Sygeplejerskerne har rygende travlt og ofte dårlig tid til patienterne. Det skal en ny ordning være med til at lave om på.
Det er blandt andet Annemette Hansen, som studerer til bioanalytiker, der skal hjælpe med at lette arbejdspresset hos sygeplejerskerne.
- Det superfedt at vide, at man faktisk gør en stor indsats og kan afhjælpe deres hverdag, fortæller Annemette Hansen.
På Nykøbing F. Sygehus har de i snart tre måneder haft bioanalytiker-studerende til at blande medicin, som før var en opgave varetaget af sygeplejerskerne.
Annemette Hansen er blot en ud af de knap ti bioanalytiker-studerende, sygehuset har ansat til at varetage den opgave, som før tog tid fra sygeplejerskerne.
Artiklen fortsætter under billedet.
Sygeplejerskerne hilser også deres nye kolleger velkommen, for det betyder, at det kan spare dem for op mod en times arbejde i medicinrummet på en vagt. Og det er en lettelse, fortæller Marlene Rasmussen, der er sygeplejerske på sygehuset.
- Det var lidt en stressfaktor, at man skulle ud for at blande et vist antal antibiotika. Og det er ikke sikkert, at der var tid til det. For måske var der travlt, der kunne være dårlige patienter, og der er rigtig mange andre ting, der også skal laves, der er jo en stuegang. Så det har også taget et lille stressmoment fra os, siger Marlene Rasmussen.
Gavner patienterne
Projektet startede som en forsøgsordning, men nu er det blevet en permanent ordning på Nykøbing F. Sygehus.
Udover at både sygeplejersker og bioanalytiker-studerende er glade for ordningen, gavner det også patienterne.
Vi kan frigive nogle ressourcer, så vi kan bruge mere tid ude hos patienten
- Vi kan frigive nogle ressourcer, så vi kan bruge mere tid ude hos patienten, så vi ikke er fastlåst i vores medicinrum, siger Marlene Rasmussen.
Og det var netop af den grund, projektet blev sat i stand.
- Vi skal sørge for at bruge de faggrupper, vi har, bedst muligt. Det vil sige, er der sygeplejerskeopgaver, som vi kan flytte til nogle andre, hvor det giver lige så god mening, så skal vi sørge for at gøre det, fortæller Inge Paamejer, der er vicedirektør på Nykøbing F. Sygehus.
Projektet gavner både sygeplejerskerne og de studerende. Og samtidig er bioanalytikerne begejstrede for, at samarbejdet kan være med til at optimere deres uddannelse.
- For bioanalytikernes synspunkt, der er det rigtig dejligt at få nogle studerende ud på sygehusene under deres studie. Så får de noget studierelevant arbejde, som de kan tage med videre i deres uddannelse, siger Anja Aakeson, der er regionsformand hos Danske Bioanalytikere Sjælland.
- Det er dejligt at få nogle nye kompetencer, som man kan tage med sig, siger Annemette Hansen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Styr på patientsikkerheden
Det er et ansvarsfuldt arbejde, der nu bliver lagt i hænderne på studerende. Men sygehusets vicedirektør understreger, at der er skarp kvalitetskontrol og styr på patientsikkerheden.
Vi har lavet et set-up, hvor man ikke kan komme til at blande noget, der ikke er korrekt
- Vi har lavet et set-up, hvor man ikke kan komme til at blande noget, der ikke er korrekt. Og det er det, der er hele essensen af, at vi kan sætte det her i gang, siger Inge Paamejer.
Annemette Hansen har været en del af projektet fra begyndelsen, og føler sig heller ikke utryg i sit nye job.
Føler du dig rustet til det?
- Ja, det gør jeg, fordi vi er blevet undervist og vejledt, fortæller hun.
Annemette Hansen er glad for sit nye studiejob og kan kun anbefale det til sine medstuderende.
- Det har været en rigtig god oplevelse. Også fordi det måske er min fremtidige arbejdsplads, når jeg er færdiguddannet, siger Annemette Hansen.
Det er især i aften- og weekendtimerne, de studerende blander medicin. Og ordningen er nu på vej ud til flere af regionens sygehuse.