Flere sedler med billede og navn på den mistænkte i Bøtø-sagen er i dagene op til jul blevet fundet i Nykøbing Falsters gader.
Han er ikke dømt endnu
I retten blev en 56-årig mand varetægtsfængslet, og der blev nedlagt navneforbud, efter politiet den 19. december anholdt ham i den 25 år gamle voldtægtssag.
Netop på grund af navneforbuddet, er det ulovligt at dele oplysninger, som kan identificere den sigtede, og kan udløse en bøde på minimum 15.000 kroner.
I lokalområdet vækker det harme, at oplysningerne alligevel er blevet spredt i gaderne.
- Hvis man ikke ved 110 procent, om det er ham, der har gjort det. Så synes jeg ikke, man bør udstille ham, siger Kaj Schnipper.
Endnu ikke dømt
Sagen fra Bøtø drejer sig om en dengang 11-årig pige, der den 4. august 1999 blev udsat for en livsfarlig voldtægt, mens hun var på stranden med sin familie på det østlige Falster.
Politiet afhørte tusindvis af vidner og fik assistance fra rejseholdet. Men sagen blev aldrig opklaret og har sidenhen været et mysterium, som stadig fylder i lokalområdet.
Trods sagens grovhed mener Tove Kristensen, der selv er fra Falser, at folk bør lade være med at dele den sigtedes identitet.
- Jeg synes, det er forkert. Han er ikke dømt endnu, siger hun.
Derfor mener hun også, at det også på sin plads, at handlingerne kan udløse en bøde i den størrelse:
- Godt nok er det en forfærdelig sag, men så længe manden ikke er dømt endnu, så kan man ikke gøre det, synes jeg.
Ikke første gang
Sedlerne blev ifølge politiet fundet på jorden i Nykøbing Falsters gader. Samtidigt har der siden anholdelsen den 19. december floreret billeder af den sigtede på sociale medier.
Det er langt fra første gang, der bliver delt oplysninger om sigtede, der endnu ikke er dømt.
I Kirkerupsagen modtog politiet hundredevis af anmeldelser om brud på navneforbuddet, af den nu livstidsdømte Philip Westh.
- Navneforbuddet er besluttet i retten, fordi vedkommende ikke er dømt endnu, siger Casper Andersen, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, og tilføjer:
- Så det er blandt andet for at beskytte den sigtede i sagen.
Politiet har endnu ikke sigtet nogen i sagen, men hører gerne fra vidner eller andre, der har produceret sedlerne, eller ved hvem, der har delt dem.
Den sigtede er varetægtsfængslet frem til den 13. januar. Herefter skal retten tage stilling til, hvorvidt han skal forblive fængslet, mens politiet efterforsker sagen.