Jakob tog vildt billede af solen – nu har NASA delt det

Sidste søndag tog Jakob Arthur Andersen fra Falster et billede af solen. Nu har NASA delt billedet med sine 880.000 følgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste søndag klokken 17.21 og 55 sekunder pegede Jakob Arthur Andersen sit kamera op mod solen. Præcis på det tidspunkt trykkede han på udløseren.

Det billede, han tog, viste sig at blive helt unikt. Og under en uge senere har tusindvis af personer verden over set billedet. Mere om det senere.

quote Jeg tænkte fedt. Superfedt. Jeg er megaglad, for det er en kæmpe anerkendelse

Jakob Arthur Andersen, Horbelev

For den søndag vidste Jakob Arthur Andersen, at han ville få chancen for at fotografere den internationale rumstation, ISS, når den med 27.000 kilometer i timen susede ind foran solen. Billedet tog han fra sit hjem i Horbelev på Falster.

- Jeg har taget billedet af rumstationen, der passerer forbi solens skive, så jeg har taget billedet i modlys. Så det er rumstationens silhuet op mod solen, siger Jakob Arthur Andersen.

Jakob Arthur Andersen bruger et kamera, der er lavet specielt til at tage billeder af rummet, når han laver sine billeder.
Jakob Arthur Andersen bruger et kamera, der er lavet specielt til at tage billeder af rummet, når han laver sine billeder.

Jakob Arthur Andersen, der lægger billederne ud på sin hjemmeside clearskyastro.dk og på sociale medier, har to gange tidligere haft chancen for at tage billedet af rumstationen foran solen. Begge gange, for fire og otte måneder siden, har vejret dog været så dårligt, at det ikke har kunnet lade sig gøre.

Søndag den 2. april blev tredje gang og lykkens gang.

- Det var bare et knips med fingrene, så var den væk.

På billedet kan du se den internationale rumstation, ISS.
På billedet kan du se den internationale rumstation, ISS. Foto: Jakob Arthur Andersen / clearskyastro.dk

Billedet delt med 880.000 følgere

På billedet herover kan du se rumstationen foran solen. Jakob Arthur Andersen sendte billedet til det amerikanske rumagentur, NASA.

Hver dag lægger to professorer herfra et udvalgt billede af rummet ud på deres profil på Instagram, Astronomy Pictures Of The Day.

Læs også
Astrofotograf fanger sjældent nordlys på Falster - her kan du opleve det
Læs også
Astrofotograf fanger sjældent nordlys på Falster - her kan du opleve det

Nu er Jakob Arthus Andersens billede blevet udvalgt og er blevet delt med profilens 880.000 følgere.

- Jeg tænkte fedt. Superfedt. Jeg er megaglad, for det er en kæmpe anerkendelse. Det viser, at det, jeg laver, bliver taget seriøst af nogen, der forstår, hvor svært det er at lave sådan nogle ting, siger Jakob Arthur Andersen.

Instagramprofilen Astronomi Picture Of The Day har delt Jakob Arthur Andersens billede af solen.
Instagramprofilen Astronomi Picture Of The Day har delt Jakob Arthur Andersens billede af solen. Foto: Astronomy Picture Of The Day

Faktisk er det tredje gang, at Jakob Arthur Andersen får et af sine billeder vist på profilen. Tidligere har han blandt andet taget et billede af et stendige på Falster med stjernehimlen i baggrunden.

- Det er superfedt at få NASA på CV’et, for det bliver ikke meget større end det.

Drømmer om at kunne leve af billederne

Jakob Arthur Andersen begyndte at fotografere rummet for 12 år siden. Dengang havde han fået en kikkert af en kollega, hvor han kunne kigge ud i rummet.

- Jeg har altid været en kæmpe nørd. Jeg har interesseret mig for, hvordan et billede kan vise en hel verden.

Læs også
Lollandsk provinspizza er kommet på museum
Læs også
Lollandsk provinspizza er kommet på museum

I begyndelsen var det dog ikke helt nemt at få familien til at vise den samme begejstring for rummet, som han selv havde.

- Jeg fortalte min familie om det, men det var som om, at de ikke helt forstod, hvad det var jeg snakkede om, og hvorfor jeg var helt oppe at køre over det.

Derfor tog han et billede med sin mobiltelefon gennem kikkerten, så familien kunne se, hvad han var så imponeret over.

- Der kunne jeg spore i deres reaktion, at der var noget af det rigtige. Og så begyndte jeg at eksperimentere med, hvordan jeg kunne tage rigtig gode billeder.

Derfra er det kun gået en vej. Udstyret har udviklet sig, og det samme har falstringens evner til at fotografere objekter tusindvis af lysår væk.

Læs også
Derfor ligger der igen et amerikansk krigsskib i Kalundborg
Læs også
Derfor ligger der igen et amerikansk krigsskib i Kalundborg

I dag tjener han penge på sine billeder, blandt andet ved at sælge foredrag, billeder og bøger. Jakob Arthur Andersen kan dog stadig ikke leve af billederne, men håbet er, at anerkendelsen fra NASA har bragt ham tættere på drømmen.

- Det er svært at sige, men jeg håber, at det er et stort skridt på vejen til, at jeg kan leve af det. NASA er et kvalitetsstempel ud over alle grænser. 


Nyhedsoverblik