Kommune undersøgte grund efter TV 2-dokumentar - nu er de første prøver klar

Børnehuset Villa Kulla i Holbæk er blevet undersøgt for PCB. Det fandt kommunen ikke, til gengæld fandt de noget andet bekymrende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det vakte harme hos både politikere og borgere i Holbæk Kommune, da det i TV 2-dokumentaren ’Den sorte svane’ kom frem, at kriminelle havde svindlet med miljørapporter og forurenet jord i kommunen.

Holbæk Kommune meddelte umiddelbart efter, at dokumentaren blev gjort tilgængelig, at man ville undersøge to specifikke grunde for forurening samt børnehuset Villa Kulla, der ligger klos op ad den ene grund.

Læs også
- Jeg blev utrolig vred, siger borgmester
Læs også
- Jeg blev utrolig vred, siger borgmester

Resultaterne fra børnehuset ligger nu klar.

Børnehuset ligger lige ved siden af den grund, hvor en tidligere sprogskole blev revet ned.

I ’Den sorte svane’ fremgår det, at der blev fiflet med den miljørapport, der lå til grund for nedrivningen af sprogskolen, så det så ud til, at der var mindre af det miljø- og sundhedsskadelige PCB, end der i virkeligheden var.

I en forfalsket rapport fremgik det, at der kun var fundet PCB i en enkelt prøve. Men virkeligheden var en anden. I en anden prøve var der nemlig fundet PCB i 16 prøver.

Ingen PCB - til gengæld var der asbest

Efter dokumentaren har Holbæk Kommune lavet 11 prøver ved børnehuset, og der er ikke fundet PCB i nogen af dem, oplyser kommunen mandag.

Til gengæld er der fundet asbest i jorden i en af prøverne.

- Det er godt, at der ikke er fundet PCB i prøverne, men jeg er samtidig bekymret over, at der er et fund af asbest i en enkelt af prøverne, siger Erik Kjærgaard, der er direktør i Holbæk Kommune.

Fakta om PCB

PCB er et miljøfarligt giftstof, der kan skade mennesker og miljø. PCB blev tidligere brugt i byggematerialer og i industrien, indtil man i 1970’erne fandt ud af, at PCB kan skade både mennesker og miljø. I dag er al anvendelse af PCB forbudt, men stoffet findes stadig i vores omgivelser.

  • PCB er en forkortelse for Poly-Chlorerede Biphenyler, og det er en uønsket miljøgift

  • PCB kan overføres til mennesker gennem kosten, ved indånding og ved hudkontakt til PCB-holdige materialer. Fødevarer er vores største kilde til PCB i kroppen for befolkningen som helhed

  • PCB har været brugt i byggeriet i Danmark, men omfanget ukendt. Stoffet kan være til stede i bygninger, der er opført eller renoveret i perioden 1950 – 1977

  • En vis andel formodes at (op til ca. 30 pct. af større bygninger fra perioden) indeholde PCB, men kun en mindre andel (måske et par pct. af disse) forventes at afgive PCB til indeluften i niveauer, der overstiger aktionsværdierne

  • Inden en bygning renoveres eller rives ned, skal det undersøges, om den indeholder PCB. Resultatet af undersøgelsen skal anmeldes til kommunen. Hvis bygningen indeholder PCB-holdige materialer, skal de fjernes fra bygningen, inden renovering eller nedrivning. Det PCB-holdige affald skal bortskaffes efter gældende regler, så PCB ikke spredes i miljøet

Kilde: Miljøministeriet

- Derfor vil vi hurtigst muligt fjerne det øverste jordlag i området, hvor prøven blev taget. Det regner vi med kan ske allerede i morgen (tirsdag, red.). I mellemtiden har vi spærret det pågældende område af.

Asbest fundet i jord er ikke farligt i sig selv, oplyser kommunen. I støvform er det dog farligt og kan forårsage lungehindekræft.

Holbæk Kommune vurderer, at asbestfundet ikke nødvendigvis har noget at gøre med den omtalte nedrivning af sprogskolen.

Rasende forældre

Få dage efter TV 2s afsløringer talte TV 2 med nogle af forældrene til børn i Villa Kulla.

- Som alle retskafne, normale borgere så bliver jeg jo fuldstændig chokeret og er ved at fordampe i raseri over at se de her psykopater snyde med miljøscreeninger, lød det fra Rune Christensen, der er far til to børn i institutionen.

- Vores børnehavebørn har stået det meste af et år i skyer fra den her nedrivning og kigget på gravkøer, tilføjede han.

Hos Holbæk Kommune er de godt opmærksomme på, at der er bekymringer blandt dem, der har færdes i nærheden af nedrivningen.

- Forældre og ansatte er naturligvis bekymrede for den periode, hvor nedrivningen foregik og børnehuset var påvirket af støv. Det er i den forbindelse godt, at vi ikke har fundet PCB i prøverne. Det var netop det, der tilsyneladende var nedtonet i den rapport, Holbæk Kommune fik, siger Erik Kjærgaard.

Holbæk Kommune har desuden inviteret forældre og ansatte til et møde tirsdag, hvor de får mulighed for at stille spørgsmål til kommunens fagfolk på området.


Nyhedsoverblik