Tina Sørensen kom allerede fra én skimmelramt bygning i Nykøbing Falster. Hun fik hjælp af kommunens støtteperson til at blive genhuset i en lejlighed på Jernbanegade.
Men Guldborgsund Kommune har placeret hende i en lejlighed, hvor skimmelekspert Carsten Henningsen har fundet 19 typer skimmelsvampe.
Heraf vurderes flere svampetyper at være giftige.
- Jeg har fundet 19 forskellige svampearter, seks af dem er biologisk aktive. Det vil sige, de aflejrer mykotoksiner, som er skimmelsvampenes giftstof. Det er dem, der påvirker kroppen, siger han til TV2 ØST.
- Det er lidt op ad bakke. Det er lidt i modvind, siger Tina Sørensen om sin nye boligløsning.
Carsten Henningsen tog prøver fra lejligheden efter at have besøgt naboens lejlighed, hvor der også er skimmel.
- Det giver lungeproblematikker på den lange bane. Immunforsvaret kører på højtryk, og når hun samtidig kommer fra en anden lejlighed, hvor der også var skimmel, så er det skræmmende, at processen fortsætter, siger Carsten Henningsen.
Kommunen kendte til skimmelhuset
Guldborgsund Kommune genhusede Tina Sørensen i den skimmelramte bygning den 15. oktober 2024.
Der er tale om den selv samme bygning, hvor vi tidligere har fortalt om Marianne Levys skimmeludfordringer i lejligheden på etagen under Tina Sørensens lejlighed. Marianne Levy fik konstateret skimmelsvamp i sin lejlighed.
- Jeg kan se, da jeg modtager rapporten, at den er lavet den 2. oktober, oplyser hun til TV2 ØST.
Rapporten konkluderede sundhedsfare forbundet med at opholde sig i lejemålet. Guldborgsund Kommunen kendte altså til skimmeludfordringer i bygningen, da de genhusede Tina Sørensen i lejligheden ovenover den 15. oktober.
Denne her sag er ny for Guldborgsund Kommune.
Fredag kunne TV2 ØST også fortælle, at også Charlie og Nadja Hertzberg, der bor under Tina Sørensen, er ramt af skimmelsvamp. De har heller ikke haft held med at få udlejer, Flemming Ravn, til at tage udfordringerne med skimmelsvampe seriøst:
- Vi har ringet. Vi har sendt sms'er. Der bliver stadig ikke reageret, siger parret.
Hverken udlejer Flemming Ravn eller hans søn Ulrik Ravn ønsker at svare på TV2 ØST's spørgsmål.
Centerchefen: Vi har gjort det grundigt
Casper Henriksen er centerchef for Teknik og Miljø i Guldborgsund Kommune. Han understreger, at kommunen ikke havde mistanke om skimmelsvampe i Tina Sørensens lejlighed, da kommunen genhusede hende:
- Denne her sag er ny for Guldborgsund Kommune. Vi har jo kun kendskab til til de to andre sager, der er i ejendommen.
- Jeg vil sige, at med den nye viden, som som vi nu står med, så vil vi grundigt overveje, om om ikke vi skal lave en gennemgang af hele ejendommen sammen med udlejer, tilføjer han.
Skimmelekspert Carsten Henningsen mener, at Guldborgsund Kommune burde have opdaget, at der ikke kun var skimmelsvamp i Marianne Levys lejemål.
- Det er skræmmende. Når der er fundet skimmel i én lejlighed i en boligblok som den her, så bør man gå ud at tjekke op på, hvordan de andre lejemål ser ud. Der er stor risiko for, at der er skimmelsvamp ovenover, nedenunder eller ved siden af, konkluderer han.
Guldborgsund Kommunes centerchef mener dog, at kommunen har været grundig ved sit tilsynsbesøg i Marianne Levys lejlighed, og inden de genhusede Tina Sørensen i den samme bygning:
- Jeg tænker faktisk, vi har gjort det rigtig grundigt, siger Casper Henriksen.
- Har I gjort det grundigt, når I genhuser en kvinde i den samme bygning, hvor I i forvejen er klar over, at der er skimmelsvamp?
- Vi har fået en henvendelse på, at der er skimmel i én enkelt lejlighed i den her bygning, og det er dét, som vi har ageret på. Der har vi gjort dét, vi skulle som myndighed.
TV2 ØST spørger, hvorfor kommunen ikke har opdaget, at der er skimmelsvamp andre steder i bygningen.
- Jeg tænker, vi har håndteret de henvendelser, vi har fået. Dem har vi håndteret rettidigt og på dén måde, de skulle håndteres, siger centerchefen.
Kommunen har endnu ikke planlagt, hvad der skal ske med Tina Sørensen, der nu bor side om side med 19 forskellige svampearter.