Planerne om at etablere én fælles ledelse for Nykøbing Falster Sygehus og Sjællands Universitetshospital vækker usikkerhed og bekymring.
Nykøbing Falster Sygehus har svært ved at rekruttere og fastholde medarbejdere.
Derfor er de ansatte på sygehusene nysgerrige efter at vide, om noget personale fremover skal arbejde begge steder for at hjælpe sygehuset på Falster.
- Når man har en fast stilling et sted, så kan man jo blive bekymret for, hvad det vil betyde, hvis man også skal være et andet sted, siger Nick Schou, fællestillidsrepræsentant, Yngre Læger, Sjællands Universitetshospital.
Patient- og pårørendeforeningen i Nykøbing Falster er også skeptiske over for planerne.
Her håber man, at en fusion kan styrke sygehuset på Falster, men frygter samtidig at det modsatte sker.
- Jeg kan være nervøs for, at man flytter det hele til Køge, og at der til sidst ikke er noget tilbage i Nykøbing Falster, siger Erik Lagerberg, der er formand for foreningen i Nykøbing Falster.
- Der er langt fra Nakskov til Køge, så hvis alle speciallæger sidder i Køge, så udhuler man vores område på samme måde, som det er sket med Næstved Sygehus, siger han.
Ifølge Region Sjællands koncerndirektør er der ingen grund til at frygte en forfordeling.
I risikerer ikke, at supersygehuset i Køge opsluger det lille sygehus?
- Det mener jeg ikke, at vi gør. En af idéerne er jo, at Sjællands Universitetshospital i Køge gerne skulle have en særlig profil med fokus på lighed i sundhed og som både klinisk- og forskningsmæssigt arbejder med at levere specialiserede sygehusydelser decentralt, siger Jesper Gyllenborg.
Rekrutteringsudfordringer på Falster
Begrundelsen for at lægge Nykøbing Falster Sygehus ind under Sjællands Universitetshospital er, at Region Sjælland har svært ved at skaffe personale til sygehuset på Falster.
Sammenlægningen med én fælles sygehusledelse skal ifølge regionen højne det faglige miljø og sikre kvaliteten i behandlingen på sygehuset.
Region Sjællands koncerndirektør, Jesper Gyllenborg, understreger, at sygehuset på Falster fortsat vil fungere som et vigtigt sygehus i regionen.
- Nykøbing Falster Sygehus er et meget vigtigt akutsygehus i Region Sjælland og i Danmark. Både på grund af beliggenheden og de vigtige sundhedsopgaver, der er i området, siger han.
Hvis man er medarbejder i Køge i dag, vil man så blive tvunget til også at skulle køre til Nykøbing Falster 100 kilometer derfra, eller gælder det kun for nye medarbejdere?
- Udgangspunktet er ikke at flytte medarbejdere mellem sygehusene. Udgangspunktet er at konsolidere, altså robustgøre, de forskellige faglige miljøer, siger Jesper Gyllenborg.
Så ingen medarbejdere kommer til at arbejde begge steder?
- Det kan komme på tale, for vi har planer om, at vi skal dele kompetencer mellem sygehusene, og hvis en medarbejder for eksempel finder det attraktivt at have forskningsopgaver et sted og kliniske opgaver et andet sted, så er det bestemt muligt, men det er ikke grundtanken, lyder det fra koncerndirektøren.
Samarbejde frem for konkurrence
Ifølge Region Sjælland er det ikke realistisk at opretholde alle specialer på alle sygehuse.
Derfor er det nødvendigt at samarbejde i stedet for at kæmpe om de få speciallæger.
Spørger man Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, er der da også flere gode grunde til at sammenlægge de to sygehuse.
- Hovedformålet lige præcis med den her fusion er helt klart at prøve at forbedre bemandingssituationen på Nykøbing Falster Sygehus, og det vil jeg vurdere, at den kan, siger Jes Søgaard.
Planerne om at fusionere de to sygehuse skal drøftes på forretningsudvalgsmøde i Region Sjælland den 6. juni, og som politikerne skal nikke endeligt ja til i august.