Enige politikere begrænser optag på gymnasium for at redde naboskole

Regionsrådet har besluttet at begrænse optaget af elever på Stenhus Gymnasium, efter gymnasiet i Odsherred oplever et faldende elevtal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et enigt regionsråd besluttede mandag at begrænse optaget af elever på Stenhus Gymnasium i Holbæk med to klasser. Det sker for at hjælpe Odsherred Gymnasium, der er i knibe på grund at et faldende elevtal.

- Som udgangspunkt går vi ind for et frit valg af uddannelsessteder, men det handler også om at skabe uddannelsesmuligheder i hele vores område. Det er en balancegang, lød det fra Venstres gruppeformand, Jacob Jensen.

quote Det er ingen nem beslutning

Anne Møller Ronex (R)

Samme toner lød også fra gruppeformanden for Socialdemokratiet, Jan Hendeliowitz:

- Vi lægger vægt på, at der er et kvalificeret udbud af uddannelser i hele regionen. Hvis vi ikke understøtter de unge i Odsherred i at have et gymnasietilbud tæt på, risikerer vi at miste nogle af de unge, sagde han.

En svær sag

Odsherred Gymnasium er hårdt ramt: I 2019 var det samlede optag på STX og HF 126 unge på skolen i Asnæs. Sidste år var det samlede tal nede på 105. Et fald i optaget på 21 unge. Og det er er ikke råd til i et lille gymnasium:

Faldet i elevsøgningen og elevoptaget på Odsherred Gymnasium er sket hurtigt de sidste år, og det er administrationens vurdering, at der med fordel kan sættes ind, før gymnasiet må lukke, eller at uddannelsesmiljøet bliver så lille, at de unge fravælger det af den grund, advarer forvaltningen i sagsfremstillingen til regionrådets behandling af sagen.

Læs også
Få ansøgere tvinger gymnasium til at udskyde ny uddannelse
Læs også
Få ansøgere tvinger gymnasium til at udskyde ny uddannelse

- Det er en svær sag. Det er ingen nem beslutning. I Radikale kan vi godt følge nogle af de problemstillinger, som Stenhus Gymnasium præsenterer i sit høringssvar. Men med de alarmklokker, der lyder for Odsherreds Gymnasium, er vi nødt til at reagere, fastslog Anne Møller Ronex (R).

To klasser færre

En del af de unge fra Odsherred vælger at gå i gymnasiet i Holbæk. Den trafik håber politikerne nu at begrænse. Det såkaldte kapacitetsloft, som regionsrådet besluttede, betyder, at Stenhus Gymnasium maksimalt må optage 392 elever – svarende til 14 klasser. Det er to klasser færre, end skolen ønsker. Men skolen advarer politikerne mod indgrebet:

Et klasseloft for Stenhus Gymnasium vil ikke tilføre elever til Odsherred Gymnasium. Det vil snarere føre til, at elever, der fravælger Odsherred Gymnasium, i stedet søger til gymnasierne i Roskilde. Dette vil være meget uheldigt, fordi det kan føre til, at endnu flere unge fra Odsherred kommune inspireres til at søge mod storbyen Roskilde, skriver rektor Per Farbøl, Stenhus Gymnasium, i et høringssvar til politikerne.

quote Som situationen er, kan vi ikke vente med at handle

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

Flere af politikerne delte faktisk rektorens bekymring. Blandt andre Andre Anna Bondo Nielsen (EL).

- Det er svært at styre de unges bevægelser. Mange af dem vil gerne til den store by. Jeg kan godt være bekymret for, at vi træffer en beslutning, der rammer Stenhus Gymnasium negativt, uden vi får noget godt ud af det for Odsherred Gymnasium, sagde hun.

Der er behov for handling

Rektor Per Farbøl fra Stenhus Gymnasium råder regionsrådspolitikerne til at vente på et udspil fra Folketinget om fordelingen af eleverne på ungdomsuddannelserne.

Det vil helt sikkert løse problematikken omkring, at elever fra Odsherred og Holbæk kommuner kan søge til Roskilde gymnasierne, uden at regionen kan påvirke dette, skriver han i sit brev til regionen.

Læs også
Gymnasium sender mail til elever - stop med at kysse og kramme
Læs også
Gymnasium sender mail til elever - stop med at kysse og kramme

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) ser også frem til udspillet fra Folketinget.

- Som situationen er, kan vi ikke vente med at handle. Vi har behov for at sikre en bred uddannelsesdækning. Men det er klart, at vi mangler nogle værktøjer. Lige nu er kapacitetslofter vores eneste muligheder, forhåbentlig får vi flere muligheder i fremtiden, lød ønsket fra Heino Knudsen ved regionrådsmødet.

Beslutningen om kapacitetsloft gælder i første omgang kun et år frem.

Odsherreds Gymnasium har eksisteret i 41 år. I 2018 fik gymnasiet også HF på skemaet. 


Nyhedsoverblik