Statslige arbejdspladser forsvinder igen: - Det er hul i hovedet

I knap ti år er der flyttet flere tusind statslige arbejdspladser ud i provinsen. Men nu bliver flere af dem nedlagt eller flyttet tilbage.

To skridt frem og et tilbage. Sådan kan det synes at fungere med udflytningen af de statslige arbejdspladser.

Siden 2015 har skiftende regeringer flyttet i alt 8000 statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen. En øvelse, der ifølge Jyllands-Posten har kostet staten 1,5 milliarder kroner.

quote Det er helt hul i hovedet, at man først laver en stor udflytningsrunde og så bagefter nedlægger stillinger og hiver resten til København

Susie Jessen (DD), formand for Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer.

Men nu forsvinder flere af statens udflyttede stillinger. Regeringen nedlægger nemlig 1000 af sine arbejdspladser for at spare, og 500 af dem har man fundet uden for hovedstadsområdet.

Det oplyser Finansministeriet.

Flytter tilbage til København

Her i regionen rammer nedskæringerne blandt andet i Holbæk, hvor Børne- og Undervisningsministeriet og Uddannelsesministeriet har afdelinger i den tidligere Østre Skole.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som hører under Børne- og undervisningsministeriet, flyttede ind i Østre Skole i Holbæk i 2021.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som hører under Børne- og undervisningsministeriet, flyttede ind i Østre Skole i Holbæk i 2021. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det drejer sig om Akkrediteringsinstitutionen, som mister 20 årsværk, mens Danmarks Evalueringsinstitut skal spare, hvad der svarer til syv-otte stillinger. Det oplyser begge institutioner til TV2 ØST.

Beslutningen ærgrer Holbæks viceborgmester Camilla Hove Lund (V).

Camilla Hove Lund er viceborgmester i Holbæk, der nu mister flere statslige arbejdspladser.
Camilla Hove Lund er viceborgmester i Holbæk, der nu mister flere statslige arbejdspladser. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Det er ærgerligt. Vi var glade, da vi for tre års tid siden fik at vide, at nu ville der komme nogle arbejdspladser ud til os. Det er jo en gevinst for et lokalområde som Holbæk at få arbejdspladser, siger hun.

Udover nedlæggelser er der også stillinger, der nu flyttes fra Holbæk og tilbage til København. Det drejer sig om 13 stillinger i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet til TV2 ØST.

- Det giver ikke mening, siger Camilla Hove Lund og fortsætter:

- Jeg har læst, at det skulle være for at skabe nogle ordentlige faglige miljøer for medarbejderne, og det synes jeg giver rigtig god mening, men så kunne man jo vælge at flytte medarbejderne til Holbæk og lave det faglige miljø der.

Det er helt hul i hovedet

Nedlæggelserne og tilbageflytningen af arbejdspladser vækker skarp kritik fra Susie Jessen, der er politisk ordfører for Danmarksdemokraterne og formand for Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer.

- Det er helt hul i hovedet, at man først laver en stor udflytningsrunde og så bagefter nedlægger stillinger og hiver resten til København, siger Susie Jessen og tilføjer:

- Jeg mener, der er meget automatik i det her. Man hiver bare tingene til København uden at tænke sig om.

Danmarksdemokraterne vil have en ny runde af udflytning af statslige arbejdspladser, fortæller partiets politiske ordfører Susie Jessen.
Danmarksdemokraterne vil have en ny runde af udflytning af statslige arbejdspladser, fortæller partiets politiske ordfører Susie Jessen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Danmarksdemokraterne går ellers generelt ind for at mindske antallet af statslige arbejdspladser, men ikke på bekostning af provinsen.

- Når man nedlægger administrative stillinger, hvilket vi også er for i Danmarksdemokraterne, skal man hele tiden kigge på den her land-by-balance, fordi den er så skæv, siger Susie Jessen.

Danmarksdemokraterne foreslår, at man laver en ny udflytningsrunde.

- I stedet for at nedlægge en masse jobs ude i provinsen, så skulle man i stedet kigge på, om der ikke er nogle, man skal flytte ud, siger Susie Jessen.

Fortsat skæv fordeling

Både under tidligere regeringer og den nuværende regering er der blevet fremført politiske ambitioner om at skabe en bedre balance mellem land og by.

quote Det er regeringens politik, at statslige arbejdspladser skal være tilstede i hele landet

Mattias Tesfaye (S), børne- og undervisningsminister.

Alligevel er der fortsat stor forskel på land og by – eller nærmere hovedstaden og resten af landet, når det kommer til antallet af statslige arbejdspladser. Det viser en analyse, som interesseorganisationen Balance Danmark har lavet.

Her fremgår det, at København og Københavns omegn samlet har 41 procent af de statslige arbejdspladser, mens det på Vest- og Sydsjælland er syv procent, og på Østsjælland er tre procent.

Derfor er det uheldigt, at man nu finder halvdelen af besparelserne på statslige arbejdspladser uden for København, mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Steffen Damsgaard er formand for Landdistrikternes Fællesråd.
Steffen Damsgaard er formand for Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Landdistrikternes Fællesråd

For provinsen har ifølge ham brug for arbejdspladser - også de statslige.

- Når man både har private og statslige arbejdspladser, er der et bedre fundament for, at man også kan tiltrække borgere, der vil bosætte sig i området, være en del af lokalsamfundet og være en del af den lokale udvikling, siger Steffen Damsgaard og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt, at man har statslige arbejdspladser rundt i hele landet.

Minister kommer med garanti

TV2 ØST har bedt om et interview med finansministeren, landdistriktsministeren, børne- og undervisningsministeren og statsministeren om nedlæggelsen af de statslige arbejdspladser uden for hovedstadsområdet. Ingen af dem har ønsket at stille op.

I et skriftligt svar til TV2 ØST skriver børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at de fleste nedlagte stillinger i hans ministerium er i hovedstadsområdet, og at andelen af stillinger uden for København ikke ændrer sig væsentligt.

Ifølge børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye vil der på sigt være en lige så stor andel af ministeriets medarbejdere uden for København, som der var før fyringsrunden. Arkivfoto.
Ifølge børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye vil der på sigt være en lige så stor andel af ministeriets medarbejdere uden for København, som der var før fyringsrunden. Arkivfoto. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Der er altså ikke tale om, at antallet af medarbejdere i København vokser, mens det falder i resten af landet. Ud over fyringsrunden bliver der også flyttet rundt på enkelte stillinger. Nogle medarbejderes arbejdssted flytter fra Holbæk til København. Mens andre arbejdspladser flytter til Holbæk, skriver han.

Læs hele svaret her

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye skriver til TV2 ØST:

”Børne- og Undervisningsministeriet har lige gennemgået en meget stor fyringsrunde. Hver syvende stilling bliver nedlagt. Det har ramt København, Aarhus og Holbæk. Langt hovedparten af de nedlagte stillinger er i hovedstadsområdet. Og andelen af stillinger uden for København ændrer sig ikke væsentligt.

Der er altså ikke tale om, at antallet af medarbejdere i København vokser, mens det falder i resten af landet. Ud over fyringsrunden bliver der også flyttet rundt på enkelte stillinger. Nogle medarbejderes arbejdssted flytter fra Holbæk til København. Mens andre arbejdspladser flytter til Holbæk.

Jeg forstår, at sådan en kæmpe fyringsrunde skaber usikkerhed. Men samlet set vil jeg gerne garantere, at andelen af stillinger uden for København ikke vil falde, når hele denne øvelse er gennemført. Tværtimod. Det er regeringens politik, at statslige arbejdspladser skal være tilstede i hele landet. Det er jeg meget opmærksom på også skal afspejle sig i mit ministerium.”

Hvor mange arbejdspladser, der flytter til Holbæk, kan ministeren dog ikke oplyse.

- Jeg forstår, at sådan en kæmpe fyringsrunde skaber usikkerhed. Men samlet set vil jeg gerne garantere, at andelen af stillinger uden for København ikke vil falde, når hele denne øvelse er gennemført. Tværtimod.

- Det er regeringens politik, at statslige arbejdspladser skal være til stede i hele landet. Det er jeg meget opmærksom på også skal afspejle sig i mit ministerium.

Børne- og undervisningsministeriet oplyser, at 22 procent af ministeriets arbejdspladser før fyringsrunden lå uden for København. 

- Det er det niveau, ministeriet forventer at fastholde. Dog varierer antallet af stillinger over årene, lyder det. 

Kalder minister i samråd

I Nykøbing Falster nedlægger man nu statslige arbejdspladser. Det drejer sig om 12 stillinger hos Slots- og Kulturstyrelsen, oplyser borgmester Simon Hansen (S).

Men modsat i Holbæk er der ikke den store bekymring at spore hos ham.

Simon Hansen (S) er borgmester i Guldborgsund Kommune, hvor der også nedlægges statslige arbejdspladser i den nuværende sparerunde. Arkivfoto.
Simon Hansen (S) er borgmester i Guldborgsund Kommune, hvor der også nedlægges statslige arbejdspladser i den nuværende sparerunde. Arkivfoto. Foto: Guldborgsund Kommune

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men vi har siden 2017 også fået nettotilført flere hundrede statslige arbejdspladser. Så på den store bundlinje er det ikke kritisk, siger han.

I Danmarksdemokraterne ser man dog med stor alvor på konsekvenserne af beslutningen om at nedlægge stillinger i provinsbyerne.

- Vi ved jo, at balancen er skæv i forvejen, så det her bidrager bare til den her kæde af ting, som gør balancen mellem land og by værre, siger Susie Jessen.

Læs også
Nedlagte arbejdspladser skal betale for mere velfærd
Læs også
Nedlagte arbejdspladser skal betale for mere velfærd

Danmarksdemokraterne har nu kaldt både landdistriktsministeren og finansministeren i samråd om nedlæggelsen af arbejdspladser uden for hovedstadsområdet. Samrådet afholdes den 10. december.  


Nyhedsoverblik