En vestsjællandsk hjemmehjælper blev torsdag idømt to et halvt års fængsel for blandt andet at have bedøvet og bestjålet en 86-årig kvinde.
Hjemmehjælperen var tiltalt for fem forhold. Hun erkendte fire, men nægtede sig skyldig i det femte, der omhandlede tyveri fra den 72-årige Kirsten Bang Olsen. Retten ved Holbæk dømte dog hjemmehjælperen skyldig i alle fem forhold.
Der var en vurdering af, at hun kunne passe sit arbejde
I Retten ved Holbæk lagde anklageren blandt andet vægt på, at hjemmehjælperen var tidligere straffet for mandatsvig, dokumentfalsk, socialt bedrageri.
Noget som Holbæk Kommune ikke havde kendskab til, dengang hun blev ansat i hjemmeplejen.
Indhenter ikke straffeattester
Ansatte i hjemmeplejen i Holbæk Kommune skal underskrive tro- og love erklæringer, men kommunen indhenter ikke straffeattester på medarbejdere. Noget der måske skal laves om på for fremtiden.
- Der kommer en politisk drøftelse af, om vi skal til at indhente straffeattester, for det har vi ellers ikke gjort. Vi har tro- og love erklæringer, hvor medarbejderne blandt andet skriver under på, at de ikke er tidligere straffet, siger Camilla Hove Lund, områdeleder i hjemmeplejen i Holbæk Kommune.
Artiklen fortsætter under billedet.
Adspurgt om det ville have haft betydning for ansættelsen, hvis man havde vist, at hun var tidligere dømt, svarer områdelederen.
- Det er svært at sige, for vi er jo nødt til at lave en individuel vurdering hver eneste gang.
Ledelsen greb ikke ind
Den dømte hjemmehjælper har udtalt, at hun ikke ved, hvorfor hun handlede, som hun gjorde. I retten forklarede hun grådkvalt, at hun i perioden døjede med kraftige nakkesmerter, og derfor tog medicin for at klare hverdagen.
Ledelsen var godt klar over, at der havde været en ændring i medarbejderens adfærd, men mente ikke, at der var grundlag for at gribe ind.
- De daglige ledere derude kender deres medarbejdere så godt som de kan, og det er selvfølgelig vigtigt, hvis man oplever, at der er noget, der agerer anderledes, at man tager en snak med dem. Men der var ikke noget mistænksomt, som kunne have gjort, at vi havde spottet det., siger Camilla Hove Lund.
Områdelederen synes ikke, at ansvaret skal placeres i hjemmeplejens ledelse.
- Jeg mener ikke, at der var noget, som lederen på stedet kunne have gjort anderledes. Der var en vurdering af, at hun kunne passe sit arbejde, siger hun.