- Som alle retskafne, normale borgere så bliver jeg jo fuldstændig chokeret og er ved at fordampe i raseri over at se de her psykopater snyde med miljøscreeninger.
Sådan lyder det fra Rune Christensen, der er far til to børn i børnehuset Villa Kulla i Holbæk, hvor TV 2 møder ham torsdag.
Institutionen var tidligere nabo til en sprogskole, som blev revet ned i 2022.
I TV 2-dokumentaren Den sorte svane er det nu kommet frem, at der er blevet fusket med en rapport, der blev lavet forud for nedrivningen, så man ikke behøvede at behandle affaldet fra nedrivningen som miljøfarligt.
Stod i sky fra miljøfarlig affald
Mens skjulte kameraer optager fortæller Bandidos-rockeren Fasar Abrar Raja, at han fik en "ven", der skulle lave rapporten, til at "glemme" at notere de 16 tilfælde af PCB, der var fundet i sprogskolens bygninger.
Det betød, at man slap for at tage ekstra hensyn under nedrivningen, som det ellers kræver, når der er registreret giftige stoffer i byggematerialet.
På de skjulte optagelser fortæller Fasar Abrar Raja, at han har tjent mange penge på den fremgangsmåde.
Hvem er Fasar Abrar Raja?
Fasar Abrar Raja er 48 år, har pakistansk baggrund og har gennem mange år været tilknyttet rockerklubben Bandidos.
Fasar Abrar Raja er førtidspensionist, men driver uofficielt flere virksomheder inden for nedrivning og byggeri sammen med en række familiemedlemmer.
Fasar Abrar Raja har fået en lang række domme for blandt andet vold, trusler, våbenbesiddelse og smugling af intet mindre end 160 kilo amfetamin.
I Holbæk vækker udtalelserne stor bekymring og frustration.
- Vores børnehavebørn har stået det meste af et år i skyer fra den her nedrivning og kigget på gravkøer. Det troede man jo var hyggeligt og sjovt, og så sidder der nogle galninge og godter sig over, at de kan spare nogle penge, siger Rune Christensen.
- Det giver et ekstra lag af forargelse og raseri, at ens egne børn er blevet spillet ind i det.
Fakta om PCB
PCB er et miljøfarligt giftstof, der kan skade mennesker og miljø. PCB blev tidligere brugt i byggematerialer og i industrien, indtil man i 1970’erne fandt ud af, at PCB kan skade både mennesker og miljø. I dag er al anvendelse af PCB forbudt, men stoffet findes stadig i vores omgivelser.
PCB er en forkortelse for Poly-Chlorerede Biphenyler, og det er en uønsket miljøgift
PCB kan overføres til mennesker gennem kosten, ved indånding og ved hudkontakt til PCB-holdige materialer. Fødevarer er vores største kilde til PCB i kroppen for befolkningen som helhed
PCB har været brugt i byggeriet i Danmark, men omfanget ukendt. Stoffet kan være til stede i bygninger, der er opført eller renoveret i perioden 1950 – 1977
En vis andel formodes at (op til ca. 30 pct. af større bygninger fra perioden) indeholde PCB, men kun en mindre andel (måske et par pct. af disse) forventes at afgive PCB til indeluften i niveauer, der overstiger aktionsværdierne
Inden en bygning renoveres eller rives ned, skal det undersøges, om den indeholder PCB. Resultatet af undersøgelsen skal anmeldes til kommunen. Hvis bygningen indeholder PCB-holdige materialer, skal de fjernes fra bygningen, inden renovering eller nedrivning. Det PCB-holdige affald skal bortskaffes efter gældende regler, så PCB ikke spredes i miljøet
Kilde: Miljøministeriet
Tillid til kommunen
Dokumentarens afsløringer vækker også vrede på rådhuset.
- Jeg blev utrolig vred. Det tror jeg, at alle der enten har set dokumentaren eller læst om den, de sidder tilbage med sådan en vred følelse, sagde borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) til TV2 ØST onsdag.
Ifølge Erik Kjærgaard Andersen, der er direktør i Holbæk Kommune, blev der onsdag eftermiddag taget prøver på børnehusets arealer.
Man forventer, at der kommer svar på prøverne i løbet af næste uge.
Rune Christensen er under omstændighederne tilfreds med kommunens indsats.
- Kommunen er jo også blevet ført bag lyset, siger han og fortsætter:
- Jeg har som udgangspunkt stor tillid til kommunens håndtering af den her sag. Jeg synes, de har taget det alvorligt, efter det her er kommet frem.
Miljøaffald
Udover nedrivningen af sprogskolen kommer det også frem i dokumentaren, at Fasar Abrar Raja står bag en dumping af jord fra et byggeprojekt i Vallensbæk.
Jorden er angiveligt blevet dumpet ulovligt i et naturområde i Undløse.
Hvis jorden er forurenet, kan det have alvorlige konsekvenser, siger Annemette Palmqvist, der er lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, til TV 2.
- Det kan have langtidseffekter på plantelivet, siger hun og fortsætter:
- Der er også en risiko for, at det kan sive ned til grundvandet.
Hvis det siver ned i mosen og grundvandet, hvad er konsekvensen så?
- Så får vi et forurenet grundvandsreservoir.
Hvad kan det have af konsekvenser for mennesker?
- Hvis man bliver langtidseksponeret for nogle af de her stoffer, så er der risiko for både organskader og mutagene skader, som kan lede til kræft. Der er også risiko for neurologiske skader. Sådan noget som for eksempel bly kan give indlæringsvanskeligheder, siger Annemette Palmqvist.
Hvor alvorligt er det at dumpe forurenet jord?
- Det er meget alvorligt, og det er ikke kun et spørgsmål om, om det er en naturgrund. Det er jo en grund til, at man registrerer, hvor man lægger forurenet jord.
- Det gør man, fordi man skal vide, hvor der er en risiko for nedsivning til grundvandet. Hvis man ikke ved, hvor det ligger, så kan man ikke længere følge med i det som myndighed, siger hun.