Bedemand har fået ny idé - nu skal ingen herfra alene

Michael Ørskov håber, at mange vil være 'afskedsven' - og tage med næste gang, han begraver en afdød uden pårørende.

Ingen skal herfra alene.

Ordene kommer fra bedemand Michael Ørskov fra Holbæk.

Sammen med kollegerne i Ørskov Begravelsesforretning har han siden oktober grublet over, hvad de kan gøre for at sikre, at de aldrig mere skal begrave en afdød medborger alene.

Dengang havde begravelsesforretningen held med at efterlyse deltagere til Henny Hansens bisættelse, hvor der endte med at dukke mere end 25 mennesker op.

Via Facebook lykkedes det Michael Ørskov at finde deltagere til Henny Hansens bisættelse. Nu håber han at gentage successen.
Via Facebook lykkedes det Michael Ørskov at finde deltagere til Henny Hansens bisættelse. Nu håber han at gentage successen. Foto: Ørskov Begravelsesforretning/Facebook

Folk, der ikke kendte Henny, men som gerne ville bakke op.

- Det var simpelthen så overvældende. Der var så mange, der deltog, og det endte med at vi var over 25 til stede. Der kom faktisk en helt fra Roskilde, husker Michael Ørskov.

Nu har han og kollegerne taget næste skridt.

Platformen manglede

Med en ny gruppe på Facebook kan alle interesserede fremover blive adviseret og deltage, når Michael Ørskov og kollegerne begraver en medborger, der ikke har pårørende. 

Michael Ørskov vil ikke blot se til, at medborgere begraves uden tilhørere.
Michael Ørskov vil ikke blot se til, at medborgere begraves uden tilhørere. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV 2 ØST

Han kalder det, at man kan blive 'afskedsven'.

- Gruppen har vi oprettet, fordi vi mangler en platform. Før i tiden brugte vi aviserne, men kommunerne vil ikke betale for annonceringen længere, og derfor mangler vi et sted, så vi kan brede det ud til lokalbefolkningen, siger Michael Ørskov.

quote Man tænker på, hvad der mon er sket i vedkommendes liv. Om vedkommende selv har valgt, at der ikke er nogen til stede

Michael Ørskov, bedemand

Han har forestået en del begravelser, hvor der kun var ham, kirketjeneren og præsten til stede. 

- Det er trist og sørgmodigt. Man tænker på, hvad der mon er sket i vedkommendes liv. Om vedkommende selv har valgt, at der ikke er nogen til stede. Og hvilket liv vedkommende ellers har levet, siden det er endt sådan her.

Kan ikke være ligeglad

Når vi dør uden pårørende, betaler kommunen for begravelsen. Det bliver en begravelse, der sammenholdt med de fleste nok vil fremstå noget skrabet - den billigste kiste, en enkelt buket og altså ingen dødsannonce.

Facebook-gruppen tæller allerede flere hundrede medlemmer.
Facebook-gruppen tæller allerede flere hundrede medlemmer. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV 2 ØST

Michael Ørskov kunne sådan set være ligeglad med, hvor mange, der deltager. 

Hans betaling afhænger ikke af det.

Men ligeglad er han ikke. For ham handler det om noget større. 

- Vi får jo ingen penge for at lave den her Facebook-gruppe. Men jeg synes, man som en ordentlig bedemand har en pligt og et ansvar for at gøre sit til at gøre opmærksom på, at en person er død, og at vi holder en højtidelighed. Det synes jeg, vi skal gøre, for vi er en form for bindeled, når livet slutter. 

Forsker: Det animerer os

TV2 ØST har tidligere talt med professor i sociologi ved Aalborg Universitet Michael Hviid Jacobsen, der har forsket i vores forhold til døden og er formand for landsforeningen Liv & Død, som forsøger at nedbryde tabuer om døden.

quote Vi får jo ingen penge for at lave den her Facebook-gruppe. Men jeg synes, man som en ordentlig bedemand har en pligt og et ansvar for at gøre sit til at gøre opmærksom på, at en person er død, og at vi holder en højtidelighed

Michael Ørskov, bedemand, Holbæk


Han påpegede, at det påvirker os at læse om den ensomme død.

- Det er min opfattelse, at vi bliver særligt animerede og engagerede, når det handler om den ensomme død og fortællinger om, at mennesker er døde alene eller er fundet døde af offentlige myndigheder måske længe efter dødsfaldet, sagde han dengang. 

Men alligevel drager den os også, forklarede professoren.

- Vi er bange for døden. Den gør os trist til mode, når vi oplever den eller tænker på den, og vi føler os magtesløse. På den anden side mener vi også, den er vigtigt at tale om - og at have ritualer og fællesskab om døden for at give den mening og skabe tryghed og trøst, sagde Michael Hviid Jacobsen.

Facebook-gruppen "Bliv afskedsven: Fordi ingen skal herfra alene" tæller tirsdag aften 330 medlemmer.

Læs også
Ingen meldte sig, da Henny døde - men så fik bedemanden en idé
Læs også
Ingen meldte sig, da Henny døde - men så fik bedemanden en idé

Nyhedsoverblik