En forsøgsordning, som Guldborgsund Forsyning vil sætte i gang, skal teste om det er muligt at brænde de skadelige PFAS-stoffer ud af spildevandsslam.
Det fortæller Niels Rasmussen, der er administrerende direktør i Guldborgsund Forsyning.
Det viste sig, at vi også kan rense slammet for PFOS og PFAS i det her anlæg
Det er et særligt anlæg til at fjerne blandt andet mikroplast og medicinrester fra spildevandet, som Guldborgsund Forsyning nu vil benytte til at fjerne PFAS fra spildevandet. PFAS er den overordnede betegnelse for en lang række svært nedbrydelige flourstoffer, hvoraf PFOS er et af dem.
- Vi besluttede os for at teste anlægget med noget af det her PFOS-forurenede spildevandsslam. Og det viste sig, at vi også kan rense slammet for PFOS og PFAS i det her anlæg, fortæller Niels Rasmussen, om hvorfor forsøgsordningen nu bliver sat i værk.
Henter slam fra andre kommuner
Forsøgsordningen kommer til at løbe 12 måneder frem, men for at kunne teste afbrændingen af det forurenede slam, er Guldborgsund Forsyning nødt til at modtage slam fra andre kommuner.
- Vi er i den heldige situation, at vi ikke selv har noget PFOS-forurenet spildevandsslam, det er tilfældigt, men det har vi altså ikke, siger Niels Rasmussen.
Derfor har miljøafdelingen i Guldborgsund Kommune givet forsyningsselskabet lov til at afbrænde slam fra andre kommuner i deres anlæg i Frejlev ved Kettinge på det østlige Lolland.
- Der er åbnet op for i miljøgodkendelsen, at vi godt må tage slam forurenet med PFOS ind fra andre spildevandsselskaber, fortæller den administrerende direktør.
- Men hvis vi gør det, så skal vi samtidig måle på røggassen, om man kan måle PFOS i røggassen. Det tror vi ikke, at man kan, men vi har ikke målt efter det endnu, fordi det nu er et stykke tid siden, vi har kørt PFOS-forurenet slam, siger han.
- Hvis det bliver konstateret, må vi tage en beslutning om, hvordan vi håndterer det, for måske er der noget teknisk, man kan skrue på, siger Niels Rasmussen.
Der skal høje temperaturer til
Når PFAS-stofferne skal fjernes fra spildevandsslammet, så kræver det en længere proces.
Niels Rasmussen fortæller, at slammet først skal tørres, da det består af 75 procent vand. Derefter bliver det tørre materiale brændt i en rotationsbrænder, der kan komme op i nærheden af 1400 grader.
- Den høje temperatur, kombineret med den relativt lange opholdstid på 2,5 til tre timer, gør, at det her PFAS formodentligt bliver splittet op i de grundstoffer, det er lavet af, siger han.
- Vi kan i hvert fald konstatere, at det er væk i det produkt, vi får ud af anlægget. Det kalder vi gødningsaske. Gødningsasken indeholder store mængder fosfor til brug i landbruget, siger Niels Rasmussen.
Laboratoriet SGS har lavet en analyse for Guldborgsund Forsyning, som bekræfter, at asken ikke indeholder påviselige mængder af PFAS, når den har været igennem rotationsovnen.
Det rigtig fede ved den her gødningsaske er, at vi har bibeholdt fosforen
Analysen er gennemført i marts 2022, hvor der altså er gennemført afbrændinger af PFAS-forurenet slam i Frejlev.
Den viser, at afbrænding af vådt slam med 0.037 mikrogram PFOS per kilo tørstof, efter tørring og brænding blev til aske, hvor det ikke var muligt at påvise, at det indeholdt PFOS.
Og det glæder forsyningsdirektøren.
- Det er fri for mikroplast, stort set frit for tungmetaller, lægemiddelstoffer, hormonstoffer, PFAS og PFOS, siger han.
- Det rigtig fede ved den her gødningsaske er, at vi har bibeholdt fosforen, siger Niels Rasmussen. Og det er vigtigt, for så kan det nemlig stadig sælges til landmænd, der vil bruge det til gødning.
- Og så er det lugtfrit, og spildevandsslam lugter jo, så det kan slå en død mand ihjel, siger den administrerende direktør.
TV2 ØST har fredag forsøgt at få en kommentar fra Center for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune omkring miljøgodkendelsen for at høre, om naboer til forbrændingsanlægget kan være trygge ved, at PFAS-stofferne fra slammet ikke bliver ledt ud i luften omkring anlægget. Men det har ikke været muligt at få svar fra kommunen.
Af godkendelsen fra januar 2023 skriver kommunen følgende som svar til de hørringsvar, der er været i forbindelse med godkendelsen:
- Hensigten med den fortsatte drift i 12 måneder er at få løst de fleste problemer, som naboer er nervøse for. Guldborgsund Kommune vurderer derfor, at det er nyttig viden, Guldborgsund Forsyning kan frembringe ved at forsøge forskellige tekniker. Forsøg, der skal føre til at opnå en optimal forbrænding, der vil overholde slamafbrændingsbekendtgørelsens krav, står der i godkendelsen.