Henrik Iversen har et politiskilt – men er aldrig uddannet ved politiet. Den særlige funktion som sognefoged på Orø blev hans for 40 år siden. En stilling der kun findes en håndfuld af her i regionen den dag i dag, men som er vigtig for politiets arbejde ude i de helt små samfund.
- Det var den tidligere sognefoged Harald Petersen, som anbefalede mig. Han syntes, det var en opgave for mig. Dengang havde jeg en gård med køer og grise. En af grundene var måske, at min farfar havde været sognefoged 25 år forinden – og så syntes Harald Petersen, den skulle tilbage igen, fortæller Henrik Iversen.
Det er jo sådan, hvis man ikke har lyst til det, skal man ikke gøre det
Han har ikke tal på, hvor mange opgaver for politiet, det gennem årene er blevet til.
- Slet ikke. Det er nok flere hundrede, vil jeg tro.
Der er dog ikke alle opgaver, som Henrik Iversen rykker ud til – men hvor det er nødvendigt at vente på forstærkninger fra fastlandet:
- Det finder jeg selv ud af. Men hvis det er et slagsmål, så gør jeg det ikke. Men mange gange tager jeg ud og snakker lidt med folk, fortæller han.
Ofte er det nabostridigheder, som sender sognefogeden på arbejde.
- Det kan være alt muligt. Det kan være nogen, der er uenige om, hvor skellet er. Imens andre ikke kan blive enige med hinanden om, hvad der er en pæn have, hvor andre vil have en mere økologisk have.
En mappe fuld af minder og avisklip
Gennem årene har Henrik Iversen medvirket i flere interviews – som dengang i 1984, hvor historien om problemer med spirituskørsel på Orø trak overskrifter i avisen:
- Det er ikke så slemt mere. Men der var en periode for en 30-35 år siden, hvor det var noget af et problem. Men det er slet ikke så stort et problem længere.
Alle de gamle avisudklip har han samlet i en mappe.
Her er også gemt presseomtalerne fra nogle af de sager, som Henrik Iversen aldrig glemmer.
Både de tungere sager, som dengang en mand blev trafikdræbt efter at have kørt – ifølge hvad øjenvidnerne i artiklen i Holbæk Amts Venstreblad beskrev – med 120 kilometer i timen på Næsbyvej på Orø, og ramt frontalt ind i en lastvogn.
- Det var en slem en.
Men der er også de mere muntre minder, som dengang en yngre mand efter en sommerfest på Orø var forulykket i sin bil.
En pensioneret betjent, der var bosiddende på øen, var med på opgaven dengang, husker Henrik Iversen:
- Vi kørte ud til bilen – som lå med bunden i vejret, og i vejkanten sad en ung mand – meget beruset og helt rundtosset. Da han så os, sagde han: Hvad fanden, I er kraftedeme hurtige her. Det kom bag på ham, at politiet allerede var fremme, fortæller sognefogeden med et lille grin og tilføjer, at manden i øvrigt slap uskadt fra færdselsuheldet.
Fortsætter i hvervet
Hvervet har aldrig været forbundet med den store løn – til trods for en lønstigning i 1991 på 100 procent, efter at sognefogederne dengang var gået til Rigspolitiet i protest over arbejdsvilkårene.
- Det er næsten ikke noget, man tør sige – det er jo næsten til grin – det er jo sådan, hvis man ikke har lyst til det, skal man ikke gøre det. Men jeg får godt 1.000 kroner, og så skal skatten trækkes derfra.
I dag er Henrik Iversen 75 år. Han har endnu ikke planer om at lade sig pensionere fra jobbet.
- Jeg har fået lov til at fortsætte, men nu tager vi et år ad gangen, siger han.
Men den dag det sker, vil stillingen blive slået op igen, fortæller Michael Flemming Rasmussen, politiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi.
Det kræver ikke nogen special uddannelse at blive sognefoged:
- Men det vil sige, den kan søges af folk, der har den rette profil, forklarer politiinspektøren.
Selvom der i dag kun er få sognefogeder tilbage, så har de en vigtig rolle, påpeger Michael Flemming Rasmussen:
- Sognefoged er et embede, som er politiets forlængede arm på en ø som denne (Orø, red.). Det er i virkeligheden et samarbejde mellem den lokale betjent – som er på fastlandet, og som kommer her af og til – og så den tilstedeværelse, som vi har, qua der er en sognefoged.
I Danmark findes der i dag 14 sognefogeder. Fem ved de jyske øer – og fem ved de sjællandske øer samt fire ved de fynske øer.
TV2 ØST besøgte Henrik Iversen i sommeren 2022 på Orø. Her fortalte han om flere af de oplevelser, hans job gennem 40 år har bragt med sig. Blandt andet om, hvordan han har fundet personer, hvor politiet ellers havde givet op.