Det er med liv og lemmer på spil, når de mindste skolebørn tager cyklen til Nordbyskolen i Kraghave ved Nykøbing Falster.
Det mener i hvert fald en gruppe bekymrede forældre, der kæmper for en cykelsti på strækningen.
Én af de forældre er Sunneva Poulsen fra Øverup. Hun tør ikke lade sine yngste børn følges med deres ældre søskende, når de cykler i skole.
- Det er simpelthen for farligt, mener jeg. Jeg er ikke tryg ved det, siger hun.
- Der er biler og lastbiler og traktorer og cyklister side om side. Det føles meget utrygt, især når man skal sende sine børn i skole, men også når man selv kommer kørende som cyklist.
Artiklen fortsætter under billederne.
Lastbil pressede ham ud i rabatten
I 2004 åbnede Norbyskolen i Kraghave. Det var en sammenlægning mellem to landsbyskoler i netop Kraghave og i Tingsted. Men der fulgte altså ikke en cykelsti med til eleverne fra Øverup og Tingsted.
Og derfor forstår de ældste børn i familien Sibo Poulsen godt, at de yngre søskende får nej til at cykle i skole.
- Det er lidt ubehageligt at dele vejbane med store biler og biler, der kører hurtigt. De kører rigtig stærkt. Man får nærmest i chok, når de kører forbi, siger Sune Sibo.
Artiklen fortsætter under billederne.
På landevejen mellem Øverup og Kraghave må man nogle steder køre 80 kilometer i timen, og andre steder siger hastighedsbegrænsningen til 60 kilometer i timen.
Derfor skal man ifølge Sune Sibo være ekstra opmærksom, når man kommer på cykel - for det kan hurtigt gå galt.
Der er biler og lastbiler og traktorer og cyklister side om side. Det føles meget utrygt, især når man skal sende sine børn i skole
- Jeg havde en oplevelse, hvor der kom en lastbil, og jeg blev tvunget helt ud i græsset i kanten af vejen og skulle cykle derude, siger han.
Har samlet 1.000 underskrifter ind
Sunneva Poulsen og hendes mand har taget initiativet til at samle en gruppe forældre i kampen for en mere sikker skolevej. Sammen har de samlet mere end 1.000 underskrifter ind, fra folk der også ønsker sig en cykelsti på ruten.
- Jeg kører tit vejen selv i bil og tænker, at det er farligt, når jeg skal udenom cyklister. Der er flere store elever, der cykler, og de er ikke altid flinke til at køre én og én, når der kommer biler. Så der bliver skabt mange farlige situationer, siger Hannah Frohmé, der er lærer på Nordbysskolen, og som godt kan forstå forældrenes frustrationer.
Onsdag aften blev de 1.000 underskrifter så afleveret til politikerne i Guldborgsund Kommune, der deltog i et borgermøde om sagen.
Artiklen fortsætter under billederne.
Og i kommunen er de lydhøre over for problemet – men der er samtidig nogle udfordringer, lyder det.
- Jeg kan ikke udelukke, at cykelstien bliver til virkelighed, men det bliver en lang proces, som vi så har sat i gang i aften. Vi skal have en dialog om, hvorvidt det er den rigtige løsning, eller om der kunne være en anden, der måske er billigere. Og først derefter skal beslutningen vedtages politisk, siger lederen af Park & Vej, Martin Steenstrup.
Men hvad skal der til, hvis I skal gå med til en cykelsti på strækningen?
- Det er svært at sige. Vi skal vide, at der er et behov, at der er cyklister nok, og at der er en større utryghed end andre steder i kommunen, slutter Martin Steenstrup.