Nedslidt havn har fået ny ejer

For bedre at kunne udvikle Nordøstfalster har Guldborgsund Kommune købt den private havn i Hesnæs.

Guldborgsund Kommune køber havnen i Hesnæs, der tilbage i 2023 blev ødelagt af stormfloden.

Som led i handlen har kommunen sammen med Falsters Kyst og den hidtidige ejer, Det Classenske Fideicommis, indgået et partnerskab om at udvikle området sammen. 

Det er målet med samarbejdet, at det skal løfte hele Nordfalster.

quote Vil vi genopbygge den til det, den var før stormfloden, eller vil vi bygge en havn, der er bedre end den, der var

Simon Hansen (S), borgmester, Guldborgsund Kommune

- Kommunen overtager havnen, og vi sikrer os, at der igen bliver drevet forretning ved havnen. Samtidig forpligter fideicommiset sig til at bygge de ejendomme, de har fået tilladelse til i lokalplanen, men de forpligter sig også til at bruge eksisterende ejendomme til at skabe flere overnatningsmuligheder, siger borgmester Simon Hansen (S) til TV2 ØST.

Ejendomme i fokus

Simon Hansen er godt tilfreds med, at både Det Classenske Fideicommis og Falsters Kyst har forpligtet sig til at udvikle området på land.

Samarbejdet giver ifølge godsforvalter Jannik Houmann god mening, fordi partnerne nu kan fokusere på det, de er bedst til.

Guldborgsund Kommune har købt den private havn i Hesnæs.
Guldborgsund Kommune har købt den private havn i Hesnæs. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST - Arkivfoto

Fideicommiset, der er en fond, driver blandt andet Corselitze Gods og har af historiske grunde ejet havnen. Men det er ikke havnedrift, der er fondens spidskompetence. 

- Vi vil gerne arbejde videre med udvikling af huse og udlejningsejendomme. Vi har en masse projekter, der kører. Men alt koster penge, og vi kan ikke det hele. Derfor giver det god mening, at Guldborgsund Kommune træder til, siger godsforvalter Jannik Houmann.

Læs også
Bestyrelse i forsyningsselskab vil have tre gange så meget i løn
Læs også
Bestyrelse i forsyningsselskab vil have tre gange så meget i løn

Kystsikring og lystbåde

Samtidig skal kommunen finde ud af, hvordan havnens fremtid skal se ud. 

- Vil vi genopbygge den til det, den var før stormfloden, eller vil vi bygge en havn, der er bedre end den, der var, siger borgmesteren, der dog lover én ting: 

- Vi bygger ikke noget uden en solid kystsikring, der kan modstå fremtidens udfordringer. Og det er meningen, den skal kunne bruges som lystbådehavn igen, tilføjer Simon Hansen.

Læs også
Ødelagt havn tvinger kendt spisested til at lukke
Læs også
Ødelagt havn tvinger kendt spisested til at lukke

Bygningen, der hidtil har huset en café, bliver fremover isoleret og renoveret, så den lever op til kravene til en ny café. Simon Hansen oplyser, at samarbejdet bliver konkretiseret mere til marts.

Sidste år blev området hærget af stormflod.

Nyhedsoverblik