Teledata-fejl kan udsætte stor sag om hjemmerøverier

Den endelige afgørelse i en sag om talrige hjemmerøverier risikerer at blive udskudt på grund af fejl i politiets behandling af teledata.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der blev benyttet teledata til at dømme fem personer for en lang række hjemmerøverier begået i 2016 og 2017.

Fejl i politiets behandling af teledata kan nu betyde, at sagen bliver udskudt i Østre Landsret. Det frygter i hvert fald Martin Andersen, der er en af de tiltaltes forsvarer.

I januar i år blev et forældrepar og to af deres sønner idømt mellem 12 og 15 års fængsel for at stå bag en lang række hjemmerøverier. En ven af familien blev samtidig idømt otte års fængsel i sagen.

Læs også
Fængslet mand i fangeflugtsag bliver nu løsladt efter fejl i teledata
Læs også
Fængslet mand i fangeflugtsag bliver nu løsladt efter fejl i teledata

Alle de dømte ankede deres domme, og derfor skal sagen for Østre Landsret i slutningen af oktober. Men efter justitsminister Nick Hækkerup (S) og Rigsadvokaten mandag fortalte, at der er flere problemer end først antaget med behandlingen af teledata, kan sagen risikere at blive udskudt.

Endnu ikke omfattet

Instruksen fra Rigsadvokaten gælder to måneder, frem til den 18. oktober, og sagen om hjemmerøverierne, der skal for Østre Landsret den 31. oktober, er derfor endnu ikke omfattet. Men Martin Andersen frygter, at det vil ændre sig.

SÅDAN LØD DOMMEN I BYRETTEN:

 

  • En 37-årig mand er kendt skyldig i tre hjemmerøverier. Det er vennen af familien. Han fik otte års fængsel.
  • En 48-årig mand - faren i familien - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han fik 12 års fængsel.
  • En 23-årig mand - den ældste søn - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han er også kendt skyldig i blandt andet langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse under hjemmerøverierne. Han fik 15 års fængsel.
  • En 20-årig mand - den mellemste søn - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han er også kendt skyldig i blandt andet langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse under hjemmerøverierne. Han fik 15 års fængsel.
  • En 51-årig kvinde - moren i familien - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Hun fik 12 års fængsel.
  • En 19-årig mand - den yngste søn - er blevet frikendt i alle tre forhold, han var tiltalt i.
     

Alle de dømte sagen har anket sagen til frifindelse i landsretten.

-  Vi har oplevet, mine kollegaer og jeg, at i mange andre sager sprøjter anklagemyndigheden begæringer ud om, at sager skal udsættes, hvis der indgår teledata, siger han.

Afgørelse kan blive udskudt til 2020

Hvis Rigsadvokatens instruks om, at de såkaldte historiske teleoplysninger ikke skal indgå som bevis i straffesager, bliver forlænget, og sagen udsættes, skal Martin Andersens klient fortsætte med at sidde varetægtsfængslet et godt stykke ind i det nye år. Han nægter sig skyldig.

- Det er ni nævninge plus suppleanter, dommere, fem forsvarer og så videre, der skal koordineres, så jeg tror, vi taler april eller maj 2020, siger Martin Andersen.

Susanne Bluhm og Stagetorn
Læs også
Domsafsigelse gav tumult i retten – langvarige fængselsdomme deler vandene
Susanne Bluhm og Stagetorn
Læs også
Domsafsigelse gav tumult i retten – langvarige fængselsdomme deler vandene

Beviserne mod de fem personer, der blev dømt skyldige i byretten, bygger blandt andet på teledata, fortæller Martin Andersen. Men der er også andre typer af beviser i sagen, forklarer han.

- Det er en sag, hvor der har været mange bække små. Der har været mange bevisgrupper i sagen, der har været nogle koster, der er blevet fundet, der har været nummerpladegenkendelser, der har været vidneforklaringer, og der har selvfølgelig også været nogle teledata, men det har ikke været sådan, at teledata har været det bærende, fortæller Martin Andersen.

Se indslaget: En kroatisk familie og deres ven blev dømt skyldige for en lang række hjemme-røverier blandt andet på Sjælland, Lolland, Falster og Møn.

Flere sager er allerede blevet udskudt

Siden instruksen fra Rigsadvokaten har Vestre Landsret udskudt to straffesager som en direkte konsekvens af fejl i behandlingen af de såkaldte teledata, oplyser John Lundum, der er pressekontaktdommer i Vestre Landsret til Ritzaus Bureau.

Også Østre Landsret har udskudt sager på grund af fejlene, oplyser pressekontaktdommer Karen Hald til TV2 ØST. Hvor mange kan de dog ikke at oplyse.

OM SAGEN:

Disse 11 hjemmerøverier begået i TV ØST's sendeområde har været en del af sagen: 

  • 9. november 2016 i Tingsted på Falster
  • 1. februar 2017 i Rønnede på Sydsjælland
  • 7. maj 2017 i Præstø på Sydsjælland​​​​​​
  • 29. maj 2017 i Rødby på Lolland
  • 20. juli 2017 i Dianalund på Sydvestsjælland
  • 15. august 2017 i Nykøbing Falster på Falster
  • 21. august 2017 i Stege på Møn
  • 24. august 2017 i Stensved på Sydsjælland
  • 4. september 2017 i Stege på Møn
  • 15. september 2017 i Stubbekøbing på Falster
  • 5. november 2017 i Borre på Møn

Derudover indgik hjemmerøverier i Albertslund, København S, Solrød Strand, Kastrup, Valby, Bagsværd, Herlev, Hørsholm, Kirke Såby og Hvidovre på Sjælland samt i Jelling og Christiansfeld i Sønderjylland i sagskomplekset.

 

I alt var der 26 hjemmerøverier i anklageskriftet.

 

Foruden hjemmerøverierne var anklageskriftet også fyldt med flere indbrud, bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven. Der var 45 forhold i sagen.

 

Kilde: Anklagemyndigheden

 


Nyhedsoverblik