Ekspert om kritisk udvalgsformand i moské-sag – ulovligt og en krænkelse af religionsfriheden

Trods for tro- og forsamlingsfrihed i Danmark sidder en gruppe borgere i Holbæk og føler, at de bliver forskelsbehandlet. En professor giver dem ret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Afslag på afslag er landet i postkassen hos den tyrkisk islamiske forening i Holbæk, som inderligt ønsker sig en ny og større moské i byen. Siden 2015 har foreningen forsøgt at finde et nyt og større sted i Holbæk Kommune, men selvom de har forespurgt på flere ejendomme, bliver de ifølge formanden afvist.

quote Han har udtalt sig så entydigt om en mulig afgørelse i sagen, at han har gjort sig inhabil i forhold til sagens behandling

Sten Bønsing,  professor i forvaltningsret, Aalborg Universitet

- Jeg har også vendt den om og sagt, hvis ikke jeg selv kan finde en ejendom, og alle de ejendomme jeg foreslår ender med at blive et nej, kan man så ikke tage Holbæk-kortet frem og sige, her skal I placeres – men det kan jeg heller ikke få svar på, siger Hikmet Tuncer formand for Tyrkisk Islamisk Kultur og Undervisningscenter.

Foreningen har siden 1988 haft til huse på Smithsvej i Holbæk. Moskéen og de tilhørende lokaler er dog blevet for trang for trossamfundet, der i dag har 400 medlemmer i Holbæk.

Hikmet Tuncer formand for Tyrkisk Islamisk Kultur og Undervisningscenter, har siden 2015 arbejdet for en ny bygning til foreningen.
Hikmet Tuncer formand for Tyrkisk Islamisk Kultur og Undervisningscenter, har siden 2015 arbejdet for en ny bygning til foreningen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Senest har Hikmet Tuncer og medlemmerne udset sig en ejendom i industrikvarteret på Mellemvang 5, men da klima- og miljøudvalget i Holbæk Kommune i sidste uge skulle stemme om at ændre lokalplanen, blev det igen et nej.

quote Vi kommer aldrig til at stemme for en moske, uanset om det ligger i et industriområde eller den kommer til at ligge et andet sted

John Harpøth (DF), formand klima- og miljøudvalget, Holbæk Kommune

Formanden for den tyrkiske forening mener ikke, at de bliver behandlet på lige fod med andre foreninger – fordi de er muslimer.

- Jeg synes, der er en øget tendens i forhold til islamfobi. Det tror jeg, er det, vi bliver ramt af, siger Hikmet Tuncer.

Krænkelse af religionsfriheden

Dagen før afstemningen sagde formanden for klima- og miljøudvalget, John Harpøth (DF), til TV2 ØST:

- Vi kommer aldrig til at stemme for en moske, uanset om det ligger i et industriområde eller den kommer til at ligge et andet sted.

John Harpøths (DF) udtalelser om Tyrkisk Islamisk Kultur og Undervisningscenters ønsker for en ny moske, gør ham ifølge en professor inhabil i sagens behandling.
John Harpøths (DF) udtalelser om Tyrkisk Islamisk Kultur og Undervisningscenters ønsker for en ny moske, gør ham ifølge en professor inhabil i sagens behandling.

Men ifølge professor i forvaltningsret Sten Bønsing må man slet ikke træffe afgørelser på sådan et grundlag.

Hikmet Tuncer
Læs også
Forening håber at vinde gehør for ny moské med åbent hus og borgermøder
Hikmet Tuncer
Læs også
Forening håber at vinde gehør for ny moské med åbent hus og borgermøder

- Når kommuner træffer afgørelser herunder politikerne, så må de kun lægge vægt på det vi kalder saglige eller lovlige hensyn, og det vil jeg ikke mene sådan en begrundelse her er, fordi det vil krænke religionsfriheden, siger han og tilføjer:

- Jeg tror ikke folk, havde været i tvivl, hvis det havde været en udtalelse om, at vedkommende aldrig ville acceptere en kvindelig ansøger eller en homoseksuel ansøger, så havde vi nok ikke været i tvivl om, at det havde været et ulovligt hensyn. Og her siger han så, at det er en muslimsk kirke, som ikke kan blive tilladt, og det vil jeg tro, at det her på samme måde krænker religionsfriheden og dermed være et ulovligt hensyn.

Når kommuner træffer afgørelser herunder politikerne, så må de kun lægge vægt på det vi kalder saglige eller lovlige hensyn, forklarer professor i forvaltningsret Sten Bønsing.
Når kommuner træffer afgørelser herunder politikerne, så må de kun lægge vægt på det vi kalder saglige eller lovlige hensyn, forklarer professor i forvaltningsret Sten Bønsing. Foto: PR-foto

Det var kun Enhedslisten, der stemte for at ændre lokalplanen så moskeen kan ligge I området. Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne stemte nej. Venstre undlod at stemme.

Nabo undrer sig

quote Hvorfor er det så lige bestemt den gruppe ikke skal have lov til at dyrke deres religion her, det har jeg svært ved at forstå

Kristian Frydkjær, nabo til Tyrkisk Islamisk Kultur og Undervisningscenter

Karen Thestrup Clausen (EL), medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune, fortæller, at hun oplever det, er sværere for den tyrkisk-islamiske forening end andre foreninger, at få et sted at være.

- Men det burde det ikke være, siger hun og peger på det er en fuldt lovlig forening.

Også andre borgere i Holbæk Kommune undrer sig over, hvorfor foreningen ikke kan få lov til at flytte. En af dem er Kristian Frydkjær, som har været nabo til foreningen i årevis.

- Vi har forsamlingsfrihed og religionsfrihed, og vi har alle grundlovssikrede rettigheder i Danmark. Hvorfor er det så lige bestemt den gruppe ikke skal have lov til at dyrke deres religion her, det har jeg svært ved at forstå, siger han.

Kristian Frydkjær, som har været nabo til foreningen i årevis. Han undrer sig over at den ikke kan få lov til at flytte til nye lokaler.
Kristian Frydkjær, som har været nabo til foreningen i årevis. Han undrer sig over at den ikke kan få lov til at flytte til nye lokaler. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Uffe Frejdal Nielsen er afdelingsleder af det sociale boligområde Ladegaardsparken – der ligger små to kilometer fra det bowlingcenter, som foreningen ønsker at købe og gøre til moske. Han har som privatperson skrevet et opslag til politikerne på Facebook og bedt dem om at tage sig sammen.

- Det her er ikke ligebehandling. Det er en form for diskrimination, siger han.

Formand har gjort sig selv indhabil

Onsdag skal økonomiudvalget stemme om, hvorvidt Mellemvang 5 er en mulig ny lokation. John Harpøth har ikke ønsket at stille op til et nyt interview, men står ved sine udtalelser.

Det gør ham ifølge Sten Bønsing inhabil i sagen.

- Her vil det være min vurdering, at han har udtalt sig så entydigt om en mulig afgørelse i sagen, at han har gjort sig inhabil i forhold til sagens behandling.

I foreningen håber de at flytningen snart er en realitet, for de er ved at være trætte af politiske slagsmål og den hårde tone.

- På vores mail har vi også fået mail fra borgere, der skriver alt muligt: rejs nu hjem, I hører ikke til her, det er virkeligt "øv" på godt dansk.

Foreningen har tidligere fortalt, at der hverken planer om minaret, der er det karakteristiske tårn ved en moske, eller bønnekald fra moskeen i bowlingcenteret, men at bygningens 3.000 kvadratmeter egner sig bedre til foreningen, der i dag tæller cirka 400 medlemmer.


Nyhedsoverblik