Mangler plads til 550 elever - ny skole koster en halv milliard kroner

Der skal findes en halv milliard kroner i Holbæk Kommune, hvis man skal finansiere de ekstra børn, som forventes at flytte til Holbæk de kommende år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

550.

Så mange elever kan stå uden en skoleplads i Holbæk i 2035, hvis ikke kommunen gør noget for at imødekomme de mange tilflyttende børnefamilier, som forventes at komme til byen i de kommende år.

Derfor skal udvalget for Børn og Skole onsdag mødes for at drøfte løsningsmodeller.

Løsningsmodeller som ser ud til at koste kommunen 522,4 millioner kroner over de næste tolv år.

quote Jeg kan ikke se, hvordan vi kan finde pengene i kassen

Rasmus Brandstrup Larsen (V), byrådsmedlem i Holbæk Kommune

Helt konkret viser den undersøgelse, som kommunen har fået lavet, at der enten skal bygges en helt ny skole i Holbæk ellers skal de eksisterende skoler renoveres og udvides, så der kan blive plads til de mange nye elever.

Årsagen til de mange ekstra børn i byen er den forstående udbygning af i den vestlige ende af Holbæk , hvilket kommunen forventer vil tiltrække en lang række børnefamilier til den i forvejen attraktive børnefamilie kommune. 

Finansiering af projektet bør overvejes

Men det kan blive svært, at finde frem til et beløb i den størrelse.

Derfor mener byrådsmedlem for Venstre og medlem af Børn og Skoleudvalget i Holbæk Kommune, Rasmus Brandstrup Larsen, at det særligt er renovationen og udvidelsen af de eksisterende skoler, som er relevant.

Mulige løsningsmodeller

  • En udvidelse af Tuse Skole, så den kan klare en stigning i elevtal med 70 procent.

  • Udvidelse af de tre eksisterende skoler Tuse Skole, Bjergmarkskolen og Absalonskolen.

  • Etablering af en ny skole i Holbæk Vest.

Kilde: Kapacitetsanalyse for folkeskolerne i Holbæk By.

Det mener han, da undersøgelsen også har konkluderet, at der skal bruges 108,4 millioner kroner på et stort renovationsefterslæb, som findes på Bjergmarkskolen.

- I Venstre er vi ikke afvisende overfor muligheden for at bygge en helt ny skole, men det er en enormt dyr løsning, siger han og tilføjer: 

- Og som jeg ser det lige nu, så er det en større fordel, at udbygge skolerne når der alligevel skal renoveres.

Gode skoletilbud er en nødvendighed

Derudover mener Rasmus Brandstrup Larsen, at det vil blive nødvendigt, at overveje fleksible finansieringer af et projekt, som han beskriver som en nødvendighed for byen.

- Vi skal selvfølgelig tilbyde et ordentligt skoletilbud til alle de børn, der er. Men vi skal overveje, hvordan vi kan finde en måde at finansiere det, for jeg kan ikke se, hvordan vi kan finde pengene i kassen, siger han.

Rasmus Brandstrup Larsen, som er byrådsmedlem for Venstre, mener, at det vil blive en meget dyr løsning, hvis man vælger at bygge en ny skole. (Arkivfoto).
Rasmus Brandstrup Larsen, som er byrådsmedlem for Venstre, mener, at det vil blive en meget dyr løsning, hvis man vælger at bygge en ny skole. (Arkivfoto). Foto: Lars Andersen / TV2 ØST

Derfor mener han, at det ville være relevant, hvis man overvejede at lave et såkaldt OPP-projekt, som er et offentligt og privat samarbejde om et byggeanlæg, da han mener, at dette ville understøtte finansieringen af projektet.

Derudover vil han på onsdagens møde blandt andet foreslå, at man rykker Bjergmarksskolens udskoling til det gamle Holbæk Seminarium, så der vil blive mere plads på den nuværende skole.

Læs også
Politikere lukkede deres skole - nu ringer klokken snart ind igen
Læs også
Politikere lukkede deres skole - nu ringer klokken snart ind igen

- Man har tidligere benyttet seminariet ved kapacitetsudfordringer på Bjergmarksskolen, og det mener jeg, man burde overveje igen, så man kunne lave en udskolingsafdeling derovre, hvor man tager nogle af de ældste klasser og laver et ungdomsmiljø, som ville være helt unikt.

Indledende drøftelse

Jarl Falk Sabroe, som er byrådsmedlem for Socialdemokratiet og formand for Børn og Skoleudvalget i Holbæk Kommune, understreger, at onsdagens drøftelse er en indledende drøftelse. 

Derfor vil han ikke tilkendegive en holdning til valg af skoleprojekt forud for mødet.

quote Det er en utrolig svær beslutning

Jarl Falk Sabroe (S), byrådsmedlem i Holbæk Kommune

Dog mener han, at det vil være rentabelt at forbedre skoleforholdene for en halv milliard kroner ligegyldigt, hvilken løsning det bliver, da han mener, at pengene vil blive tjent ind gennem kommuneskatten fra borgerne i de forventede 3.200 nye boliger i Holbæk.

- Man kan sige, at det er en investering, som vi gør. Når vi får nye borgere til, så bliver vi også nødt til at sørge for, at der er en ordentlig service. Og den koster selvfølgelig. 

- Men på sigt vil det betyde, at kommunen får flere penge ind i skat, og derfor er det ikke noget, vi taber penge på, siger han.

Læs også
Mere end hver femte lærer i folkeskolen er ikke uddannet
Læs også
Mere end hver femte lærer i folkeskolen er ikke uddannet

Han mener dog, at det er vigtigt at overveje, hvad en helt ny skole vil betyde for byen, da det kan få stor betydning for de øvrige skoler i byen.

- Jeg synes faktisk, at det er en utrolig svær beslutning, vi kommer til at skulle tage. Også fordi, at det kan lyde meget fedt, at der skal bygges en ny skole. Men at bygge en ny skole har også stor betydning for de skoler, der kommer til at ligge ved siden af, siger han.

Skole lukket for få år siden

Det er ikke mange år siden, at en byskole blev lukket i Holbæk.

Den gamle skole Østre Skole blev lukket i 2015 og er i dag blevet omdannet til statslige arbejdspladser. 

Skolelukningen skete, som del af den skolestruktur, der blev besluttet i byrådet i 2011.

Den historiske Østre Skole blev bygget i 1905 og lukkede i 2015. På billedet ses skolen i 1956.
Den historiske Østre Skole blev bygget i 1905 og lukkede i 2015. På billedet ses skolen i 1956. Foto: Nordisk Luftfoto/Det Kongelige Bibliotek

Dette betød, at der kom pladsmangel på Bjergmarkskolen, så en række elever endte på Holbæk Seminarium i en periode.

Beslutningen om, at lukke Østre Skole skete på baggrund af en anbefaling af skolebestyrelsen, vurderer Rasmus Brandstrup Larsen, som pointerer, at den tidligere skolelukning ikke kan sammenlignes med den kommende øgede kapacitet på skolerne i Holbæk.

Formand for Udvalget for Børn og  Skole Jarl Falk Sabroe understreger, at onsdagens drøftelse om skolesituationen i Holbæk er en indledende drøftelse, og at det kan forventes, at udvalget vil have en plan klar i løbet af efteråret. 


Nyhedsoverblik