Herlufsholm-forældre efter dokumentar: Vores børn bliver chikaneret

Forældre til elever på Herlufsholm ønsker flere undersøgelser efter TV 2-dokumentar om kostskolen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dokumentaren "Herlufsholms hemmeligheder" har fået stor opmærksomhed, siden den blev vist på TV 2 den 5. maj.

Nu fortæller en gruppe forældre til elever på skolen, at flere elever i kølvandet på offentliggørelsen af den omdiskuterede dokumentar angiveligt har oplevet at blive chikaneret. Både når de bevæger sig uden for skolen og på internettet.

Det har fået forældrene til at sende et åbent brev, hvor de efterlyser flere undersøgelser og nuancer i debatten.

- En debat og en dialog om så alvorligt et emne bliver jo ikke bedre af, at de involverede modtager trusler og bliver spyttet efter, fortæller Titus Gylvin, der er repræsentant for forældregruppen, til TV2 ØST.

quote Vi synes i hvert fald, at debatten fortjener vores stemme og også opbakning til, at man laver uvildige undersøgelser

Titus Gylvin, repræsentant for forældregruppen

"En ulykkelig situation"

Martin Arvidlund, vicerektor og fungerende leder af Herlufsholm Skole, bekræfter, at flere af skolens elever har oplevet at blive chikaneret efter dokumentarens premiere. Skolen har også tidligere opfordret eleverne til at nedtone brugen af uniform uden for skolen, og da flere af eleverne blev konfirmeret fredag, runderede politiet området efter aftale med skolen. 

- Det er selvfølgelig en ulykkelig situation. Men det er også vores pligt som skole og særligt som kostskole at passe på eleverne og varetage elevernes interesser og sørge for, de har det bedst muligt, siger han og tilføjer:

- Mange elever har været meget ulykkelige over det her, og det kan man godt forstå, og vi som skole er også ulykkelige over situationen.

Herlufsholm Kostskole har hjulpet elever med at foretage omkring 25 anmeldelser til politiet som følge af chikane mod skolens elever efter dokumentaren.

- Det drejer sig primært om digitale hændelser og krænkelser på de sociale medier, forklarer Martin Arvidlund.

Martin Arvidlund, vicerektor og fungerende leder af Herlufsholm Skole, bekræfter, at flere af skolens elever har oplevet at blive chikaneret på bagkant af dokumentaren.
Martin Arvidlund, vicerektor og fungerende leder af Herlufsholm Skole, bekræfter, at flere af skolens elever har oplevet at blive chikaneret på bagkant af dokumentaren. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST - Arkivfoto

Kritiske over for dokumentar

Det er dog ikke kun tilfælde af chikane, som forældrene ønsker fokus på. 

Ifølge forældregruppen mangler debatten, der er fulgt med dokumentaren, et nuanceret billede af de faktiske forhold på skolen, hvorfor man fra forældregruppen også bakker op om en uvildig undersøgelse.

- Vi synes i hvert fald, at debatten fortjener vores stemme og også opbakning til, at man laver uvildige undersøgelser og kommer til at kigge på alle typer af informationer, så man får et retvisende og nuanceret billede, siger Titus Gylvin.

Derfor er yderligere undersøgelser også nødvendige, påpeger forældrerepræsentanten.

- Det er vigtigt, at vi ikke har et alvorligt problem som det her, og så starter det og slutter det med en 42 minutters tv-udsendelse. Både den udsendelse og vores børn og alle andre i det her land fortjener en grundighed, siger han og tilføjer:

- Vi vil meget gerne have, at man hurtigst muligt kommer i gang med en uvildig undersøgelse af elevtrivsel på alle kost- og daggymnasier. Det skal være den samme tidperiode, så man ikke kigger 25 år tilbage på det ene sted og to år tilbage på det andet. Vi skal kunne sammenligne.

Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar
Læs også
Rektor på Herlufsholm fyret efter kritisk dokumentar

I det åbne brev beretter forældregruppen, at både forældre og elever er blevet "bombaderet" med spørgsmål og rygter efter dokumentaren er blevet offentliggjort, men at dokumentaren ikke nødvendigvis giver et fuldstændigt billede. 

- Vi kan se, at mange har været hurtige til at komme med meget voldsomme meninger. Tilsyneladende er de meninger baseret på en 42 minutters dokumentar, siger Titus Gylvin og tilføjer:

- Har man (folkene bag dokumentaren, red.) taget et repræsentativt udsnit af en elevgruppe, eller har man taget udvalgte elever over de sidste 30-40 år, som har haft en særlig holdning? Vi bliver nødt til at have en gennemgang af de her tidsperioder. Er det foregået på kostskolen, eller er det dagelever? Vi mangler flere vidner, der står frem, vi mangler information omkring, hvad det er for nogle anonyme vidner. Er det oplevelser for 30 år siden?

Læs også
Tidligere elev savner nuance i debatten: - Herlufsholm blev min redning
Læs også
Tidligere elev savner nuance i debatten: - Herlufsholm blev min redning

Repræsentanten for forældregruppen understreger dog, at de tager historierne meget alvorligt, og hver en episode er én for meget. 

- Det er vigtigt, vi er så informerede som overhovedet muligt, og vi kigger på situationen med største alvor. Men med det sagt, skal vi også kigge på, om der er basis, på baggrund af dokumentaren, for at drage endelige og voldsomme konklusioner og kalde skolen en "bizar voldsfabrik", siger Titus Gylvin.

VIDEO: Se hele interviewet fra 8. maj med tidligere rektor på Herlufsholm Skole Klaus Eusebius, som var rektor i 23 år. Han mener, at debatten om Herlufsholm er blevet for unuanceret.

Forældreopbakning 

Der går i omegnen af 600 elever på Herlufsholm, men hvor mange af disses forældre, der bakker op om budskabet i den fælles pressemeddelelse er uvist. 

- Vi er en trecifret gruppe af forældre til nuværende elever. Vi er ret mange, må man sige, siger Titus Gylvin.

Du kan ikke komme det tal nærmere?

- Nej, det har jeg ikke lyst til.

Læs også
Herlufsholm har politianmeldt 25 forhold om chikane
Læs også
Herlufsholm har politianmeldt 25 forhold om chikane

Hvordan kan det være?

- Den her mediestorm har været så voldsom for mange, så der har ikke været nogen, der har haft lyst til at stille sig frem. Men samtidig så synes jeg, at vi skylder debatten og vores børn, at vi gør det. Vi er hverken mere eller mindre anonyme end dokumentaren. 

Men der er jo forskel på, om I er 100 eller 900 forældre?

- Vi er et meget stort repræsentativt udsnit af forældregruppen til nuværende elever. Primært fra gymnasiet, forklarer Titus Gylvin.

Hos TV 2 er man ikke enige i kritikken. I en mail til TV2 ØST skriver redaktør for programafdelingen, Lasse Bjerre:

- Dokumentaren er både saglig og journalistisk underbygget af mange mundtlige og skriftlige kilder, og størstedelen af de medvirkende har haft deres gang på skolen indenfor de seneste fire-fem år. 

- Jeg kan af principielle grunde ikke give yderligere oplysninger om de anonyme kilder, som vi har en særlig forpligtelse til at beskytte. De har været meget modige at stå frem. Men jeg kan sige, at vi har fået endnu flere henvendelser, siden dokumentaren blev offentliggjort.


Nyhedsoverblik