Mikael Hyldegaard Rosing har sammen med sin kone, Jeanett Hjortbøl, netop sat en serie på fjernsynet hjemme i deres lejlighed i Ladegårdsparken nummer 135 i det vestlige Holbæk. Deres søn sover. Det er søndag aften den 28. april 2019. Klokken er lidt over 22.00.
Pludselig hører de noget, der lyder som fyrværkeri lige udenfor deres store vinduer i den gråhvide boligblok. Fem høje brag. Støjen irriterer Mikael Hyldegaard Rosing. Han sidder ved vinduet, trækker gardinerne til side og stikker hovedet ud for at råbe, at der skal være nattero, når der ligger små børn og sover.
Der var rigtig meget blod, og han havde blod på sit tøj og på overkroppen.
Men han ser ikke smådrenge med nytårskrudt, da han kigger ud ad vinduet.
- Til gengæld ser jeg en mand løbe væk lige under vinduet med noget, der godt kunne minde om en pistol i hånden. Jeg ser, hvor han kommer løbende fra, og ser, at der ligger et sæt ben. Helt stille, fortæller Mikael Hyldegaard Rosing i en ny podcast fra TV2 ØST med titlen Fem Skud.
På det tidspunkt ved han ikke, at det er den 18-årige mand Zobair Saidi, som er blevet likvideret lige udenfor parrets lejlighed, da han skulle hente en klump hash fra en pusher, der boede i lejligheden over parret.
Mikael Hyldegaard Rosing ved heller ikke, at det er kulminationen på en voldsom bandekrig mellem rockerklubben Bandidos og en gruppe drenge og mænd fra byens boligområder Vangkvarteret og Ladegårdsparken. Gruppen, som Zobair Saidi var en del af, blev af politiet døbt Vanggruppen.
Rent instinktivt skynder Mikael Hyldegaard Rosing sig op fra sofaen og griber ud efter sin mobiltelefon. Han ringer til alarmcentralen og løber ned ad trappen, mens han siger til sin kone, at hun skal blive i lejligheden og passe på deres søn.
- Jeg når lige at banke på inde hos naboen, fordi det kunne være meget rart at have en ekstra med derned, siger han.
Ramt af skud i maven og hovedet
Da Mikael Hyldegaard Rosing sammen med naboen løber udenfor på bagsiden af opgangen til nummer 135, ser de, hvordan den unge mand ligger livløs på jorden. Han er ramt af skud i maven, i lysken og i hovedet. Blodet løber fra hans tinding og ned på de grå fliser mellem de visne bøgebuske.
Flere beboere i de gråhvide boligblokke har kort forinden hørt fem skud og set en mand i en sort hættetrøje løbe væk fra stedet. Men Mikael Hyldegaard Rosing har ikke tid til at tænke på gerningsmanden, og om han stadigvæk befinder sig i området.
- Jeg har 1-1-2 i røret og starter med at give livreddende førstehjælp, fortæller han.
FEM SKUD - NY PODCAST OM BANDEKRIGEN I HOLBÆK
Podcasten 5 Skud fortæller historien om bandekrigen i Holbæk, som kulminerede med drabet på den 18-årige Zobair Saidi, der blev skudt ned i Ladegårdsparken søndag aften den 28. april 2019.
To mænd med tilknytning til Bandidos blev ved Retten i Holbæk den 12. maj 2021 dømt skyldige i drabet på Zobair Saidi og straffet med fængsel på livstid. Begge mænd ankede dommen på stedet.
Du kan lytte til podcasten her.
Imens kan hustruen Jeanett Hjortbøl fra lejligheden følge med i hans forsøg på at redde Zobair Saidi.
- Jeg kan høre en kvinde fra alarmcentralen på hans telefon prøve at berolige ham og forklare, hvad han skal gøre – og prøve at holde ham fokuseret. Vores nabo står ved siden af og prøver at give ham en takt via en melodi, som han skal følge, fortæller hun.
Mikael Hyldegaard Rosing stopper først, da en politibetjent, som er ankommet til stedet, lægger en hånd på hans skulder og siger, at han bare kan stoppe med den livreddende førstehjælp.
- Og det giver god mening. For jeg finder ud af, at idet jeg får blodet til at løbe rundt igen med hjertemassagen, pumper jeg det faktisk bare ud af hans tinding, siger han.
Zobair Saidis liv står ikke til at redde. Skuddet i tindingen har været dræbende, og kort tid efter bliver hele området afspærret, mens bevæbnede betjente, ambulancefolk og politiets teknikere iklædt blå DNA-dragter ankommer til området ved nummer 135 i Ladegårdsparken.
- Det er den rene myretyre af aktivitet. Der er fyldt med ambulancer, patruljevogne og beredskab ude ved vejen. Og der er generelt mange politifolk, der står med automatvåben og passer på diverse spor, som skal sikres, fortæller Mikael Hyldegaard Rosing.
Lægger blomster og tænder stearinlys
Oppe fra lejligheden kan parret den aprilaften efterfølgende følge med i politiets arbejde på stedet.
- Der var rigtig meget blod, og han havde blod på sit tøj og på overkroppen. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at holde Mikael væk fra vinduet, så han ikke så noget, for han havde været nok igennem, siger Jeanett Hjortbøl.
Der er ikke nogen mor, der fortjener at få taget en søn eller et barn fra sig på den meget voldsomme måde
Mens politiets teknikere afsikrer spor fra gerningsstedet, dukker en gruppe drenge og unge mænd op ved afspærringen. De ved på det tidspunkt ikke, hvem der er blevet skudt.
- Jeg kan bare høre, at de råber efter en person, og politiet prøver at få fat i de unge for at finde ud af, hvem denne person er. På et tidspunkt tager en af dem en mobil frem for at ringe, siger hun.
Den unge mand ved afspærringen ringer til Zobair Saidi, og mobiltelefonen ved den dræbte på fliserne lyser op i mørket. Nu ved alle, hvem der er død.
- Drengene går i sort. De råber og skriger, mens andre trækker lidt væk, fordi de ikke kan forstå det, fortæller Jeanett Hjortbøl.
Skudepisoden i Ladegårdsparken fylder både i de regionale og landsdækkende medier. Og i boligområdet ligger pårørende og familiemedlemmer blomster og tænder stearinlys ved det sted, hvor Zobair Saidi blev skudt.
- Der var rigtig mange blomster dernede og lys. Det var helt vildt, og der var mennesker dernede 24 timer i døgnet, siger Jeanett Hjortbøl.
Især en episode påvirker stadigvæk Mikael Hyldegaard Rosing to år efter.
- I dagene efter hørte vi gentagende gange hans mor og familie råbe og skrige dernede fra, selvom vi har haft vinduerne lukket. Og der er ikke nogen mor, der fortjener at få taget en søn eller et barn fra sig på den meget voldsomme måde – uanset om han var guds bedste barn eller ej, siger han.
Afdødes venner takkede Mikael
Selvom parret ikke kendte Zobair Saidi, lægger de selv blomster på fliserne nede foran opgangen til nummer 135. Samtidig kommer Saidis venner forbi og takker Mikael Hyldegaard Rosing for at forsøge at redde deres ven. Jeanett Hjortbøl får øjenkontakt med ham, der ifølge hende var en form for leder i gruppen. Hun smiler og nikker til ham.
- Pludselig går han om bagved os, efter vi har lagt blomsterne, og så råber han ud til alle sine venner, at nu skal de vise deres respekt for denne her mand, fordi det var ham der havde gjort et ihærdigt forsøg på at redde deres kammeret, imens de bare havde ligget derhjemme, fortæller Jeanett Hjortbøl og fortsætter:
- Og så kom de hen en efter en og gav Mikael hånden og sagde tak. Jeg begyndte at få tårer i øjnene. Det var en forfærdelig tragedie, men det var så rørende, hvad den unge dreng gjorde – jeg tror, der var 17 drenge henne for at give Mikael hånden. Tak, fordi du prøvede, sagde de.
- Det var meget rørende og surrealistisk, tilføjer Mikael Hyldegaard Rosing.
Oplevelsen påvirkede ham i sådan en grad, at han i flere måneder ikke kunne passe sit arbejde og søgte hjælp hos en psykolog.
- Efter psykologen fandt Mikael en ro i at bage, så vi købte alverdens køkkengrej. Det gik der et halvt år med, og efter det halve år, hvor han var begyndt på arbejde igen, så begyndte han at blive sig selv igen. Men det tog lang tid, siger Jeanett Hjortbøl.
Mikael Hyldegaard Rosing vidnede i den langstrakte retssag ved Retten i Holbæk, hvor to mænd på henholdsvis 26 og 29 år blev kendt skyldige i at stå bag og udføre drabet på den 18-årige Zobair Saidi. De blev begge straffet med fængsel på livstid og ankede begge dommene på stedet til Østre Landsret.
En tidligere præsident for rockerklubben i Holbæk var tiltalt for at bestille drabet på Zobair Saidi. Han blev frikendt, da retten ikke fandt det bevist, at han bestilte drabet.