Kvinder og piger i Holbæk har fået øjnene op for fodbolden.
De seneste to år er antallet af kvindelige spillere i Holbæk Kommunes fodboldklubber nemlig steget med næsten 45 procent. Det skriver kommunen og DBU Sjælland i en pressemeddelelse.
Det viser Dansk Idrætsforbunds seneste opgørelse af medlemstallene. I Holbæk Kommune er der kommet i alt 270 flere kvindelige medlemmer i fodboldklubberne.
Alene fra 2020 til 2021 voksede antallet af kvindelige medlemmer i Holbæk Kommunes klubber med 163. Det svarer til 23 procent.
Kæmpestort tillykke til alle de frivillige, der hver dag knokler for at skabe gode fodboldmiljøer for piger og kvinder i fodboldklubberne
Samarbejder med DBU
I 2020 lavede Holbæk Kommune en velfærdsalliance med DBU og DBU Sjælland, som netop var med til at have fokus på at styrke og på at udvikle pigefodbold i kommunen.
- Da vi gik ind i samarbejdet, var det med et mål om, at flere piger, fra de er helt små, ved, at fodbold også er noget for dem. Derfor er det så dejligt at se, at indsatserne begynder at bære frugt, fordi endnu flere piger og kvinder får del i den glæde og det fællesskab, der findes i fodboldklubberne, siger Ole Hansen, der er formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune, i pressemeddelelsen.
Som en del af velfærdsalliancen er det aftalt, at der skal etableres et pigenetværk, der skal hjælpe klubberne med at holde på de mange nye pigespillere.
- Den flotte vækst i pige- og kvindefodbolden i Holbæk Kommune afkræver et kæmpestort tillykke til alle de frivillige, der hver dag knokler for at skabe gode fodboldmiljøer for piger og kvinder i fodboldklubberne. Det er dejligt, at endnu flere piger får øjnene op for, at piger selvfølgelig også spiller fodbold, siger Jakob Koed, DBU Sjællands formand.
Har arbejdet målrettet med pigefodbold
Holbæk B&I er den klub i kommunen, der er vokset mest i perioden med 116 nye piger og kvinder i klubben.
De har arbejdet bevidst med en strategi for at forbedre kvaliteten for pigefodbold. Blandt andet har klubben ansat en pigeansvarlig og en børneudviklingstræner, som skal udvikle og støtte op om klubbens pigetrænere.
Derudover har klubben engageret de ældste pigespillere til at blive trænere og agere rollemodeller for de yngste piger.
- På længere sigt er det vores ambition, at vi gerne vil have et godt fodboldtilbud til alle pigespillere. Og gerne så længe som muligt. Derfor vil vi gerne bidrage til et styrket samarbejde på tværs af klubberne i kommunen, så vi gennem holdsamarbejder, kan samle pigerne på de ældste årgange, fremfor at vi klubvis kæmper for at stille hold, siger bestyrelsesmedlem i Holbæk B&I Anders Kloppenborg.
Klubben har derudover også fået økonomisk hjælp fra DIF Get2Sport, der støtter foreninger i udsatte boligområder, og Sparekassen Sjælland.
Hos Tuse IF har de fra 2020-2021 oplevet en vækst på 53 flere piger og kvinder. Her har de blandt andet haft fokus på at opstarte rene pigehold tidligere, i stedet for mixhold med drengene.
- Vi er begyndt at indsluse pigerne på rene pigehold allerede fra U6, U7 og U8, og det kan vi allerede se har en positiv indvirkning på antallet af indmeldelser - og fastholdelsen af pigerne på holdet, fortæller Anders Juhl, der selv er pigetræner samt bestyrelsesmedlem i Tuse IF.