2022 var et rigtig godt år for Museum Lolland-Falster.
På flere afdelinger havde museet således rekordmange gæster.
I bygningerne i Færgestræde, hvor man kan tage på Museum Obscurum og se de uhyggelige og mærkværdige fund, var der for eksempel en fremgang på 59 procent i forhold til året før.
Blandt andet havde Museum Obscurum det bedste besøgstal, siden det åbnede. Der var også flere, som besøgte turistinformationen.
Men også både Reventlow-Museet Pederstrup og frilandsmuseet De Gamle Huse i Maribo oplevede stor stigning i antallet af gæster.
Særligt gruppebesøgende er steget voldsomt, skriver Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse.
- I år har vi i sommermånederne haft åbent alle ugens dage bortset fra mandag, og det betyder, at færre kørte forgæves i højsæsonen. Det kan vi mærke på besøgstallet, fordi vi fanger dem, der lige lagde vejen forbi, nu de var her, siger museumsinspektør Louise Sebro.
Positiv efter-corona effekt
Mens den ene faktor for det gode besøgstal er de udvidede åbningstider, så peger Louise Sebro også på en nyåbnet café i kælderen på Reventlow-Museet, der har lokket publikum til.
- Vi oplever større efterspørgsel fra busselskaber og turarrangører, dels fordi de på Reventlow-Museet kommer helt tæt på hverdagslivet for 200 år siden og fortællingen om de store tanker, der var med til at skabe det Danmark, vi kender i dag, og dels fordi der nu er mulighed for også at få kaffe og kage, siger museumsinspektøren.
En tredje faktor er museets indhold i form af udstillinger og formidlingsarrangementer, som Pederstrup har lagt rammer til i den forløbne sæson.
Samtidig peger Louise Sebro på, at mange har brug for at komme ud og få nogle oplevelser efter et par år med corona.
Og det er netop også grunden til, at en af gæsterne var taget på Museum Obscurum i dag.
- Det er det der med at komme ud, for vi har nærmest været spærret inde under corona. Så det er rigtig rart at have mulighed for at komme ud og se ting og gerne så mange ting som muligt, siger Winnie Lund, der har taget turen fra København.
For et år siden lancerede Guldborgsund Kommune et eksperiment for at fremme interessen for kultur blandt kommunes børn og unge.
Kommunen valgte af den grund, at børn og unge under 18 år fik gratis entré til en række museer, udstillinger og oplevelser.
5.061 børn og 4.623 voksne lagde vejen forbi Kulturpasset, som eksperimentet blev døbt.