I Maglebjerg ved Svinninge har Michael Boye fået en ny nabo i form af et stort solcelleanlæg.
- Vi har accepteret det, og så troede vi, at vi slap med det, men sådan blev det desværre ikke, siger han.
For på den anden side af huset er der nu planer om at opføre tre 150 meter høje vindmøller til stor frustration for beboerne i området.
- Det har jeg det skidt med, fordi det vil have store økonomiske konsekvenser for os, siger Michael Boye, der bakkes op af de andre beboere på vejen:
- Det vil tage al vores natur omkring os og skæmme vores udsigter, og så kan det jo godt være, at folk de flytter herfra, fordi naturen bliver ødelagt af solceller og vindmøller, siger Lotte Pedersen.
Frygter at blive stavnsbundet
Det er en frygt, indbyggerne i Bukkerup syd for Holbæk også deler. For der mener indbyggerne heller ikke, at der er plads til flere energianlæg.
I dag er der flere svinefarme omkring landsbyen med dertil hørende tung transport, ligesom der også er seks vindmøller omkring byen. Og nu er der så også planer om en solcellepark på 152 hektar.
- Det er vi rigtig kede af, vi føler os virkelig overbebyrdede af den her form for industri, som efterhånden gror op omkring vores lille værdifulde kulturarvslandsby, siger Dagmar Hagedorn og fortsætter:
- Mange af os vil måske blive stavnsbundet, og så kan det jo være, at man også vælger simpelthen og flytte, og byen den så bare vil stå tom.
Vindmøller og solceller er en bunden opgave
Men ifølge udvalgsformanden er der ingen vej udenom:
- Jeg kan godt følge dem, jeg kan bare ikke rigtig gøre noget ved det, for vi har en bunden opgave der går ud på at skaffe mere energi fra solceller og vindmøller, og der er vi nødt til at se på, hvor vi generer færrest muligt, siger Karen Thestrup Clausen (EL).
Regeringen har bestemt at der inden 2030 skal ske en firedobling af produktionen af vedvarende energi på land.
En plan der tidligere er blevet kritiseret af blandt andet professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen.
- Vi kan allerede se nu, at vi er ved at nå en grænse, hvor det ikke rigtig giver mening at opsætte voldsomt meget mere solenergi, derfor bør planen om en firedobling af vedvarende energi helt skrottes og revurderes, har Brian Vad Mathiesen tidligere udtalt til TV2 ØST.
Brug for grundig planlægning
Det bakkes op af formanden for Landdistrikternes Fællesråd, der mener, der er brug for ekstra omtanke i forhold til placeringerne af energianlæggene:
- Man burde måske lige træde et skridt tilbage og få gentænkt, hvad er behovet i forhold til elforbrug i det geografiske område, og der er det nok godt at få lavet lidt grundigere planlægninger, siger Steffen Damsgaard.
Imens håber beboerne i de to landsbyer at de nye energiprojekter bliver droppet.
- Jeg håber ikke de møller kommer op, det håber jeg virkelig ikke de gør, det vil jeg virkelig blive ked af, fastslår Lotte Pedersen.
Udvalget for Klima, Miljø og Natur i Holbæk har netop stemt for at sende planerne om vindmøller ved Maglebjerg i offentlig høring, mens solcelleanlægget ved Bukkerup fortsat er i planlægningsfasen.