Det startede med fem milligram af medikamentet Oxynorm om dagen. Næsten fire måneder senere var hun oppe på 400 milligram.
- Hvis jeg ikke kom i behandling, var det et spørgsmål om tid, før jeg lå i en etværelses med låg.
Sådan husker Signe Viksø Mortensen tilbage på sit misbrug af medicin.
- Det er ikke normalt at tage så høje doser.
Jeg vidste jo godt, at de her ting var dumme og ulovlige. Men jeg kunne ikke stoppe
I starten af januar 2023 stjal Signe Viksø Mortensen stærkt vanedannende medicin i form af opioider fra sin tidligere arbejdsplads på Holbæk Sygehus, hvor hun arbejdede som SOSU-assistent. Hun blev efterfølgende bortvist.
- Jeg var dér, hvor det eneste, der fyldte noget, det var dét. Tanker om, hvordan jeg skulle få skaffet det.
Selvom hun godt forstår fyringen, havde hun håbet på efterfølgende hjælp fra sin arbejdsplads:
- Jeg stod med den her magtesløshed og dårlige samvittighed. Jeg vidste jo godt, at de her ting var dumme og ulovlige. Men jeg kunne ikke stoppe, fortæller hun.
Fra lykkefølelse til tanker om død
Rygsmerter og travlhed på ortopædkirurgisk afdeling lokkede Signe Viksø Mortensen ud i misbruget:
- Der var en patient, der bad om noget ekstra smertestillende. Det gik jeg ud og hældte op til hende. Og så tager jeg en til mig selv. Jeg tænker ikke over det, jeg handler bare.
HVAD ER OPIOIDER?
Opioider bruges både i sundhedsvæsnet, men de florerer også som ulovlige stoffer på det sorte marked.
Søren Bøgevig er overlæge ved Klinisk Farmakologisk afdeling, der er tilknyttet Bispebjerg Hospital og Giftlinjen. Han forklarer om effekten af medicinen Oxynorm, der er én af mange typer opioider:
- Oxynorm er et præparat, der minder om morfin. Det er et stærkt, smertestillende lægemiddel. Nogle patienter oplever, at opioider har en afslappende og rusfremkaldende effekt. Man kan også opleve en belønningsfølelse, forklarer han og fortsætter:
- På sygehusene er opioider en fuldstændig afgørende del for at gennemføre behandlinger. Det gælder særligt ved kirurgiske indgreb, der er de en af hjørnestenene.
Hvor vanedannende er opioider?
- Opioiderne hører til i samme gruppe af stoffer som kokain, der er meget vanedannende og afhængighedsskabende. Når man har været i gang i nogle uger, vil der være en fysisk afhængighed, så man får fysiske abstinenser, hvis ikke man får stoffet.
Hvad er de helbredsmæssige risici ved et opioid-misbrug?
- Konsekvenserne er både psykiske og fysiske. Hvis man tager opioider, der ikke er ordineret af en læge, hvor man ikke kender dosis, så kan for høje doseringer blive farlige. Det kan påvirke vejrtrækningscentret, og man kan ende med at holde op med at trække vejret.
Har du hørt om, at sundhedsansatte ender ud i et misbrug af medicin?
- Ja. Det tror jeg, alle læger og sygeplejersker har hørt fortællinger om. Sundhedspersoner er også bare mennesker. Det kan også være afhængighed til alkohol. Sundhedspersoner er ikke en gruppe, der går fri fra at blive ramt af afhængighed, siger Søren Bøgevig.
Opioiderne tog smerterne i ryggen og hjalp med at håndtere presset.
- I starten var det jo en lykkefølelse, og du får superkræfter. Men efter noget tid, virker det modsat. Så forsvinder overskuddet, fortæller hun.
Selvfølgelig skal de fyre mig
Abstinenserne, når hun ikke tog medicinen, blev stærke:
- Det er kvalme, opkast, rysten og svedeture. Det er hjertebanken. Du er sikker på, du er ved at dø.
Mens medicinmisbruget tog til, var hun godt klar over, at hun gravede sit eget hul.
Den 14. april 2023 stod politiet på hendes dørtærskel med en besked om, at hun var blevet fritstillet og politianmeldt. Signe Viksø Mortensen er ikke tidligere straffet:
- Jeg havde jo aldrig prøvet at have noget med politiet at gøre, fortæller Signe Viksø Mortensen, der pludselig måtte sidde og få taget fingeraftryk af politiet.
- Jeg havde aldrig fået en parkeringsbøde, siger hun.
Frygtede at række ud
På arbejdspladsen var den forsvundne medicin blevet opdaget, og mistanken florerede blandt de ansatte på afdelingen.
- Jeg ville gerne ud af det, men jeg kunne ikke selv finde ud af det.
Du havde ikke rakt ud efter hjælp?
- Nej. Jeg vidste jo godt, at hvis jeg rakte ud på arbejde, ville det blive et ordentlig los bagi, siger Signe Viksø Mortensen.
Jeg havde måske bare håbet på at kunne snakke med min chef om det
Efter at være blevet anholdt og afhørt, valgte hun at få akut hjælp og blev indlagt med det samme.
Signe Viksø Mortensen betalte selv for sin private behandling.
Hun var indlagt, mens sygehuset afholdt tjenestelig samtale med hendes fagforening FOA.
Her blev hun officielt bortvist, og hun har derfor aldrig talt med nogen fra sit arbejde siden. Det ville have gjort en stor forskel for hende:
- Selvfølgelig skal de fyre mig. Det er ulovligt at stjæle. Men jeg havde måske bare håbet på at kunne snakke med min chef om det.
Den konstituerede sygehusdirektør på Holbæk Sygehus, Dan Brun Petersen, kan ikke kommentere den konkrete sag. TV2 ØST spørger i stedet ind til sygehusets politik for misbrug blandt de ansatte:
- Vi har forskellige tilbud, hvor vi hjælper den ansatte. Men det er afhængigt af den enkelte situation, og det er afhængigt af, at den ansatte er åben omkring det, siger han.
- Det er klart, at vi kan ikke tolerere, hvis man er påvirket af stoffer på arbejde. Vi kan heller ikke tolerere, at man stjæler. Men præcist, hvordan vi håndterer det, afhænger af den enkelte sag, forklarer Dan Brun Petersen.
Selvom Signe Viksø Mortensen indtog medicinen på arbejde, mener hun ikke selv at have udsat patienterne for risici.
Håber at skabe forståelse for misbrug
Hos rusmiddelbehandlingen KABS i Region Hovedstaden kan man godt se andre løsninger end bare en fyreseddel:
- Det handler om at få en dialog, der ikke lægger op til, at det med det samme medfører en bortvisning, siger Johannes Knigge, der er psykolog og rusmiddelbehandler i KABS.
- Vi har mange fag, der er svære at rekruttere til. Man bør gå langt for at holde på gode medarbejdere, hvis de altså er gode medarbejdere, tilføjer han.
Men kan en arbejdsplads tilgive en ansat, der har taget fra virksomheden?
- Det tænker jeg godt, man kan. Hvis man har en forståelse af, at de her opioider er så vanedannende, at hvis man bliver abstinent, så kan man dø af det, siger Johannes Knigge.
Signe Viksø Mortensen lader sig nu teste to gange om ugen. Efter udtrapningen har hun været clean i snart et år.
Hun håber, at hendes historie kan sætte fokus på opioider, og hvad misbrug kan få folk til at gøre:
- Jeg har ikke brug for anerkendelse. Jeg kunne godt tænke mig, at folk fik en forståelse for, hvad det er for nogle kræfter, man er oppe mod som misbruger, siger hun.
Signe Viksø Mortensen afventer stadig at høre fra politiet angående eventuel tiltale for tyveriet på arbejdspladsen.