Stop for 97 år gammel juletradition kaldes 'komplet uforståeligt'

Ingen jul uden optog. Sådan har det været siden 1926 i Sakskøbing. Men i år er det gamle juleoptog i fare.

Et tambourkorps, massevis af glade børn, fantasifuldt dekorerede køretøjer og godt med julestemning blandt de hundredvis af gæster.

Sådan har det set ud hver december i Sakskøbing siden 1926, hvor den lollandske købstads første juleoptog trillede langsomt gennem byen.

Men nu ser det ud til at byens traditionsrige juleoptog bliver kvalt i bureaukrati, for ifølge Folketidende vil politiet ikke give tilladelse til juleoptoget i år. 

quote Den her sag er et eksempel på, at der er nogle regler i lovgivningen, som er blevet tolket for hårdt og rigidt

Kasper Roug, socialdemokratisk folketingsmedlem

Det er Politiets Administrative Center i Holstebro, som skal give tilladelse til juleoptoget. I år har foreningen bag juleoptoget i Sakskøbing fået et afslag på ansøgningen.

- Det er komplet uforståeligt. I 97 år har vi holdt vores juleoptog og fået tilladelse hver gang. Sidste år fik vi kun lov gennem en dispensation, og i år har vi fået afslag. Det er ikke til at forstå, siger Jan Herluf Petersen.

Han er formand for Sakskøbing Handelsstandsforenings juleudvalg, der står for at arrangere juleoptoget. 

Der er pyntet op til jul i Søndergade i Sakskøbing, men Jan Herluf Petersen frygter, at byens juleoptog bliver kvalt i regler.
Der er pyntet op til jul i Søndergade i Sakskøbing, men Jan Herluf Petersen frygter, at byens juleoptog bliver kvalt i regler. Foto: Kasper Marquardtsen - TV2 ØST

Det traditionsrige juleoptog består blandt andet af en paradekørsel bestående af udsmykkede ladvogne og trailere, hvor børn og voksne er udklædte efter forskellige temaer.

Det er paradekørslen, som Politiets Administrative Center har vendt tommelfingeren ned til. Politiet har særligt et problem med, at børn sidder på vognene. De skal i stedet gå ved siden af optoget.

- Det er i min verden væsentlig farligere at have børn til at gå ved siden af en kørende trailer, end hvis de sidder sikkert på den, siger Jan Herluf Petersen. 

Læs også
Julehyggen spredtes i gaderne under årets juleoptog i Sakskøbing
Læs også
Julehyggen spredtes i gaderne under årets juleoptog i Sakskøbing

Køretøjerne til juleoptoget består af vidt forskellige køretøjer. Det er langt fra alle, der er indregistreret. Det kræver politiet også, at vognene er.

- Det er helt urimeligt, at for eksempel en Massey Ferguson traktor fra 1957 skal godkendes til persontransport. Der er ét sæde, siger Jan Herluf Petersen med eftertryk. 

Paradekørslen er det store trækplaster til juleoptoget i Sakskøbing.
Paradekørslen er det store trækplaster til juleoptoget i Sakskøbing. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Ifølge Jan Herluf Petersen er der tale om bureaukrati af værste skuffe. 

- Der sidder åbenbart en ny person hos politiet og fortolker loven på en helt anden måde, end forgængerne har gjort.

- Det kan ikke være rigtigt, at der skal sidde en person oppe i Holstebro, der vil styre juleoptoget i Sakskøbing, selvom han eller hun aldrig har set det eller prøvet det, siger Jan Herluf Petersen.

Politiker har selv deltaget

Beslutningen om, at børn ikke længere må medvirke i paradekørslen, og at alle køretøjer skal være indregistreret til at kunne køre mindst 80 kilometer i timen, vækker også undren hos det lollandske socialdemokratiske folketingsmedlem Kasper Roug. 

Han har selv deltaget flere gange i juleoptogets paradekørsel med sine børn.

- Så vidt jeg har forstået, er alternativet, at børnene skal gå ved siden af optoget. Men alle kan da regne ud, at det ikke er specielt sikkert, at små børn skal gå ved siden af en kørende vogn i modsætning til at sidde på ladet af en vogn, der kører med en hastighed på kun fire-fem kilometer i timen, siger Kasper Roug. 

Kasper Roug (S) vil tage sagen op med justitsministeren.
Kasper Roug (S) vil tage sagen op med justitsministeren. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Han vil nu hive fat i partifællen justitsminister Peter Hummelgaard for at få afklaret, om reglerne er for stramme.

- Vi skal have kigget på, hvad der er op og ned i den her sag. Den her sag er et eksempel på, at der er nogle regler i lovgivningen, som er blevet tolket for hårdt og rigidt, siger han. 

Hos politiet vil man ikke udtale sig om den konkrete sag, men ifølge Sune Espersen, der er enhedschef i Politiets Administrative Center ved Midt- og Vestjyllands Politi, er der fastlagte regler for, hvordan en paradekørsel må finde sted. 

- Lovgivningen giver for eksempel ikke hjemmel til at give tilladelse til, at folk sidder på halmballer på en trailer, som bliver trukket gennem byen, forklarer han.


Nyhedsoverblik