300 plakater og fristende tilbud i lokale butikker.
I Jyderup mellem Kalundborg og Holbæk har en initiativgruppe sat en særdeles offensiv kampagne i værk. Navnet: Sikker by. Målet: At få så mange som muligt til at downloade appen Smittestop.
Og kampagnen har tilsyneladende virket. Da den begyndte 19. september, havde 39 procent af indbyggerne i byen downloadet appen ifølge initiativgruppen. Allerede den 9. oktober var det 66 procent af borgerne, der havde hentet appen ned på telefonen.
- Der har været en fantastisk opbakning. Der har været gode tilbud og konkurrencer i vores lokale butikker, og så har vi hængt plakater op i byen. Så det har ikke være til at overse, siger Søren Bøtker, der er formand for Jyderup Erhvervsforening og en af initiativtagerne til kampagnen.
Det er initiativgruppen selv, der har udregnet, hvor mange indbyggere som har appen. Det har de gjort ved at lave 250 interviews i byen.
Artiklen fortsætter under billedet.
På landsplan havde 1.660.667 personer downloadet appen den 19. oktober ifølge Sundheds- og Ældreministeriet. Altså cirka 28 procent af den danske befolkning.
Et stort fællesskab
Initiativet til kampagnen er opstået for at gøre Jyderup så sikker som mulig i forhold til coronasmitte.
Søren Bøtker fremhæver blandt andet en rapport fra Oxford University i England, der konkluderer, at digital smitteopsporing kan være med til at kontrollere epidemien og på den måde redde liv.
- Det skal være så sikkert som muligt at færdes i byen. Det handler jo både om at overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men også at have den her app på sin telefon, da den gør, at man hurtigt kan lave en smitteopsporing, siger han.
For at få så mange som muligt til at downloade Smittestop-appen, der er udviklet på tværs af flere nationale myndigheder, har lokale butikker lavet konkurrencer og rabatter til dem, der har downloadet appen.
- Jeg synes, det viser et stort engagement og et stort fællesskab. Vi har nogle store hovedpræmier her sidst på måneden. De tre supermarkeder i byen har alle lagt en præmie på 5.000 kroner, man kan vinde i form af gavekort, siger Søren Bøtker.
Der er også blevet sat plakater op i bybilledet, og så har der været arrangeret hjælp til downloade appen for ældre borgere.
Artiklen fortsætter under billedet.
Det gode eksempel
Søren Bøtker kender ikke til, at andre byer på samme måde har sat en kampagne i gang for at få folk til at downloade appen. Men bedriften i Jyderup er alligevel blevet bemærket hos myndighederne, fortæller han.
- Vi ved, at Sundheds- og Ældreministeriet har sendt en skrivelse ud til erhvervs- og handelsstandsforeninger i byer rundt omkring i Danmark og opfordret til at tage det her initiativ, fordi de kan se, hvor succesfulde vi har været med det, siger han.
Kampagnen sikkerby.dk har fra start af været tiltænkt at vare indtil starten af november. Inden for de næste par uger vil initiativgruppen igen opgøre, hvor mange af byens indbyggere der har downloadet appen.
- Men hvis det giver mening at fortsætte, så forsætter vi selvfølgelig. Vi har sat et mål om, at 90 procent skal have appen. Om vi når det, tør jeg ikke garantere, men vi er godt på vej, lyder det fra Søren Bøtker.
Ifølge Danmarks Statistik bor der 4.338 personer i den vestsjællandske by Jyderup.
Se indslag om kampagnen herunder: