Nedtællingen er officielt skudt i gang. Det er anden dag i valgkampen, og Folketinget havde i dag åbningsdebat.
En af dem, der var til stede i salen, var udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) fra Vipperød Mark.
- Nu var jeg lige derinde her den første times tid, og der er flere mennesker derinde, end der plejer at være. Der er også lidt mere tænding på, kan man godt mærke, fortæller ministeren.
Fra det øjeblik jeg vidste, nu kommer valget, så kunne jeg godt mærke, der sidder altså et eller andet nede i maven
Kaare Dybvad Bek blev valgt som landets nye indenrigs- og boligminister efter sidste folketingsvalg. Her tre år senere er han stadig glad for jobbet som minister, men samtidig også lidt slidt.
- Man sidder med en utroligt masse muligheder for at lave politik på det område, man har ansvar for, og det har man ikke andre steder. Derfor så er det jo det, der sørger for selv på de hårde dage, hvor det kan være svært måske at overskue kalenderen hele vejen til fyraften, så er det jo det, der holder en i gang.
Må betale prisen
Udlændinge- og integrationsministeren understreger, at han har et privilegeret job. Men prisen kan nogle gange være høj – som den dag den ene af hans sønner kom hjem med en tegning af sig selv, sin lillebror og mor. Men ingen far.
- Så spørger jeg, hvorfor han ikke har tegnet mig på tegningen, og så sagde han, at jeg var så meget væk, så han synes, det var ligesom en normal situation, han havde tegnet. Det bliver man da påvirket over. Det er der jo ingen tvivl om.
I maj i år blev titlen som indenrigs- og boligminister skiftet ud med jobbet som udlændinge- og integrationsminister. Nærhedsministeren, som Kaare Dybvad Bek tidligere blev kaldt, blev lidt mere fjern.
- Det er enormt vigtigt for mit parti, at vi fører en stram udlændingepolitik, og der er styr på de ting, som foregår på det område. Men det er ikke altid det, som man personligt får flest roser for.
Derfor er tiden som indenrigs- og boligminister også det, han er mest stolt af.
- Vi har sat gang i mange af de her decentraliseringer, som har gjort, at særligt Vestsjælland, Sydsjælland og Lolland-Falster har fået bedre vilkår.
Som at løbe et maraton
Socialdemokratiet går til valg på en bred regering hen over midten. Da Lars Løkke Rasmussen foreslog det samme under sidste folketingsvalg, afviste Mette Frederiksen det.
Netop det kan godt virke lidt underligt, erkender Kaare Dybvad Bek.
- Det, der er vigtigt at sige, er, at der er sket en masse ting ude i verden, som er afgørende for, hvordan vi som land hænger sammen nu. Det er en anden situation, og der kan det give bedre mening at lave en regering hen over midten.
Når danskerne går til valg den 1. november, kan det være slut for den nuværende udlændige- og integrationsminister.
- Man kan mærke det i maven. Fra det øjeblik jeg vidste, nu kommer valget, så kunne jeg godt mærke, der sidder altså et eller andet nede i maven, og man begynder at gå og stresse lidt.
- Men det er klart, nu er vi i gang, og så er det ligesom med maratonløbene, når de løber ind over målstregen til sidst, så kan man se, de har fuld fart på, og så lige når de kommer en centimeter ind over, så falder de nærmest om. Sådan har jeg det hver gang.
Kaare Dybvad Bek har planer om at skrive flere bøger, hvis han bliver vraget som minister.