Det blev modtaget med stor glæde, da rektor på Stenhus Gymnasium, Per Farbøl, fik besked om, at gymnasiet endelig også kan kalde sig kostskole.
- Det er noget, vi har forsøgt meget længe, så det er en stor dag for os, når det endelig går i opfyldelse, siger han til TV2 ØST.
Vi har mulighed for at tiltrække nogle unge, som vi normalvis ikke ville kunne nå
Stenhus Gymnasium har den 1. august fået tilladelse far Børne- og Undervisningsministeriet til at drive kostskole.
Hidtil har skolens internationale IB- og sportscollegeelever benyttet sig af værelser på det tidligere Stenhus Kostskole, der ligger nabo til gymnasiet.
Men ifølge Per Farbøl har det været en dyr og besværlig løsning, som nu bliver billigere for både skolen og eleverne.
- Det har været dyrt, og der har været begrænset plads. Nu kommer vi til at fungere på lige fod som andre kostskoler, siger han og tilføjer:
- Nu giver det bedre mening, at vi står for det hele. Vi står for tilsyn, mad, ophold og skolegang. Nu bliver alt samlet ét sted.
Plads til flere elever
Stenhus Kostskole kostafdeling lukkede ved udgangen af dette skoleår, grundet stigende omkostninger, faldende elevgrundlag og manglende politisk opbakning.
Men nu overtager Stenhus Gymnasium altså kostafdelingen fra naboskolen og kan dermed tilbyde endnu flere pladser til gymnasielever og elever, der ønsker kost og logi.
Det glæder rektoren efter regionsrådet i 2021 satte begrænsning på antal optag på Stenhus Gymnasium.
Onsdag den 7. august starter 50 elever, der til at begynde med, skal bo i de lejede lokaler på Stenhus Kostskole.
I fremtiden regner rektoren med, at der vil blive plads til 80 kostelever.
- Der har været et behov for flere pladser. Vi har godt kunnet optage flere elever på IB, og vi har også haft ønsker fra danske gymnasieelever, der gerne ville gå der, men vi har ikke haft plads, siger han.
- Nu, hvor vi ved, at vi er blevet en kostskole, kan vi også kigge på, om vi kan udbygge vores kapacitet og eventuelt bygge noget nyt.
Et ønske fra Novo-ansatte
Den nye titel som kostskole, betyder ikke kun, at Stenhus Gymnasium kan blive ved med at tiltrække internationale elever til både skolen IB-linje og basketballcollege.
Ifølge Per Farbøl har skolen modtaget ønsker fra internationale medarbejdere på Novo Nordisk i Kalundborg, som ønsker, at deres børn skal gå på skolen internationale kostlinje.
- Vi har mulighed for at tiltrække nogle unge, som vi normalvis ikke ville kunne nå, siger han.
Og det vil være til stor gavn for hele Region Sjælland, vurderer rektoren.
- Jeg tror, det er med til at gøre Holbæk synlig som en uddannelsesby, siger han og tilføjer:
- Der er ikke så mange af de internationale uddannelser i Regions Sjælland, så jeg tror, det er gavnligt for lokalområdet.