Konkurs, store forsinkelser og bygningsskader.
Byggeriet af den nye Sundskole på det østlige Lolland har i høj grad været udfordret, og det sidste års tid har byggeriet stort set stået stille.
Men nu har Guldborgsund Kommune lagt en ny plan for, hvad der skal ske med skolebyggeriet.
- Vi skulle som bygherre være sikre på, at vi bruger borgernes penge rigtigt, og det synes jeg, at vi har sikret os i den her proces, fastslår Jesper Blomberg (DF), der er formand for børn- og skoleudvalget og fortsætter:
- Det har taget lidt længere tid, men jeg er sikker på én ting, og det er, at der kommer en ny skole.
Skole skal stå færdig i 2025
Planen er, at byggeriet skal sendes i fagudbud til sommer. Det vil sige flere små udbud i stedet for ét stort.
Herefter skal byggeriet genoptages i december 2024, hvorefter det vil tage omkring et år at færdiggøre byggeriet, så skolebørnene kan indtage de nye rammer i slutningen af 2025.
- Det er den måde, som både vores rådgiver og projektleder har fundet ud af, er den mest farbare måde, siger Jesper Blomberg.
Byggeri med stor bevågenhed
Byggeriet af den nye skole startede under stor festivitas, da det første spadestik blev taget i maj 2021.
Skolen fik fra start stor international bevågenhed og anerkendelse.
Men i december 2022 var der ikke mere at fejre, da totalentreprenøren BO-HUS gik konkurs og efterlod byggeriet halvfærdigt.
Siden har det været uvist præcis, hvad der skulle ske med byggeriet.
- Jeg er super ærgerlig over, at totalentreprenøren valgte at indgive sin konkurs, som ved alle konkurser så stopper arbejdet, og det har det også vist sig at gøre her, siger udvalgsformanden.
Udbud trukket tilbage
Fremtiden for byggeriet lysnede, da kommunen sendte opgaven med at bygge skolen færdig i udbud igen i august.
Men kort tid efter blev udbuddet trukket tilbage igen, fordi der var fundet flere bygningsskader på skolen, der skulle undersøges nærmere.
Det var blandt andet flere store revner i betonelementerne.
- Jeg vil da ikke sige, man går i panik, men man er da nødt til at gøre et eller andet alvorligt, meget hurtigt for at få undersøgt, hvorfor pokker det sker, siger Søren Petersen, der er projektleder på byggeriet.
Siden har eksperter fra Teknologisk Institut undersøgt skaderne nærmere, og undersøgelserne konkluderer, at skaderne kan udbedres.
- Det var en lettelsens suk, da vi ligesom kunne konstatere, at konstruktionerne er, som de skal være, siger Søren Petersen.
Derfor er kommunen nu snart klar til at sende byggeriet i udbud igen.
Begrænset glæde hos naboer
Den nye plan vækker glæde i det nybyggerområde der ligger klods op af skolen, og hvor flere har valgt at flytte til netop for at komme tæt på den nye skole.
Men selv om beboerne er glade for, at der nu ligger en plan, så mener de, at det har taget al for lang tid at få genoptaget byggeriet:
- Det er super ærgerligt, at man ikke opdagede skaderne lidt tidligere, så havde vi måske været lidt længere fremme i processen. Det er ligesom om, at det ene tilbageslag har fulgt det andet, og det er vi rigtig kede af, siger Jacob Pfeffer, der er formand for grundejerforeningen Egehegnet og fortsætter:
- Der er grundejere, der er flyttet her til for skolen, som nu kan se, at deres børn ikke når at komme over på den nye skole, og det er super trist og fylder faktisk rigtig meget hos de pågældende familier.
Konkursen og forsinkelserne vil få økonomiske konsekvenser for byggeriet, men det er endnu uvist hvor meget.