Hvis I bliver syge, låser vi de indsatte inde i cellerne hele døgnet.
Sådan lyder beskeden i et brev, som ledelsen har sendt til fængselsbetjentene i Storstrøm Fængsel på det nordlige Falster.
Fængslet mangler mellem 40 og 50 betjente, og i december er personalesituationen så mangelfuld, at de indsatte risikerer at skulle sidde i cellerne 24 timer i døgnet.
I værste konsekvens er det magtanvendelse, hvor både personale og indsatte kan komme til skade
Det vil ske, når der er tre eller flere sygemeldinger på en dag.
Så bliver fængslet lukket ned, og bemandingen bliver samme niveau som natbemandingen. Det betyder, at fangerne låses inde i deres celler, stop for besøg, aktivitet, undervisning og motion resten af dagen.
Men det er stærkt problematisk, mener både forsvarer og fængselspersonalet.
- De bliver jo voldsomt frustreret, for det betyder meget for dem bare at skulle sidde inde på deres celle i 24 timer. I værste konsekvens er det magtanvendelse, hvor både personale og indsatte kan komme til skade, siger Mads Holgersen, tillidsrepræsentant for fængselsbetjentene.
Tillidsrepræsentant: Det er stadig ikke godt nok
Fængslet har i hele sin levetid været kronisk underbemandet. Allerede i starten af 2018 sendte fængselsbetjentene et brev med kritik til Kriminalforsorgen og Retsudvalget.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ifølge tillidsrepræsentanten i Storstrøm Fængsel er der i dag stadig massiv mangel på personale.
- Situationen er, at Storstrøm Fængsel er så presset på personalemangel, at vi simpelthen ikke kan få fængslet til at løbe rundt på normale vilkår. Det betyder, at personalet er blevet bedt om at tage ekstraarbejde ud over det, de har taget de sidste to år, siger Mads Holgersen.
- Indtil videre er vi blevet fejet af, og det eneste vi hører er, at de gør alt hvad de kan for at rekruttere. Det er muligt, men det er stadigvæk ikke godt nok.
- Vi føler os efterladt, overset og ignoreret
Ifølge tillidsrepræsentanten er forholdene efterhånden ubærlige.
- På Storstrøm Fængsel har personalet gjort alt, hvad de kunne for at prøve at skubbe det her fængsel op i gear, og vi føler os dybest set efterladt, overset og ignoreret, siger Mads Holgersen.
Ja, jeg har set kollegaer som trækker stikket og reaktionen er stort set ingenting
Manglen på 50 fængselsbetjente bliver i høj grad dækket ind af overarbejde, og sådan har det været i to år.
- Én kaldte det at brøle ud i natten. For hvor skal jeg gå af min frustration? Hvem skal jeg fortælle det til? Ingen vil høre på os. Ja, jeg har set grædende kollegaer. Ja, jeg har set frustration hos kollegaer, som ikke ved, hvor de skal gøre af det mere. Ja, jeg har set kollegaer som trækker stikket og reaktionen er stort set ingenting, siger Mads Holgersen.
Kriminalforsorgen: Det går langsomt fremad
Kritikken af fængselsbetjentenes arbejdsforhold er Kriminalforsorgen bekendt med. Men ifølge Rasmus Andersen, der er områdedirektør i Kriminalforsorgen Sjælland, går det langsomt fremad.
- På Storstrøm har vi hele tiden haft alt for få betjente. Det er svært at tiltrække herned til, men vi arbejder på det. I løbet af det sidste halvandet år er der kommet 28 mand. Vi mangler bare stadigvæk en 40-50 stykker. Det går langsomt fremad, men det går ikke så hurtigt, som vi gerne vil, siger Rasmus Andersen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Ifølge områdedirektøren er der dog nogle sæsoner, der er værre end andre.
- December måned er speciel slem. Generelt har der været for gå betjente hernede, men vi prøver at råde bod på det, siger Rasmus Andersen.
Problematisk for resocialisering
I slutningen af september kom det frem at Kriminalforsorgen dumper på deres egne mål for resocialisering.
Her erkendte justitsminister Nick Hækkerup (S), at Kriminalforsorgen er under pres og at han håber på, at et flertal vil sikre mere fokus på resocialisering.
I Storstrøm Fængsel er det er stort problem for resocialiseringen, når man isolerer de indsatte i deres celler, hvilket ifølge tillidsrepræsentanten optrapper konflikt- og aggressionsniveau.
- Det er yderst problematisk. Vi er her for at få de indsatte ud på den anden side – gerne som bedre mennesker, end som dem de kom ind, siger Mads Holgersen.
Opråb: Flyt de indsatte til Jylland
Imens Kriminalforsorgen og ansvarlige politikere på den lange bane forsøger at rekruttere fleres fængselsbetjente, har tillidsrepræsentanten et forslag til en løsning på den korte bane:
- Den eneste løsning, vi ser lige nu det er, at man i Jylland egentlig har personale nok, så må man lukke en bygning i Storstrøm Fængsel og flytte de indsatte til Jylland, hvor man egentlig har personale i stedet for at bede personale fra hele Jylland om at tage til Storstrøm Fængsel. Det koster en bondegård, siger Mads Holgersen.
- Var det ikke nemmere at flytte de indsatte derover, hvor der er personale og så lade det personale, der har knoklet løs i to et halvt år i Storstrøm Fængsel få en lille smule ro i kroppen, indtil det begynder at hjælp med at få noget mere personale?
Retsudvalg forlanger svar fra justitsministeren
TV2 ØST har uden held forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup (S), næstformand i Retsudvalget Kristian Hegaard (R) og medlem af Retsudvalget Peter Skaarup (DF).
Men til DR, siger Peter Skaarup:
Vi vil i retsudvalget tage det op med justitsministeren og bede ham om at forholde sig til de snævre rammer omkring fængslerne. Som borgere og politikere har vi brug for, at der er lov og orden, og at det er de ansatte, der styrer tingene og ikke de indsatte.