- Det er første gang, vi har set sådan noget i Danmark. Man har set det i udlandet, men ikke herhjemme. Den er veludført.
Manden med karseklippet hår, camouflagetøj og kraftige støvler signalerer med al ønskelig tydelighed, at han er ekspert i det, han er indkaldt til Retten i Holbæk for at tale om. Sprængstof.
Hele retsdagen er tirsdag sat af, så nævninge og dommere kan høre, præcis hvad det var, politiet fandt, da de den 6. februar sidste år ransagede en villa på Anders Larsensvej i Holbæk, og især hvad vidnet mener, at det fundne kan bruges til.
Så man bruger noget, der ser helt dagligdags ud til at gemme en bombe
Det, der ifølge ammunitionseksperten ikke er set i Danmark før, er en dåse, der er fundet ved ransagningen. Ved første øjekast ser den helt almindelig og harmløs ud. ”Oil treatment” står der på den.
- Den ser ikke ud, som om den har været skilt ad. Men ham, der fandt den bemærkede, at den var tungere end normalt. Ellers ville man ikke have bemærket den. Og da vi så fik den gennemlyst, kunne vi se, at der var loddet en mobiltelefon på indersiden, der med nogle ledninger kan antænde en sprængladning. Så man bruger noget, der ser helt dagligdags ud til at gemme en bombe. Det samme er sket med den 7-UP dåse, der er fundet. Man bemærker slet ikke, at den har været skilt ad, siger vidnet.
Erkender at lodde mobiltelefon på dåse
I villaen på Anders Larsensvej boede en irakisk kvinde på 31 år og hendes syriske mand på 35, samt parrets lille dreng. Og det var her, politiet gjorde de opsigtsvækkende fund, da de efter et tip fra tysk politi ransagede villaen.
Parret og adskillige af deres familiemedlemmer blev sigtet og anholdt, 13 personer i alt, herunder den 35-årige mands storebror, der har en lejlighed i Tyskland. Nu er ægteparret og mandens storebror tiltalt for forsøg på terror. De øvrige har fået sigtelserne frafaldet og er blevet løsladt igen.
Den syriske mand har selv forklaret, at han blot opbevarede dåsen for en tidligere bekendt. Han havde fået den sammen med nogle skydevåben, som han havde lovet at gemme af vejen. Manden har forklaret, at han er fyrværkerientusiast, og at der intet mystisk er ved at han havde jernrør, mobiltelefoner og 16 kilo kemikalier, der kan anvendes til fremstilling af sprængstof i sit hjem. Han lavede nemlig hjemmelavede kanonslag, og havde netop modtaget en ordre på 300 styk til en bekendt i Tyskland.
Ikke legetøj til børn
At der i villaen samtidig blev fundet adskillige komponenter til fjernstyrede biler, har ifølge 35-årige den uskyldige forklaring, at han ville lave en bil, som han og hans lille søn kunne lege med.
Men ammunitionsrydningseksperten mener ikke, at det er det mest oplagte svar.
- Det stikker simpelthen ud, siger han, og gennemgår del for del af den fjernstyrede bil, man kan se på storskærmen.
Det er ammunitionsrydningstjenestens folk, der har samlet den, men de kan se, at bilen har været samlet før.
- Der er en ret stor motor i. En motor, der er alt for stor til en bil, man bruger for at lege med et barn. Den her skal bære noget tungt. Og den fjernbetjening, den har seks kanaler. Det er en meget kraftig fjernbetjening, der kan mange ting, og igen ikke en, man ser på et stykke legetøj.
Ammunitionsrydderen forklarer, at bilens modtager samtidig har to antenner. Bilen kan derfor fjernstyres på en afstand af 500 meter, uden at man mister kontakten med den. Det er en fjernbetjening, man bruger til et fly, ikke en fjernstyret bil, hvor rækkevidden vil være typisk 25 meter.
Undgå martyrdøden
Anklager John Catre Nielsen fremviser en manual på en fjernstyret bombe, der er fundet på en PDF-fil hos den tiltalte. På filen ser man to biler i fart. I den bagerste bil er der en mand, der fjernstyrer en bilbombe hen mod den forankørende.
- Ja, jeg tænker ikke, at det er det reelle scenarie, for risikoen er for stor, for at man ikke kan styre bilen eller selv kommer til skade. Jeg tror mere på, at man kan stå et sted, og så fjernstyre bilbomben hen mod et mål, siger vidnet.
I hjemmet hos ægteparret har politiet fundet en manual, der viser, hvordan man laver en fjernstyret bombe, sådan at man ”kan undgå at lide martyrdøden”. Ifølge Statsadvokaten er man overbevist om, at man ved ransagningen af villaen i Holbæk undgik et terrorangreb i Danmark eller Tyskland.
Ammunitionsryddereksperten forklarer, at man i hjemmet på Anders Larsensvej har fundet samtlige komponenter til at lave tre forskellige slags bomber: En tidsudløst bombe med lunte, en fjernudløst bombe med detonator og en offerudløst bombe. Det mest sandsynlige scenarie er formentlig en fjernudløst bombe, siger eksperten baseret på de fund, der er gjort.
I Retten i Holbæk har en kemiker tidligere fortalt om de 16 kilo kemikalier, der er fundet i villaen i Holbæk. Ifølge kemikeren, kan man heraf fremstille en bombe på 12 kilo.
Det var dog ikke udelukkende poser med rene kemikalier, politiet fandt under ransagningen af villaen. I flere mindre poser og beholdere fandt man blandinger, der var klar til sprængning, herunder en pose med en 303 gram stor blanding. Her fandt man blandt andet en blanding af sprængstof, hvor nogen med tusch på posen har skrevet ”Horror”. Det er en færdig blanding, der kan bruges til at lave en bombe eller fyrværkeri.
Derudover fandt politiet tændsnore, samtlige komponenter til en fjernstyret bombe, manualer til at fremstille bomber, tre skydevåben og en kuffert med en paryk, walkie talkies, en kasket med indbygget kamera, flag for Islamisk Stat og en del propagandamateriale for Islamisk Stat og Al Qaeda.
Fyrværkeri er med farver og glitter
Den tiltalte 35-årige mand har i retten selv forklaret, at han har lavet fyrværkeri med farver og lysglimt. Tirsdagens vidne har dog vanskeligt ved at tro, at det udelukkende er fordi han er fyrværkeriinteresseret, at han har opbevaret de mange kemikalier.
- Ja, der er lige nogle enkelte stoffer, der kan afgive farve og lys. Men det er ikke ret meget. Hvis man skal lave fyrværkeri, skal der jo være glitter og farver osv. Jeg ser ikke nogen tegn på, at man vil være fyrværker, siger vidnet.
Den er dræbende indenfor 45 meter
- Nu er du jo ikke ekspert i kanonslag, vel, spørger den 35-åriges forsvarer Linda Hebo Lange.
- Jeg har nok – under forsvarlige forhold – skilt flere kanonslag end de fleste, svarer vidnet.
- Også polske?, spørger forsvareren med henvisning til, at den tiltalte har forklaret, at han har købt sine kanonslag i Polen.
- Polske, tjekkiske, italienske. Alle slags, svarer vidnet, og medgiver, at han har set store udenlandske kanonslag med både 20 og 80 gram krudt i.
Har filmet sprængninger
For at teste, hvor stor en skade forskellige sprængladninger kan forvolde, har ammunitionsrydningstjenesten selv fremstillet sprængladninger af samme slags, som der kunne fremstilles af de kemikalier, der blev fundet på Anders Larsensvej. Dels har de samlet komponenterne til den fjernstyrede bil, og testet, at den virker.
De har testet den mobiltelefon med to ledninger påloddet, der er fundet hos den tiltalte. Den tiltalte har i retten forklaret, at telefonen ikke virker. Det samme har politiets teknikere skrevet i en rapport.
- Ja, men det er, fordi politiets it-folk tester den på en måde. Vi har også testet den med vores viden om sprængstof. Den kan fint antænde en sprængladning, siger vidnet.
Anklager John Catre Nielsen afspiller flere videoer, der viser, at Ammunitionstjenesten har lavet rørbomber, som de har sprængt, ligesom de har fremstillet en 12 kilo tung bombe, lagt den i en taske og antændt den på samme vis, som der er fundet komponenter til hos den tiltalte. Bomben sprænger, men fordi den ligger i en taske, er det behersket, hvor stor effekten er.
Trykskader og fragmenter
Anderledes går det, da man lægger 8,65 kilo krudt i en metalgryde med låg, svarende til en gryde, man finder hos den tiltalte.
- Der kunne godt være mere krudt i gryden, men fordi det er ustabilt, vil man ikke løbe risikoen og lægge mere krudt i end lidt over otte kilo, siger vidnet.
Gryden stiller de op ad et træskur, de har bygget. Låget bliver holdt fast med gaffatape. Bomben bliver antændt, og man kan se, hvordan fragmenter fra gryden og skuret flyver rundt i luften. Bagefter er kun bunden af gryden tilbage.
Vidnet bliver spurgt til de beregninger, der er lavet af, hvor stor rækkevidden på en bombe på 12 kilo vil være.
- Den er dræbende inden for 45 meter. Men man kan få trykskader, for eksempel på bløddelene på op til 297 meter. Desuden er der risikoen for at blive ramt af fragmenter, altså dele af for eksempel metal. Her er rækkevidden horisontalt over 1300 meter.
Anklageren spørger vidnet til de 166 stålkugler, der er fundet i villaen i Holbæk. Kugler, som den tiltalte har forklaret politiet formentlig stammer fra den tidligere ejer i huset.
- Stålkugler er en optimal måde at lave fragmenter på. Man sætter dem udenpå bomben, og så bruger man trykket fra sprængladningen til at fyre dem afsted. Jeg kan kun se, at de kugler er der som fragmentation. Hvad skulle man ellers bruge dem til? Der er jo ingen, der selv skifter kuglelejer i sin cykel, siger vidnet.
Retssagen fortsætter torsdag den 27. oktober. Sagen forventes afsluttet i december.