I sensommeren 2022 skulle Danmarks første svanemærkede skole have stået klar i bydelen Sundby på Lolland, men nu skubbes projektet.
Børn og Skoleudvalget i Guldborgsund Kommune ønsker nemlig at udvide skolen fra to til tre spor allerede inden, skolen er færdigbygget.
Udvidelsen er en nødvendighed
Den nye skole i Sundby på 8.453 kvadratmeter skulle efter planen opføres som en tosporet skole fra 0. til 9. klasse med cirka 580 børn og 100 ansatte.
Ønsket kommer i kølvandet på en befolkningsprognose, der viser, at antallet af skolebørn i Sundby-området vil stige markant i fremtiden.
Formanden for Børn og Skoleudvalget glæder sig over den stigende bosætning i lokalområdet og pointerer, at det kræver tilsvarende politisk handling.
- Udvidelsen er en nødvendighed. Som politiker bliver man nødt til at tage ansvar for den bosætning, vi ser i lokalområdet. Vi går alle sammen og drømmer om, at vores egen kommune og vores egne byer skal vokse. Og nu vokser de, siger Jesper Blomberg (DF), formand for Børn og Skoleudvalget.
- Og så skal vi også vise, at vi gerne vil følge med i den udvikling. Det er blandt andet ved at sørge for, at skoler og daginstitutioner har den størrelse, så flest muligt børn kan få lov til at benytte dem i de nærområder og distrikter, de bor i, tilføjer han.
Ifølge den nye befolkningsprognose, som Guldborgsund Kommunes tekniske afdeling har lavet, skønnes det, at antallet af børn i alderen 6-16 år i Sundskolens skoledistrikt vil stige fra 659 i 2022 til cirka 749 i 2028.
I 2033 vil antallet falde til 618, men prognoserne er behæftet med større usikkerhed, jo længere ud i fremtiden de rækker.
Forventes at åbne i 2024
Ifølge den oprindelige plan skulle den nye skole stå klar for eleverne i sensommeren 2022, men med udvidelsen bliver projektet forlænget.
Præcis hvornår skolen står klar, vides endnu ikke, men formanden for Børn og Skoleudvalget forsikrer, at skolen står klar så hurtigt som muligt.
- Det er en større tilbygning, der skal til. Det klarer vi ikke bare hen over natten, men vi fremskynder processen så meget som overhovedet muligt, siger Jesper Blomberg.
Jesper Blomberg giver dog et bud på, hvornår den færdige skole vil åbne – nemlig ved udgangen af 2024, mens skolen vil kunne tages i brug i starten af 2023, hvor det første byggeri, der blev sat i værks i 2020, står færdigt.
Millionbeløb er et skud i tågen
Indledningsvis havde projektet et byggebudget på cirka 140 millioner kroner.
Nu skønner Guldborgsund Kommune, at det vil koste cirka 50 millioner kroner at udvide Sundskolen fra to til tre spor.
Men ifølge Jesper Blomberg skal man ikke hænge sig for meget i prisen.
- Det er et skud i tågen, og det skal ikke forstås negativt, men det er et tal, som forvaltningen regner sig frem til. De endelige priser ligger der ikke endnu, siger han.
Børn og Skoleudvalget vil drøfte og fremsende ønsker til kommende anlæg inden sommerferien, og hvis der er politisk opbakning til at øge kapaciteten på Sundskolen og på dagtilbudsområdet, bliver det en del af efterårets budgetforhandling.
Udover udvidelsen af Sundskolen har byrådet i et tidligere budgetforlig afsat cirka 30 millioner kroner til en ny daginstitution i Sundby.
Den nyeste befolkningsprognose viser nemlig også, at man forventer en stigning for børn i alderen 0-5 år i Sundskolens skoledistrikt fra 348 i 2022 til 371 i 2024 faldende til 323 i 2028.
Administrationen skønner dog, at det koster cirka 35 millioner kroner at udvide kapaciteten på dagtilbudsområdet.
Var forberedt på at udvide
På trods af at skolen skal udvides allerede inden, den er færdigbygget, kommer det ikke nødvendigvis som nogen overraskelse.
Udvalget, der traf beslutningen om den nye Sundskole, og som dengang hed Børne- Familie- og Uddannelsesudvalget, havde nemlig et kriterium til de forskellige tilbud, de fik i forbindelse med skolen – nemlig at man som arkitekt skulle pege på, hvor skolen skulle udvides, hvis behovet skulle opstå.
- Allerede dengang tog man udvidelsen med som en realistisk mulighed; at skolen kunne blive til tre spor frem for to. Det er bare sket hurtigere, end vi regnede med, siger Dorthe Sølling (S), som er medlem af Børn og Skoleudvalget.
Bag projektet står et hold med det lokale entreprenørfirma BO HUS i spidsen, som tegner og bygger sammen med ingeniørvirksomheden MOE, Autens som pædagogisk rådgiver og intet mindre end tre arkitektfirmaer: De lokale ETN-arkitekter og de internationalt anerkendte og prisvindende SKALA Arkitekter og Henning Larsen Arkitekter.
Vil være i front med bæredygtighed
Når skolen engang står klar, kan Guldborgsund Kommune pryde sig med at have Danmarks første svanemærkede skole.
Det betyder, at byggeriet er bæredygtigt og lever op til kravene for en såkaldt FN’s verdensmålsskole. Det gælder både materialevalg, energiforbrug, lokal forankring og i forhold til elevernes lærings- og udfoldelsesmuligheder.
Hvad er et svanemærket byggeri?
- Lavt energiforbrug inkl. præmiering for brug af vedvarende energi.
- Godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring.
- Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter.
- Lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ.
- Gennemgang af en uvildig tredjepart af både byggeproces og det færdige byggeri.
Kilde: Miljømærkning Danmark.
Netop det er vigtigt for Jesper Blomberg, som peger på, at skolen ikke mindst er et udtryk for den tid, vi lever i, men for en kommune, der følger med.
Men begejstringen er ikke blot at finde hos formanden for Børn og Skoleudvalget, men også hos Miljømærkning Danmark, som tidligere har udtalt, at de glæder sig over den nye bæredygtige skole.
- Det er både et godt valg i forhold til miljøet, men også for de lærere og elever, der skal opholde sig i bygningen. Svanemærket stiller krav til både de materialer, der bliver anvendt og byggeprocessen, men også brugsfasen, sagde Heidi Bugge, senior miljøekspert hos Miljømærkning Danmark, i september 2020.
- Det betyder blandt andet, at en svanemærket skole er kendetegnet ved et godt indeklima. Der er krav til ventilation, fugtsikring og afgasning af skadelig kemi. Byggeriet skal leve op til nogle skrappe krav til miljø og sundhedsskadelige stoffer, både til byggemateriale men også kemi i maling, fugemasser, isoleringsmateriale og gulve, tilføjede hun.
Træet skal også være fra bæredygtigt skovbrug og skolen skal have et lavt energiforbrug til gavn for klimaet.