Kroatisk familie kendt skyldig i stribe af hjemmerøverier

Fem kroatiske statsborgere er netop blevet kendt skyldige i at have begået hjemmerøverier flere steder i landet. Den yngste søn er blevet frifundet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var en kroatisk familie og en af deres bekendte, der stod bag en række hjemmerøverier begået på Sjælland, Lolland, Falster, Møn og i Jylland henover en periode fra november 2016 og et år frem.

Det har Retten i Nykøbing Falster netop slået fast.

Den 19-årige lillebror er blevet frifundet for de tre hjemmerøverier, som han var anklaget for.

Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Sidste ord er faldet i hjemmerøver-sag: - Jeg er meget ked af det
Retten i Nykøbing Falster
Læs også
Sidste ord er faldet i hjemmerøver-sag: - Jeg er meget ked af det

De resterende fire i familien er blevet kendt skyldige i i alt 24 egentlige hjemmerøverier. Familiens to ældste sønner er blevet kendt skyldige i at have udført de mange hjemmerøverier, mens forældrene er fundet skyldige i at have været med til planlægningen. Den bekendte af familien er fundet skyldig i de tre hjemmerøverier, han var tiltalt for.

Ofrene for hjemmerøverierne var ældre og svage borgere.

Det var et enigt nævningeting, der nåede frem til afgørelsen.

Foruden hjemmerøverierne er familien også blevet kendt skyldige i at have begået en stribe indbrud, ligesom brødrene er kendt skyldige i langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse i forbindelse med hjemmerøverierne.

Sådan lød skyldskendelsen:

  • En 37-årig mand er kendt skyldig i tre hjemmerøverier. Det er vennen af familien.
  • En 48-årig mand - faren i familien - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier.
  • En 23-årig mand - den ældste søn - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier.
  • En 20-årig mand - den mellemste søn - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier.
  • En 51-årig kvinde - moren i familien - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier.
  • En 19-årig mand - den yngste søn - er blevet frikendt i alle tre forhold, han var tiltalt i.

Udført efter samme opskrift

Retten fandt det bevist, at de mange hjemmerøverier var udført efter samme metode. De blev begået mod ældre og svagelige, det foregik om natten, der var tale om yngre gerningsmænd med accent, ofrene blev fikseret, og gerningsmændene havde god tid.

Derudover mener retten, at der var en lighed i de genstande, som gerningsmændene gik efter - penge, guld, porcelænsfigurer og andet. En stor del af disse ting blev fundet hjemme hos de tiltalte, da deres hjem blev ransaget efter anholdelserne.

Hjemmerøveri ofre
Læs også
Onsdag falder dommen i stor hjemmerøversag: Bevisernes styrke bliver afgørende
Hjemmerøveri ofre
Læs også
Onsdag falder dommen i stor hjemmerøversag: Bevisernes styrke bliver afgørende

De to ældste brødre havde ellers forklaret i retten, at de mange stjålne genstande kom fra den 23-åriges gode ven, Adrian, og at de i lang tid ikke vidste, at de stammede for ulovlige forhold. Men den forklaring tilsidesætter retten som utroværdig.

Derudover mener retten, at den store mængde teledata, nummerpladegenkendelser, DNA og sålaftryk i sagen beviser, at det var de to brødre, der udførte røverierne.

Handlede i forening

I løbet af især forsvarernes procedurer har det været et tema, hvorvidt anklagemyndigheden kunne bevise, at forældrene havde kendt til de mange stjålne genstande og havde været med til at planlægge både hjemmerøverier og indbrud. Det mente forsvarerne ikke var bevist - men retten konkluderede altså, at familien havde handlet i forening og efter aftale om fælles udbytte.

Forsvarer og anklager
Læs også
Anklager og forsvarere kommer med de sidste bemærkninger i stor hjemmerøversag
Forsvarer og anklager
Læs også
Anklager og forsvarere kommer med de sidste bemærkninger i stor hjemmerøversag

Det gjorde retten blandt andet, fordi familien kom til Danmark i oktober 2015 og har forklaret, at de kom for at få et bedre liv. Kort tid efter begyndte kriminaliteten, og de indrettede deres hjem med tyvekoster, lød det fra retsformanden.

Dertil kommer flere telefonaflytninger, som politiet foretog, efter den 23-årige bror var blevet anholdt. Her kunne man høre den 20-årige søn tale med først sin mor og siden sin far, og retten mener, at det var tydeligt at høre, at forældrene ikke var overraskede over anholdelsen. Samtalerne handlede blot om at begrænse skaderne.

60 vidner indkaldt

Sagen har kørt ved retten siden den 30. oktober 2018. De mange retsdage har været fyldt med en lang række vidneforklaringer, for hele 60 vidner har været indkaldt i sagen. Nogle af ofrene for hjemmerøverierne var dog så medtagede , at de blev fritaget for at vidne.

quote Vi kunne ikke tale sammen. Jeg troede faktisk, at min mand var død. Han lå helt stille

Margit Steffensen, Nykøbing Falster

Et af forholdene i sagen var et hjemmerøveri begået mod Leif og Margit Steffensen den 9. november 2016 i deres daværende hjem i Tingsted på Falster. Midt om natten brød to mørkklædte mænd ind, de slog Margit Steffensen i ansigtet, og ægteparret blev bagbundet med stribs og kneblet med et tørklæde, så de ikke kunne råbe om hjælp. Først fire timer senere blev parret fundet af hjemmeplejen.

- Vi kunne ikke tale sammen. Jeg troede faktisk, at min mand var død. Han lå helt stille, sagde Margit Steffensen i sin vidneforklaring.

I løbet har retssagen har ofre fra blandt andet Præstø, Rødby, Nykøbing Falster, Borre og Rønnede også afgivet forklaring. Mange af ofrene er stadig dybt berørte af den voldsomme oplevelse - sådan lød det blandt andet fra Ruth Bonde fra Dianalund, som i juli 2017 var udsat for et hjemmerøveri sammen med sin 48-årige datter, der både lider af depression og muskelsvind.

- Min datter har det meget slemt nu. Hun er på et plejehjem, og så har hun døgnovervågning. Hun har det ikke godt. Hun har både respirator, og hun har sonde. Hun tog meget skade af det, sagde hun efter sin vidneforklaring til TV ØST.

quote Min datter har det meget slemt nu. Hun er på et plejehjem, og så har hun døgnovervågning. Hun har det ikke godt

Ruth Bonde, Dianalund

Anholdt midt i et hjemmerøveri

Sagen mod familien fik for alvor sin begyndelse tidligt om morgenen den 13. november 2017. Her blev den ældste søn på 23 år anholdt i et hjem i Hvidovre, hvor han sammen med sin lillebror var i gang med at udføre et hjemmerøveri hos et ældre ægtepar. 

Selv har den 23-årige konsekvent nægtet sig skyldig både før og under retssagen. Han fortalte under sin forklaring, at han var taget med sin ven Adrian til Hvidovre, fordi vennen skulle inddrive noget gæld. Han var overrasket over, at der var nogen hjemme i huset, men han opfattede ikke meget af det, der skete, fordi han var på stoffer og i chok, sagde han.

Hjemmerøveri ofre
Læs også
Nu er alle beviser lagt frem i stor hjemmerøversag
Hjemmerøveri ofre
Læs også
Nu er alle beviser lagt frem i stor hjemmerøversag

Men den forklaring købte retten altså ikke.

Efter anholdelsen af de to brødre ransagede politiet familiens hjem i Guldborg på Falster, hvor de fandt en lang række stjålne genstande. De fandt blandt andet op mod 200 kilo kød stjålet under et hjemmerøveri hos en ældre mand på Møn. Den ældre mand blev overfaldet af fire personer i sit hjem, blev truet med at få klippet sin penis af med en fåresaks, ligesom gerningsmændene tog mandens eget jagtgevær, pegede det mod hans fødder og trykkede af. Politiet fandt også en lang række porcelænsfigurer, mønter, malerier og smykker fra de mange hjemmerøverier.

Anklager og forsvarere skal nu procedere for, hvilken straf de dømte skal have.

OM SAGEN:

Disse 11 hjemmerøverier begået i TV ØST's sendeområde har været en del af sagen: 
 

  • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
  • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
  • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
  • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
  • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
  • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
  • 21. august 2017 i Stege på Møn
  • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
  • 4. september 2017 i Stege på Møn
  • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
  • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover indgik hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland i sagskomplekset.

 

I alt var der 26 hjemmerøverier i anklageskriftet.

 

Foruden hjemmerøverierne var anklageskriftet også fyldt med flere indbrud, bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven. Der er 45 forhold i sagen.

 

 

Kilde: Anklagemyndigheden


Nyhedsoverblik