- Knuder eller hævelser
De tre tegn, som for mange mænd overser, kan være symptomer på blandt andet lungekræft og tarmkræft, og det er faktisk de to kræftformer, som flest mænd bliver ramt af og dør af.
Brev fra Regionen redede Lennart
Mens Lennart Hilfeldt gik med sine bekymringer om afføringsændringerne selv, fik han et brev fra Region Sjælland. I det opfordrede regionen alle over 50 år til at indsende en afføringsprøve til screening for endetarmskræft.
Brevet fik Lennart Hilfeldt til at indsende en prøve, og han fik hurtigt at vide, at han skulle på hospitalet til en kikkertundersøgelse. Der var nemlig fundet blod i hans afføringen.
Samme dag, som fængselsbetjenten modtog brevet fra regionen, havde han været til sin egen læge, der ikke umiddelbart fandt tegn på kræft, men afføringsprøven sikrede, at Lennart Hilfeldts sygdom blev opdaget i tide.
Hvorfor sagde du ikke noget?
Kikkertundersøgelsen afslørede, at Lennart Hilfeldt havde en kræftknude 10 centimeter oppe i endetarmen. Og han blev meget chokeret, da han fik den besked.
- Det er som om, der går en klap ned. Jeg kan huske, at jeg blev spurgt, om jeg havde nogle pårørende i nærheden, som kan komme og støtte mig og hjælpe mig hjem, fordi jeg blev selvfølgelig meget chokket, fortæller Lennart Hilfeldt, der ikke var den eneste, der fik et chok over hans diagnose.
Hans voksne børn vidste ikke, at deres far havde symptomer på kræft.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Efterfølgende blev de sure på mig, for "hvorfor har du ikke sagt noget? Hvorfor har du gået med den bekymring i så lang tid uden at sige noget til os, fortæller Lennart Hilfeldt, der ville ønske, han havde fortalt sine børn om sit helbred.
- Det kan jeg godt se, at det skulle jeg selvfølgelig have gjort, siger han.
Del dine bekymringer
Heldigvis blev Lennart Hilfeldts kræftsygdom opdaget i tide. Den havde ikke spredt sig, og han undgik behandling med stråler og kemoterapi. Men sygdommen har efterladt Lennart Hilfeldt med en række senfølger, og det betyder, at han tre år efter endnu ikke er oppe på fuld tid på sit arbejde.
Han opfordrer andre, der er bekymrede for deres helbred eller som oplever ændringer i kroppen, til at fortælle familie og venner om det.
- Det er et af de råd, jeg vil give videre. Fortæl omgivelserne, hvis du oplever noget ved din krop, som ikke er, som det burde være, siger han.
- For så kan de også være med til at skubbe på, siger Lennart Hilfeldt.
- Jeg tror, det er typisk for os mænd, at vi udskyder lægebesøg, når vi oplever en eller anden forandring i den måde, kroppen agerer på, siger fængselsbetjenten.
Red din fars dag
Med kampagnen De 7 Tegn vil Kræftens Bekæmpelse motivere danskerne til at gå til lægen i tide, hvis de oplever symptomer på kræft. Da det især er mændene, der ikke kommer til læge i god nok tid, er kampagnen blevet lanceret op mod fars dag den 5. juni.
På dette års fars dag beder Kræftens Bekæmpelse derfor Danmarks børn om at lave en personlig red-din-fars-dag-hilsen, der fortæller deres fædre, at de ikke kan undværes, og at de skal gå til lægen, hvis de oplever et af de syv tegn på kræft.
Blandt hilsnerne vælges 20, der vinder deres helt egen personlige fars-dags-hilsen, som vises på en reklameplads nær deres fædres bopæl.
Tal fra 2017 viser, at 1415 mænd i Region Sjælland mistede livet til en kræftsygdom i 2017. Til sammenligning døde 1269 af regionens kvinder af kræft det år.