Unikke billeder viser transformationen af ferieby

Billeder fra et lokalt arkiv i Væggerløse viser, hvordan den populære ferieby Marielyst har udviklet sig siden 1930'erne og 1970'erne. Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for den transformation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nye butikker skyder op, og store træterrasser fylder byens centrum næsten helt ned til vandet.

quote Det er jo kunstigt med træterasser ude ved en strand

Hanne Skyttearkiv, leder, Væggerløse Sogns Lokalhistorisk Arkiv

Der er sket mange ting i Marielyst på det sydlige Falster de seneste årtier. 

Guldborgsund Kommune har fornyligt lagt billeder op af Marielyst fra gamle dage på deres Facebookside.

Dem har vi på TV2 ØST fået lov til at bringe. 

Så her tager vi et dyk ned i byens fortid i selskab med 74-årige Hanne Skytte, der er arkivleder på Væggerløse Sogns Lokalhistorisk Arkiv. 

I 1906 åbnede ”Marielyst Østersøbad” - det første feriested i området. To konkursramte gårde (Marielyst og Nørrevang) blev indrettet som badehoteller og tiltrak det velstående borgerskab fra København.
I 1906 åbnede ”Marielyst Østersøbad” - det første feriested i området. To konkursramte gårde (Marielyst og Nørrevang) blev indrettet som badehoteller og tiltrak det velstående borgerskab fra København. Foto: Væggerløse Sogns Lokalhistorisk Arkiv/Guldborgsund Kommune

Hun er kommet i Marielyst hele sit liv, og den store udvikling i byen får hende ikke til at klappe i hænderne af begejstring.

- Jeg bryder mig ikke om det. Der er virkelig sket meget. Alle de der mærkelige træer og ting og sager, der er plantet op mod strandvejen skurrer i mit øje - måske er det fordi, jeg er gammeldags, siger hun.

Nostalgien er forvundet

Med tiden er der kommet flere og flere ferielejligheder til byen. I 1956 blev der eksempelvis bygget et hotel ved navn Ivanna, som var ejet af rutebilejer Ivan Madsen. 

Hotellet skiftede senere navn til Marielyst Strandhotel, men blev i 2006 revet ned for at give plads til ferielejligheder. Og det er sket flere steder i byen.

Her ses centrum at torvet i Marielyst. Det øverste billede er ifølge et Facebookopslag fra Guldborgsund Kommune fra årene omkring 1970.
Her ses centrum at torvet i Marielyst. Det øverste billede er ifølge et Facebookopslag fra Guldborgsund Kommune fra årene omkring 1970. Foto: Væggerløse Sogns Lokalhistorisk Arkiv/Guldborgsund Kommune

- Jeg ved godt, at man skal udvikle sig for at tiltrække turister, men jeg kunne godt tænke mig, at de havde bevaret lidt af de gamle bygninger og så havde renoveret dem i stedet for, at det hele skal være så moderne og kunstigt. 

Læs også
Autocampere strømmer til - giver lokale frustrationer
Læs også
Autocampere strømmer til - giver lokale frustrationer

Det er jo kunstigt med træterasser ude ved en strand, siger Hanne Skytte.

Hun mener, at nostalgien i byen er forsvundet.

I 1919 fik Marielyst sin første købmand - Laurits Hansen. Han udvidede med tiden forretningen centralt på torvet, så den også fik en restaurationsdel. Efterfølgende har stedet været drevet af forskellige ejere. Ifølge Guldborgsund Kommune er det øverste billede fra årene omkring 1970.
I 1919 fik Marielyst sin første købmand - Laurits Hansen. Han udvidede med tiden forretningen centralt på torvet, så den også fik en restaurationsdel. Efterfølgende har stedet været drevet af forskellige ejere. Ifølge Guldborgsund Kommune er det øverste billede fra årene omkring 1970. Foto: Væggerløse Sogns Lokalhistorisk Arkiv/Guldborgsund Kommune

- Der skyder jo nogle nye engangsforretninger op hvert eneste år. Jeg ved godt, det ikke nemt at drive forretning i Marielyst, når det er så sæsonpræget, men det er ærgerligt, siger hun.

Det nye Skagen

I 1906 åbnede Marielyst Østersøbad, som var det første feriested i området, hvor to konkursramte gårde ved navn Marielyst og Nørrevang blev indrettet som badehoteller og tiltrak det velstående borgerskab fra København.

Læs også
Campingplads lider i regnen - aflysninger strømmer ind
Læs også
Campingplads lider i regnen - aflysninger strømmer ind

Marielyst Østersøbad blev hurtigt for lille til at rumme alle gæsterne, og der blev derfor bygget tre eksklusive sommervillaer i to etager lige bag diget, så københavnerne fik mulighed for at nyde den gode udsigt. 

Her var håbet, at Marielyst kunne blive det nye Skagen.

Nyt kan være godt

Selvom der er sket mange nye forandringer, siden Hanne Skytte var barn i området, er det ikke alt det nye, som er helt ubrugeligt.

- Jeg synes, det er en fin ting, at de har lavet en bro ved stranden, så handicappede kan komme ned og dyppe tæerne. Man kan se, hvad det er, og hvad det kan bruges til, siger hun.

Her ses nedgangen til stranden på Marielyst, hvor badedragterne har et lidt andet udtryk i dag. Ifølge Guldborgsund Kommune er det øverste billede fra årene omkring 1930.
Her ses nedgangen til stranden på Marielyst, hvor badedragterne har et lidt andet udtryk i dag. Ifølge Guldborgsund Kommune er det øverste billede fra årene omkring 1930. Foto: Væggerløse Sogns Lokalhistorisk Arkiv/Guldborgsund Kommune

Forholdene får gående, cyklister og kørestolsbrugere er blevet forbedret de seneste år. I 2022 blev der for eksempel anlagt en ny sti på 17 kilometer på diget langs stranden, oplyser Guldborgsund Kommune på deres Facebookside.

Læs også
Travl badeweekend giver kamp om parkeringspladser
Læs også
Travl badeweekend giver kamp om parkeringspladser

Der er ifølge Guldborgsund Kommune i dag lagt 4000 kvadratmeter egetræsplanker ud, som forbinder byen og vandet.


Nyhedsoverblik