Våbenhvile i strid om dige på Falster: - Borgmesteren rakte hånden frem

Det Falsterske Digelag og Guldborgsund Kommune vil prøve at finde et forlig om færdslen på det falsterske dige. En forestående retssag er lagt på is.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En nært forestående retssag - rejst af Det Falsterske Digelag mod Miljø- og Fødevareklagenævnet samt Guldborgsund Kommune – er midlertidigt suspenderet. Det fortæller formand for Det Falsterske Digelag, Søren Bjerregaard.

quote Det er fordi, vi mener, der er grundlag for at indgå et forlig

Søren Bjerregaard, formand for Det Falsterske Digelag

- Det er fordi, vi mener, der er grundlag for at indgå et forlig, uddyber han.

Stridighederne mellem digelaget og myndighederne handler om, hvorvidt det skal være tilladt at færdes på det falsterske dige, der strækker sig 17,5 kilometer langs Marielyst Strand fra Ulslev i nord til Gedesby i syd på Falster.

Søren Bjerregaard fra Det Falsterske Dige
Læs også
Det er lovligt at cykle på diget - men ejerne nægter at give sig
Søren Bjerregaard fra Det Falsterske Dige
Læs også
Det er lovligt at cykle på diget - men ejerne nægter at give sig

Det Falsterske Digelag ejer diget og står for vedligeholdelsen af det. Digelaget mener ikke, at det skal være tilladt at færdes på diget – for eksempel på cykel. Men det ønsker Guldborgsund Kommune, og sidste år afgjorde Miljø- og Fødevareklagenævnet, at cykling på diget ikke vil medføre særlige problemer, som de skriver i afgørelsen. Det er den afgørelse, digelaget har villet klage over i retten.

- Diget kan ikke tåle cykling. Sådan er det. Der skal laves noget nyt, siger Søren Bjerregaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søren Bjerregaard er formand for Det Falsterske Digelag, der står for at vedligeholde diget ved Marielyst Strand.
Søren Bjerregaard er formand for Det Falsterske Digelag, der står for at vedligeholde diget ved Marielyst Strand. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Afgørende årsmøde

Søndag 11. oktober var forsamlingshuset i Idestrup fyldt til corona-bristepunktet. Op mod 500 personer – det maksimalt tilladte med de nuværende restriktioner – var mødt op til årsmøde i digelaget. Langt flere end det sædvanlige fremmøde. Stemningen var overvejende kritisk over for bestyrelsen og retssagen mod kommunen og klagenævnet.

quote Jeg sad til mødet og blev lidt harm over, at vi bruger både digelagets penge og fra kommunens side skattepenge på at bekæmpe hinanden

John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester, Guldborgsund Kommune

- Vi lytter til medlemmerne, og der var et klart flertal blandt dem, der ønsker øget færdsel på diget, lyder det fra digelagets formand.

Det falstriske digelag årsmøde
Læs også
Stor debat til årsmøde om dige på Falster - kritikerne blev valgt ind
Det falstriske digelag årsmøde
Læs også
Stor debat til årsmøde om dige på Falster - kritikerne blev valgt ind

Til mødet var blandt andre Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder (Guldborgsundlisten), da han har et sommerhus bag diget. Digets omkringliggende jordejere betaler en særlig skat til digelaget, som bruges til vedligeholdelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da der var årsmøde i Det Falsterske Digelag søndag.
Sådan så det ud, da der var årsmøde i Det Falsterske Digelag søndag. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

På baggrund af mødet rakte borgmesteren hånden frem til Søren Bjerregaard.

- Jeg sad til mødet og blev lidt harm over, at vi bruger både digelagets penge og fra kommunens side skattepenge på at bekæmpe hinanden. Så jeg synes, der var lidt momentum til at foreslå at pause retssagen og se på, hvad vi kan blive enige om, fortæller John Brædder, der øjnede en lang kamp i retssystemet med mulighed for at anke til landsretten for taberen.

Derfor holdt digelagets formand og Guldborgsund Kommunes borgmester et møde torsdag, hvor de blev enige om at lægge retssagen på is for at finde fælles fodslag.

Der skal penge på bordet

Allerede i næste uge skal kommunen og digelaget igen holde et møde, hvor de mere konkret skal prøve at komme hinanden nærmere.

- Der skal selvfølgelig investeres en masse penge. Og nu drejer det sig om, hvor meget det er, og hvor meget han (John Brædder, red.) kan stå inde for. Indtil nu har de ikke lovet noget særligt, siger Søren Bjerregaard, formand for Det Falsterske Digelag.

Kommunen er blandt andet interesseret i at gøre diget attraktivt for færdende turister. Borgmesteren er optimistisk forud for de afgørende forhandlinger.

quote Hvis ikke vi kan finde et forlig, så fortsætter vi jo retssagen

Søren Bjerregaard, formand for Det Falsterske Digelag

- Digelagets opgave er sådan set at sikre, at diget kan holde, og det gør de rigtigt godt. Og vi er meget interesseret i, at der bliver mulighed for at cykle på det. Og så siger jeg vel også dermed mellem linjerne, at så skal Guldborgsund Kommune sammen med andre gode kræfter – statslige puljer eller lignende - være med til at betale en del af den regning, der er forbundet med det, siger John Brædder (Guldborgsundlisten), der ikke på nuværende tidspunkt kan komme et beløb nærmere.

Artiklen fortsætter under billedet.

John Brædder erkender, at kommunen skal være med til at betale regningen for, at diget bliver farbart for både gående og cyklende, uden at diget beskadiges.
John Brædder erkender, at kommunen skal være med til at betale regningen for, at diget bliver farbart for både gående og cyklende, uden at diget beskadiges. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Selvom retssagen for nuværende er henlagt, så er der ikke langt til, at det igen bliver aktuelt, fortæller Søren Bjerregaard.

- Hvis ikke vi kan finde et forlig, så fortsætter vi jo retssagen. Det handler om digets sikkerhed, siger digelagets formand.

Digerne på Falster blev til efter en voldsom stormflod i 1872.  Her blev Lolland også ramt og 80 personer omkom i vandmasserne, ligesom et ukendt antal dyr druknede. Efter katastrofen blev 600 mand hyret til at bygge digerne, der stod færdige i 1875. Siden har jordejerne i området bidraget til digerne via en særlig skat, der går til digelaget.


Nyhedsoverblik