Boligområde er sluppet af med flere kriminelle hovedpersoner

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi er flere af hovedpersonerne i det kriminelle miljø i Ladegårdsparken nu væk fra boligområdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ladegårdsparken er for nu sluppet af med en hård kerne af kriminelle, som i årevis har huseret i området og skabt utryghed.

Det bekræfter Midt- og Vestsjællands Politi overfor TV2 ØST. 

- Vi har arbejdet målrettet på at fange dem, der har begået utryghedsskabende kriminalitet i Ladegårdsparken. Det har ført til, at nogle af de personer, som har været toneangivende i det kriminelle miljø, nu er væk fra området, fortæller Lene Sveigaard, der er vicepolitiinspektør i nærpolitiet i Midt- og Vestsjællands Politi. 

Ifølge vicepolitiinspektøren er der flere årsager til, at personerne ikke længere opholder sig i Ladegårdsparken.

For eksempel er en af de kriminelle lige nu frihedsberøvet af politiet i forbindelse med efterforskningen af en verserende sag fra området.  

Ophæver lejemål

En anden årsag er, at de kriminelles lejemål i Ladegårdsparken er blevet ophævet.

Boligloven giver nemlig mulighed for, at et boligselskab kan ophæve et lejemål, hvis en lejer eller en anden i husstanden får en ubetinget dom for at have lavet kriminalitet omhandlende vold, stoffer eller våben i nærområdet. 

Grupperinger i Holbæk

Ladegårdsparken har gennem de seneste år været hjemsted for en række konflikter mellem kriminelle grupperinger. Blandt andet blev en 18-årig mand skudt og dræbt i april 2019.

Under en retssag i 2022 kom det frem, at der tidligere i Holbæk havde været en konflikt mellem rockergruppen Bandidos og en gruppering, der af politiet blev kaldt Vanggruppen.

Vanggruppen var ifølge politiet folk fra de to boligområder Vangkvarteret og Ladegårdsparken. Siden skete der en opsplitning af Vanggruppen.

På den ene side stod ifølge politiet LGP-gruppen, der holdt til i Ladegårdsparken. På den anden er nogle personer, der har en relation til Vangkvarteret.

Under retssagen fortalte en betjent fra politiets efterretningsenhed, at der ikke var dokumentation nok til, at politiet kunne konkludere, at personerne fra Vangkvarteret var en egentlig bandegruppering. Men de var ifølge politiet en modpol til LGP, og der var ifølge politiet konflikter mellem de to grupper.

Politiet vurderede under retssagen i 2022, at LGP, der holdt til i Ladegårdsparken, var den stærkeste spiller i det kriminelle miljø i Holbæk. Medlemmerne var ifølge politiet meget voldsparate.

Den mulighed har Holbæk Boligselskab benyttet sig af i fire tilfælde i Ladegårdsparken, siden loven trådte i kraft i 2022. 

Det oplyser Anne Grethe Slagelse, der er forretningsfører i Holbæk Boligselskab.

Ophævelsen af de fire lejemål har betydet, at i alt 11 personer er blevet smidt ud af Ladegårdsparken. 

Den seneste ophævelse af et lejemål skete i 2024. 

Samarbejde med politiet

Anne Grethe Slagelse kan ikke udtale sig om de konkrete ophævede lejemål, men hun fortæller, at hun arbejder tæt sammen med Midt- og Vestsjællands Politi i processen frem til en eventuel ophævelse af et lejemål.

- Det foregår som oftest sådan, at jeg holder øje med politiets døgnrapport og ser, om der er sager fra Ladegårdsparken, hvor der er rejst sigtelser for noget, der kan føre til en ubetinget fængselsdom for kriminalitet, der er defineret som utryghedsskabende, forklarer hun og fortsætter: 

- Det kan også være, at politiet selv kontakter mig og gør mig opmærksom på en sag, hvor det kan blive relevant for os. 

Ladegårdsparken har flere gange været gerningssted for alvorlig kriminalitet. Blandt andet i 2021, hvor der blev affyret skud. Arkivfoto.
Ladegårdsparken har flere gange været gerningssted for alvorlig kriminalitet. Blandt andet i 2021, hvor der blev affyret skud. Arkivfoto. Foto: Nicklas Fohlmann, Lind Foto

Når en person bliver sigtet for forhold, der falder under definitionen utryghedsskabende kriminalitet, varsler boligselskabet husstanden om, at de er i risiko for at få ophævet deres lejemål. 

Læs også
Borgmester vil have lettere ved at smide kriminelle familier på gaden
Læs også
Borgmester vil have lettere ved at smide kriminelle familier på gaden

Hvis der falder dom, får beboerne i lejemålet typisk to til tre uger til at flytte. 

- I nogle tilfælde laver vi en aftale med husstanden om, at de kan få lidt længere tid til at finde noget nyt, hvis der for eksempel er beboere i husstanden, som er under 18 år. Men de skal være ude, inden den dømte er tilbage fra sin afsoning. Det er trygheden, der vægter højest, siger Anne Grethe Slagelse. 

Fortsætter indsats

Ladegårdsparken har for nyligt gjort sig bemærket i forhold til netop tryghed. 

Boligområdet blev målt med den laveste grad af tryghed i Justitsministeriets årlige nationale tryghedsmåling. Den viste, at kun 50 procent af beboerne i Ladegårdsparken føler sig trygge i deres boligområde, mens landsgennemsnittet ligger på 88 procent. 

Lene Sveigaard håber, at politiets og boligselskabets samarbejde med tiden vil ændre det billede. 

- Det skulle gerne højne trygheden i området, når man fjerner de personer, der står bag meget af den utryghedsskabende kriminalitet, siger hun. 

Læs også
- Jeg blev utrolig vred, siger borgmester
Læs også
- Jeg blev utrolig vred, siger borgmester

Ifølge Lene Sveigaard har det givet mere ro i Ladegårdsparken, at flere af de kriminelle hovedpersoner nu er væk. Men det betyder ikke, at politiet kommer til at være mindre til stede.

- Vi er stadig meget aktive i området, og vores områdebetjente er fortsat i tæt samarbejde med boligselskabet om den tryghedsskabende indsats, siger Lene Sveigaard. 

Muhammed "Mumi" Malgac har boet størstedelen af sit liv i Ladegårdsparken, men på grund af utrygheden og kriminaliteten ønsker han nu at flytte væk. Det fortalte han, samtidig med at boligområdet blev målt med den laveste grad af tryghed i Justitsministeriets årlige nationale tryghedsmåling.

Nyhedsoverblik