En kold forårsvind får sand fra byggepladsen på nabogrunden til at fyge hen over parkeringspladsen ved Stadionhallen på Borgmestergårdsvej i Holbæk. Hallen ser slidt ud blandt alt nybyggeriet, men for spillerne på nogle helt særlige fodboldhold er den et samlingspunkt, de ikke vil være foruden.
En af dem er 30-årige Camilla Preen. Hun har spillet "ombold" i omkring et år. Et år, hvor tilværelsen mildest talt har været udfordrende.
- Jeg kunne ikke fungere på min arbejdsplads, så jeg måtte stoppe, og så måtte jeg opsige min lejlighed, fortæller Camilla Preen, der endte med at bo halvanden måned i sin bil, inden hun fik mulighed for at få en bolig i Roskilde.
Om ombold
Ombold er en NGO, der arrangerer åbne fodboldtræninger og turneringer for folk i socialt udsatte situationer.
Socialt udsatte dør i gennemsnit 19 år før resten af befolkningen på grund af misbrug, rygning og fysisk inaktivitet.
Men forskning viser, at to timers fodbold om ugen i 12 uger kan flytte spillerne ud af risikozonen for en stor del af de livsstilssygdomme, der forkorter deres liv.
Undersøgelser viser, at ensomhed er tre gange så udbredt hos mennesker på kanten af samfundet end hos resten af befolkningen, men også her har fodbold en positiv effekt.
85 procent af spillerne fortæller, at de har fået flere venner via sporten, og 90 procent angiver selv, at de har fået det bedre både psykisk og socialt.
Kilde: Ombold.dk
Camilla Preen kom til Danmark som tre-årig. Hun er adopteret fra Rumænien, og de første år har sat sig sine spor i den hurtigt talende fodboldspiller.
- Jeg har ADHD, autisme, OCD og en belastningsreaktion, fortæller hun.
Bedste venner på banen
Ombold giver mennesker i udsatte situationer mulighed for at dyrke motion under forhold, der passer godt til dem. Det er færre spillere på banen end til almindelig fodbold, og der er plads til sociale, mentale og fysiske udfordringer.
- Der bliver taget mere hånd om en, fortæller 26-årige Frederik Forsberg fra Mørkøv, der kæmper med stofmisbrug og fysiske komplikationer i forbindelse med en diabetessygdom, som han ikke har fået taget sig godt nok af.
- Min krop bærer præg af, at jeg ikke har passet den. Jeg har kroniske nervesmerter i benene, jeg mangler en del tænder, og så har jeg Charcots fod, fortæller han med henvisning til en sygdom, der giver skader og deformiteter i foden eller anklen.
Frederik Forsberg bor nu på et botilbud og prøver at få sig en normal hverdag uden stofmisbrug, og det hjælper ham at komme til ombold en gang om ugen og mødes med sine venner. Og fællesskabet lever også uden for banen.
- Vi er en fem-seks stykker, der skal mødes herefter og spille Fifa, fortæller han.
Det var da også Frederik Forsbergs bedste ven, der fik ham med til ombold i første omgang.
- Fodbold har altid været en stor interesse for mig, fortæller han.
Men livet bød på andre ting, der fik ham til at droppe sporten i nogle år.
- Kroppen sagde lidt fra, og der var andre ting, der var mere interessante, siger han.
Men nu er han tilbage på banen igen, og det sociale fællesskab med andre, der også har noget at kæmpe med, har fået ham til at åbne mere op.
- Det kan godt være, at det ikke er de helt samme ting, men vi kan drage paralleller til hinanden, siger han.
Og det har været en stor hjælp for Frederik Forsberg, fortæller han.
- Jeg er kommet ud af min skal, jeg har været meget indelukket.
Medaljer og gode oplevelser
De cirka 15 spillere på banen er delt op i to hold. Det ene spiller i sort, og det andet har iført sig lyserøde trøjer med Faxe Kondi-logo.
Frederik Forsberg rager op over de andre spillere på banen. Han er nem at genkende med den grønne hue, som han beholder på under kampen, og et smil der skjuler de manglende tænder.
Camilla Preen er lille og hurtig, hun løber frem og tilbage på banen og klapper i hænderne, da en modspiller er for langsom til at sætte spillet i gang.
- Jeg elsker at løbe, fortæller hun i en pause mellem kampene.
- Det giver en ro, når man løber med musik i ørerne, siger hun.
I 2019 fandt Camilla Preen ud af, at hun var virkelig god til at løbe. En indskydelse fik hende til at melde sig til et maraton, som hun løb ugen efter på fem timer og 30 minutter.
Siden er det blevet til mange løb og mange medaljer, helt præcist 380 medaljer på to år, og det betyder meget for det 30-årige energibundt.
- Jeg kan godt lide at have noget konkret, der viser; du kan finde ud af noget, du duer til noget, fortæller hun.
- Og det føles godt at have gennemført noget.
Ombolden er kommet til senere, og ligesom Frederik Forsberg har den særlige type fodbold givet Camilla Preen nye sociale evner.
- Det er fedt at være sammen med en masse forskellige folk. Man skal lære at acceptere hinanden og være sammen, fortæller hun.
Camilla Preens første leveår har også givet hende angst, og det hjælper hende at være social i en tryg sammenhæng.
- Man bliver presset lidt, lærer at få et sammenhold, og så se, at der er andre ligesom mig, se, at jeg ikke er alene, siger hun.
Og det bliver også nemmere at komme ud og deltage i sociale sammenhænge, når hun gør det sammen med sit omboldhold.
- Det hjælper på angsten, at det er de samme mennesker, der er med, når vi skal til stævner, fortæller hun.
Har fået mere overskud
Frederik Forsberg og Camilla Preen skal begge løbe 10 kilometer til TV2 ØST Løbet den 7. maj. De er begge meldt til løbet på et hold med andre omboldspillere.
- En af dem er min bedste ven, som skal være med til at løbe, fortæller Frederik Forsberg.
Han har allerede lagt en plan for at komme godt gennem løbet.
- Det bliver ikke i fuld spurt. Man skal mærke efter i kroppen, hvornår den siger stop, og tage sine forbehold, siger han.
For Frederik Forsberg har tiden på omboldholdet også budt på store oplevelser, han ellers ikke ville have fået.
- Sidste år havde vi en tur til Aarhus til Danmarksmesterskab, og det var med hotelophold og det hele, det var superfedt, fortæller han.
I det hele taget er det at komme ud og bruge kroppen noget, der gør en forskel for hans mentale og fysiske helbred.
Har du lyst til at bevæge dig sammen med TV2 ØST?
På søndag den 7. maj løber TV2 ØST Løbet af stablen i Holbæk.
Løbet er et motionsløb for alle – både store og små, trænede og nybegyndere. Og man kan frit vælge, om man vil gå eller løbe ruterne.
Hvis du har lyst til at gå eller løbe med, så kan du tilmelde dig her helt frem til den 3. maj.
- Jeg har meget mere energi, og overskuddet er meget større, fortæller han. Og forhåbentlig kan det hjælpe på at opnå de mål, han har for fremtiden.
- Det er bare et normalt liv, et job, bo for sig selv, siger han.
- At varetage sig eget liv.
Ombold Holbæk stiller med et hold med mere end 10 personer, når TV2 ØST-løbet bliver afholdt i deres by. Du kan læse mere om TV2 ØST Løbet her.