12-årige Andreas får lov til at blive boende hos sine plejeforældre i Sakskøbing, selvom Guldborgsund Kommune tidligere truede med at fjerne barnet og anbringe ham på en institution.
Det oplyser plejeforældrene og kommunen i en fælles pressemeddelelse.
Vi har alle fokus på at skabe de bedste rammer for Andreas
Parterne er enige om rammerne for en ny kontrakt, som tager udgangspunkt i Guldborgsund Kommunes vederlagsmodel, og hvor Maria og Jacob Hansen fortsætter som plejefamilie for 12-årige Andreas.
Aftalen er kommet i hus, efter parterne igennem længere tid har forhandlet om rammerne for en ny kontrakt. Der er stor lettelse både hos plejefamilien og i Guldborgsund Kommune.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi tror på det her nu. Vi er sikre på, at der vil være en god udvikling fremadrettet, som vil give Andreas en god fremtid, siger Maria Hansen.
Vil skabe ro om Andreas
Hos Guldborgsund Kommune glæder Lis Hamburger, centerchef for Familie og Forebyggelse, sig over, at man har fået en aftale på plads.
- Det er rigtigt godt, at vi nu har fået en aftale på plads, og at der samtidig er et fælles ønske om et tæt og godt samarbejde fremadrettet. Det er meget vigtigt, siger hun.
Begge parter ærgrer sig over forløbet, og at det ikke lykkedes at få en aftale på plads tidligere. Men de er enige om at se fremad og pointerer, at det handler om skabe ro om Andreas’ trivsel og udvikling.
- Vi har alle fokus på at skabe de bedste rammer for Andreas, og derfor er det også vigtigt, at vi i dag er nået til enighed om et fremtidigt tæt samarbejde, siger Lis Hamburger.
Det handler om at sikre ro om Andreas og fokus på hans trivsel
Plejefar Jacob Hansen er ifølge pressemeddelelsen enig.
- Det handler om at sikre ro om Andreas og fokus på hans trivsel. Det er jeg overbevist om, at der vil være, for vores møde i dag har vist, at der er stor velvilje fra begge parter, siger Jacob Hansen.
Parterne ønsker nu ro om Andreas og hele sagen. Kommunen og plejefamilien ønsker derfor ikke at kommentere sagen yderligere i pressen eller på sociale medier og appellerer til, at der generelt nu bliver sat et punktum for debatten.
Kommunen forsøgte at hente Andreas
Det var en tvist mellem Andreas’ plejeforældre, Jacob og Maria Hansen, og Guldborgsund Kommune, der betød, at Andreas skulle flytte væk fra det hus, han kalder hjem, og i stedet skulle han ifølge kommunen bo på en institution i Næstved. Imod hans vilje.
Sagen om Andreas begyndte i september 2018, da Guldborgsund Kommune fremsendte en ny ansættelseskontrakt mellem dem og plejefamilien i Sakskøbing. Ifølge den nye kontrakt skulle plejefamilien gå adskillige tusinde kroner ned i løn om måneden.
Artiklen fortsætter under indslaget.
Plejefamilien skrev til kommunen, at de gerne vil fortsætte samarbejdet omkring Andreas og gå ned i løn, de ønskede bare en begrundelse for lønnedgangen. Men de fik ingen forklaring. I stedet tolkede kommunen det som en opsigelse af kontrakten, og derfor skulle 12-årige Andreas fjernes.
I fredags besluttede kommunen, at drengen skulle hentes allerede dagen efter. Men da Andreas ikke ønskede at forlade hjemmet i Sakskøbing, og hans plejefamilie nægtede at tvinge ham, forlad kommunens folk adressen uden Andreas.
Lider af svær angst
Andreas kan ikke bo hos sine biologiske forældre, men det er dem, der har forældremyndigheden, da Andreas er frivilligt anbragt.
De biologiske forældre har givet TV ØST lov til at se de papirer, de har i sagen, ligesom de har givet lov til at interviewe Andreas. TV ØST har dog valgt ikke at skrive drengens efternavn for ikke at udstille ham unødigt.
I Andreas' papirer kan man se, at Andreas er en normaltbegavet dreng, der dog lider af svær angst. Andreas er bange for mange ting, han er bange for at gå på toilettet og i bad alene, men han er velanbragt og i trivsel hos plejefamilien.
Børnehus Sjælland, der har undersøgt Andreas, understreger, at han er en dreng, der har brug for tryghed, og det derfor er vigtigt, at han får lov til at blive boende hos Jacob og Maria Hansen.
Børns Vilkår: På kant med loven
Sagen om 12-årige Andreas fik mandag Børns Vilkår, der har set alle akter i sagen, til at udtale sig kritisk om Guldborgsund Kommune.
- Det er en sag, som vi er rigtig bekymrede over, fordi det tyder på, at drengen overhovedet ikke har været inddraget, sådan som han skal ifølge lovgivningen. Der er ved at blive truffet en beslutning, som drengen slet ikke er enig i og ikke føler, han har behov for, så det virker unødigt brutalt og som sagt i konflikt med lovgivningen, sagde Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår.
Artiklen fortsætter under billedet.
I fredags besluttede Guldborgsund Kommune, at drengen skulle hentes allerede dagen efter. Men det er ikke normal praksis, lød det fra Børns Vilkår.
- Det er ikke normalt, og det kan bestemt heller ikke tilrådes at handle så hurtigt. Vi skal huske på, at børn har en stærk tilknytning til deres plejefamilier, når de har boet der i lang tid. Det er et kæmpe skift for drengen, og det virker unødigt brutalt at fare sådan frem, sagde Rasmus Kjeldahl.
- Vi har set det før i andre sager, og det burde faktisk ikke forekomme med så hurtige overførsler og så lille en inddragelse af dreng og plejefamilie, tilføjede han.