Til fleres overraskelse overtog bankgiganten Nordea nøglerne til det skandaleramte Odsherred Forsyning i november.
Magtskiftet betød også, at både moderselskabet Odsherred Forsyning og datterselskabet Odsherred Varme blev forsynet med nye bestyrelsesformænd fra Nordeas egne rækker.
Hvis den ene part får mere, så bør den anden part jo også få mere
Men magten alene har tilsyneladende ikke været nok for den nordiske storbank, der siden har givet bestyrelsesformændene for begge selskaber markante lønforhøjelser.
Og nu håber bestyrelsen i forsyningens tre vandselskaber, Odsherred Spildevand, Odsherred Vand og Odsherred Tømning, at kunne følge trop.
Tre gange så meget i løn
I hvert fald efterspørger vandselskabernes bestyrelsesformand Susan Münster helt op til tredoblede lønsatser i en henvendelse til Odsherred Kommune den 13. december.
Henvendelsen er vedhæftet en dagsorden for et byrådsmøde i Odsherred Kommune den 17. december, hvor henvendelsen skal drøftes.
- I Varme (Odsherred Varme, red.) honoreres formand 240.000 kr. og menige eksterne medlemmer 120.000 kr. Oplægget er således udarbejdet med udgangspunkt i at fastsætte en honorering, som svarer til den, der er aftalt i Varme A/S, skriver hun i henvendelsen, som er vedhæftet mødedagsordenen i Odsherred Kommunes byråd.
Således foreslås det i henvendelsen at hæve vederlagene, så bestyrelsesformanden fremover vil modtage 240.000 kroner om året – altså mere end tre gange så meget som de nuværende 75.000 kroner, som formandsposten udløser i dag.
Næstformandens nuværende honorar på 36.000 kroner foreslås også at blive hævet til 120.000 kroner, mens øvrige bestyrelsesmedlemmer vil få 60.000 kroner om året.
Borgmester er forarget
Samlet set vil denne ændring medføre en årlig udgift på 780.000 kroner. En udgift, som Odsherred Kommunes borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) har kaldt 'respektløs' i et Facebook-opslag.
Men ifølge Susan Münster er ønsket berettiget.
Kan du forstå, hvorfor nogen finder det upassende at bede om lønforhøjelser, når der er tale om et forsyningsselskab, der står med gæld helt op til ørerne?
- Det kan jeg sagtens forstå, men det er vigtigt at bemærke, at to bestyrelser arbejder hårdt på at finde bæredygtige løsninger for kunderne og forbrugerne. Den ekstraordinære arbejdsbelastning gør det relevant at overveje en midlertidig justering for at balancere niveauerne, siger Susan Münster til TV2 ØST og understreger, at det aftalte honorar udløber 31. december:
- Dokumentet til kommunaldirektøren foreslår en overgangsløsning, mens man frem mod næste bestyrelsesperiode fastlægger et passende fremadrettet niveau. Der bliver jo stadigvæk knoklet for at finde fremadrettede løsninger. Så det skal ses i det lys, at hvis den ene part får mere, så bør den anden part jo også få mere.
Hvor skal pengene komme fra?
- Jamen, de kommer jo fra den samlede økonomi. Det er jo et brugerbetalt område. Så det indgår jo i den samlede økonomi, ligesom alle de andre aktiviteter, der måtte være i et forsyningsselskab.
Regner med et nej tak
Kan det medføre prisstigninger for kunderne?
- Det er så lille et beløb, så jeg tror, at du er nok nede på øreniveau. Det tror jeg ikke, at der er nogen, der overhovedet vil kunne se.
I et Facebook-opslag skriver Odsherreds borgmester, Karina Vincentz (Nyt Odsherred), at i en tid, hvor forbrugerne er usikre på, om de får prisstigninger, er det her et meget respektløst forslag at fremsende. Kan du forstå hendes kritik?
- Jeg forstår, at nogle finder det upassende, men den ekstraordinære arbejdsbelastning og forskellene mellem bestyrelserne bør tages i betragtning. Forslaget er baseret på, hvad andre selskaber honorerer deres bestyrelser, og på den særlige situation selskabet står i.
Hvad regner du med, kommunen siger til ønsket?
- Jeg regner med, at der bliver sagt nej tak.
Hvorfor fandt du det så nødvendigt at fremsende forslaget i første omgang?
- Netop fordi der er forskel på honoreringerne. Det giver god mening, at folk i bestyrelsen, der har knoklet med ekstraordinært mange møder og beslutninger på kort tid, føler sig presset. Vandselskabets bestyrelse har været under massivt arbejdspres længe, og det bør man tage med i overvejelserne.