Kritiseret milliardinvestering er færdig - nu flyder gassen

Projektet har mødt kritik fra flere kanter, men nu står det færdig. I dag blev der åbnet for gassen til Lolland-Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter halvandet års grave- og svejsearbejde flyder gassen nu igennem en 115 kilometer lang rørledning til Lolland og Falster.

- Det er en kæmpestor festdag.

- Vi har bygget og er nu færdige med den infrastruktur, som betyder, at Lolland, Falster og Sydsjælland nu er koblet på det danske gasnet, siger projektchef Claus Poetzsch.

Gasrørledningen, der har fået navnet Grøn Gas Lolland-Falster, har dog mødt kritik fra flere sider allerede i projekteringsfasen.

For selvom rørledningen skal gøre det muligt at udfase stærkt miljøbelastende olie på Nordic Sugars fabrikker i Nykøbing Falster og Nakskov, så er gas - ifølge både eksperter og flere partier på navnlig den politiske venstrefløj - langt fra bæredygtigt.

Claus Poetzsch, projektchef, Grøn Gas Lolland-Falster
Claus Poetzsch, projektchef, Grøn Gas Lolland-Falster Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

TV2 ØST talte forleden med Hans Henrik Lindboe, der er partner i Ea Energianalyse, der betegner projektet som "udelukkende erhvervsstøtte".

- Det var en dårlig økonomisk beslutning.

- Specielt for samfundet, fordi man skulle bruge, hvad vi dengang troede var én milliard kroner på at anlægge en gasledning til én fabrik, Nordic Sugar, som bruger gas tre-fire måneder om året, sagde han i den forbindelse.

Indvielsen blev blandt andet markeret med skåltaler.
Indvielsen blev blandt andet markeret med skåltaler. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Han mener i stedet, at nogle af pengene burde være brugt på at hjælpe Nordic Sugar med elektrificering af fabrikkerne.

Læs også
Gasledning har kostet halvanden milliard: - Skulle aldrig have været der
Læs også
Gasledning har kostet halvanden milliard: - Skulle aldrig have været der

- Det, vi egentlig skal, er at nyttiggøre vores elproduktion fra vind og sol, siger Hans Henrik Lindboe.

Kan blive grøn på sigt

I september 2022 fik kritikken af projektet yderligere næring, da det kom frem, at prisen skød i vejret med 409 millioner kroner.

Den samlede anlægssum er således løbet op i halvanden milliarder kroner.

Nordic Sugar var med sit olieforbrug Danmarks næststørste udleder af CO2.
Nordic Sugar var med sit olieforbrug Danmarks næststørste udleder af CO2. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Men flertallet bag projektet bestod, og i marts 2023 gik gravearbejdet til den i alt 115 kilometer lange rørledning i gang.

- Man kan ikke sidde det overhørigt. Det er i pressen og andre steder og fylder meget, og det er også et politisk besluttet projekt. Men vores fokus er at bygge infrastruktur med det mandat, vi har fået. Og det er det, vi har gjort, siger Claus Poetzsch om kritikken.

Læs også
Omstridt gasledning bliver 409 millioner kroner dyrere
Læs også
Omstridt gasledning bliver 409 millioner kroner dyrere

Han fremhæver, at selvom den nuværende gas i rørledningen ikke er det grønneste alternativ på markedet, så kan det komme på sigt.

- Åbningen af rørledningen betyder, at der nu kan transporteres naturgas og på sigt også biogas, som vil fremme erhvervslivet også her på Lolland-Falster, forklarer projektchefen.


Nyhedsoverblik