Flere steder på Sjælland fylder folk sandsække og lægger dem omkring deres hjem for at beskytte dem mod oversvømmelser.
Vi frygter, at fjorden går langt over sine bredder
Stormen Malik rammer lørdag store dele af Danmark og vil ifølge Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, stå på indtil søndag formiddag, hvorefter der er risiko for en historisk stormflod flere steder.
Derfor fylder Katarina Juul Hansen fra Holbæk sammen med sin søster knap 100 sække med sand, som de lægger rundt omkring deres hus ved Holbæk Fjord for at beskytte det mod en potentiel oversvømmelse.
Sandet er blevet lagt ud ved havnen af Holbæk Kommune, hvor folk kan komme forbi og selv fylde sækkene med sand.
- Vi frygter, at fjorden går langt over sine bredder og rammer ind på vores grund, siger Katarina Juul Hansen.
- Det kan være, at det er lidt i overkanten. Men det er bedre end det modsatte, for konsekvenserne kan blive store, tilføjer hun.
Ifølge DMI kan vandstanden omkring Holbæk Fjord stige til knap to meter, og det giver minder om stormen Bodil, der ramte Danmark i december 2013 og resulterede i oversvømmelser flere steder i landet. Dengang fossede der vand i hos familien Juul Hansen.
- Vi håber, at det ikke bliver lige så slemt, siger hun, mens hun holder sækken, der fyldes med sand.
Har indkøbt pumper
Lars Mejlby, der har kontorlokaler ved havnen i Holbæk, er også nervøs for risikoen for oversvømmelser.
- Vi er i gang med at fylde sandsække, så vi kan forebygge vand ved vores døre, så vi ikke får vand ind. Vores kontorbygning ligger lige nede ved kanten af havnen, siger han og tilføjer:
- Vi har været så tæt på i 2013, og vi ved ikke, hvad der sker nu, så vi vil hellere have er ekstra par sække i overskud fremfor at få vandet ind.
Hvis vandet alligevel rammer, har Lars Mejlby flere pumper og andet udstyr stående klar til at få vandet ud at bygningen.
- Der er en masse materiale, man kan få ødelagt. Så det er en lille omkostning at gøre det her nu og være på forkant fremfor at være bagud, siger han.
Muligheden for at hente sandsække har man også flere steder i Kalundborg og Odsherred kommuner, hvor der også er risiko for forhøjet vandstand og oversvømmelser.
Kraftigste storm i fem år
Mens borgerne fylder sandsække, koordinerer Claus Rasmussen, der sergent ved Beredskabsstyrelsen i Næstved, aktionen med at beskytte flere bygninger ved Holbæk Havn mod oversvømmelser.
- Vi er i gang med at lægge watertubes ud for at beskyttet huset her ved siden af og caféen, der ligger omme på bagsiden. Vi lægger dem ud og fylder vand i, så de har den højde, vi skal bruge, siger han.
- Der bliver travlt. Nu har jeg ikke set den seneste vejrudsigt, men der kommer i hvert fald lidt vind, og der kan også vælte lidt træer og tegl fra lidt hustage, tilføjer han.
Det er to år siden, at en storm sidst har ramt Danmark.
Årsagen til det voldsomme stormvejr er et kraftigt lavtryk, der i løbet af weekenden tager turen forbi Skandinavien. Når vinden bliver så kraftig – og langvarig – resulterer det i usædvanlige vandstandsforhold i vores farvande.
Vinden udøver et træk i vandet, og den påvirker derfor vandstanden i farvandene. Både de præcise vind- og vandstandsforhold er fortsat forbundet med usikkerhed.
Hvis prognoserne, som de ser ud nu, holder stik, kan Malik ifølge TV2 Vejret blive den kraftigste storm i Danmark i fem år.