Tiltalt for at planlægge drab - frygter selv at blive et mål

Krypterede telefoner spiller central rolle i sag om drab i Kalundborg. To mænd, der ifølge politiet er ledende medlemmer af LTF, nægter sig skyldige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Alle dem vi tager, afslutter vi, og vi skærer, medmindre vi ikke kan få dem med.

Sådan skrev en person på en krypteret telefon i november 2020, få dage før tre mænd blev skudt ned på en parkeringsplads i Kalundborg.

- Er det dig, der har skrevet det? spørger specialanklager Anja Lund Liin den 31-årige mand, der iført mørkt tøj sidder i vidneskranken.

- Nej, det er det ikke, lyder svaret.

Læs også
Skød tre på parkeringsplads: - Ligesom i Counter-Strike
Læs også
Skød tre på parkeringsplads: - Ligesom i Counter-Strike

Manden, der er tiltalt for at have planlagt og instrueret to drab og et drabsforsøg i Kalundborg, trådte ifølge eget udsagn ud af den forbudte bande Loyal To Familia (LTF) i 2019. I banden var han menigt medlem, fortæller han i Retten i Holbæk fredag.

Han bedyrer, at han aldrig har ejet en krypteret telefon, og forklarer, at han bor sammen med sin hustru og to små børn og før sin anholdelse levede af at have et rengøringsjob.

Anklager Anja Lund Liin er derimod af den opfattelse, at den tiltalte stadig den dag i dag er en ledende figur i LTF. Hun mener at kunne bevise, at den 31-årige har haft en Sky-telefon, og at han benyttede denne til sammen med andre at planlægge og instruere to brutale drab i Kalundborg.

EncroChat og Sky Global

De to chattjenester EncroChat og Sky Global var særlige, topsikrede kommunikationsnetværk, hvor brugerne fra særligt ombyggede mobiltelefoner kunne sende beskeder til hinanden via tungt krypterede forbindelser.

Telefonerne blev kaldt en Sky-telefon eller en Encro-telefon.

Kommunikationen foregik ikke via egne navne, men særlige profilnavne.

Der var tale om telefoner fra Apple, Google, Nokia og Blackberry, der blev bygget om til brug på de to tjenester. Disse telefoner fik blandt andet fjernet deres mikrofoner, GPS-chip og kamera som led i ombygningen.

Omfattende sikkerhed

Krypteringen var særdeles omfattende og betød, at hvis myndighederne opsnappede beskederne mellem afsenderen og modtageren af en besked, så ville det selv med adgang til de allerstørste supercomputere være svært og meget tidskrævende at finde ud af, hvad der faktisk stod i beskederne.

Tjenesterne markedsførte sig som ubrydelige, og til dem, som virkelig værdsatte, at deres privatliv blev respekteret. I praksis blev tjenesterne dog især brugt af kriminelle. Hver enhed var da også udstyret med et særligt 'dræber-ord' på låseskærmen. Hvis dette ord blev tastet ind i stedet for den rigtige kode, blev alt indhold på telefonen totalt slettet.

Hacket af politiet

Tjenesterne var meget dyre at bruge. Den særligt ombyggede telefon var dyr i sig selv - og der skulle betales et gebyr på mere end 2.000 kroner om måneden for at bruge tjenesten. Der var omkring 230.000 telefoner tilknyttet de to netværk tilsammen på verdensplan.

Al sikkerheden viste sig dog at være forgæves for brugerne af tjenesterne, da myndighederne senere fik fat i beskederne på en anden måde.

I 2020 lykkedes det fransk politi at hacke den server, der styrede EncroChat - og de tappede herfra millioner af beskeder. Tjenesten lukkedes derfor ned. Året efter blev Sky Global i Europa ransaget af belgisk politi, og mere end en milliard beskeder sendt fra netværkets telefoner kom i myndighedernes besiddelse. Det er blandt andet disse beskeder, der fredag blev behandlet i retten.

Det materiale politiet i Danmark har fået i denne sag er fra Holland og Frankrig.

Dobbeltdrab tog 12 sekunder

Den 17. november 2020 omkring klokken 18.00 blev tre unge mænd skudt ned på parkeringspladsen foran dagligvarebutikken Meny.

Ifølge anklagemyndigheden var de taget til Kalundborg, fordi de havde en aftale om at købe våben af en gammel kontakt.

Mens de ventede på parkeringspladsen og røg en cigaret, kom en mand farende ud fra buskadset i nærheden. På et overvågningskamera fra Meny kan man se, at han med begge hænder holdt en pistol, som han i løbet af 12 sekunder affyrede igen og igen mod de tre mænd.

En af de to mænd var død, da redningspersonalet nåede frem til parkeringspladsen, en døde på Holbæk Sygehus få timer efter, og en overlevede, men var livsfarligt såret og blev hastet til Rigshospitalet, hvor han blev opereret.

"Vi har vores hævn"

12 minutter efter at skuddene var faldet, skrev en af gerningsmændene ”jeg tog tre, bror. Vi har vores hævn” på en krypteret telefon.

Fem mænd blev i juni 2022 idømt fængsel på livstid. Fire af dem med direkte relation til LTF, samt en lokal sympatisør fra Kalundborg. En mand blev frikendt. 

Ifølge anklager Anja Lund Liin var det ”folkene på gulvet”, der blev dømt i sagen. Dem, der havde været på parkeringspladsen, og dem, der havde kørt i følgebilerne.

De dømte har alle anket deres sag til Østre Landsret, og to af dem følger fredag sagen mod de nye tiltalte i Retten i Holbæk. Det har de ret til, eftersom sagen også vedrører dem. 

Også pårørende til de dræbte er mødt op i Retten i Holbæk fredag. 

Statsadvokat har anket frifindelse

Det samme er advokat Nima Nabipour, der fik sin klient, en lokal mand fra Kalundborg, frikendt for drabene i juni 2022.

Hans klient blev løsladt straks efter skyldkendelsen var faldet, men Statsadvokaten i København har valgt at også hans sag skal behandles i Østre Landsret med henblik på domfældelse.

Sagen, der nu behandles i Retten i Holbæk, handler ifølge anklagemyndigheden om ledende figurer i LTF, der planlagde drabene og instruerede deres folk i, hvordan de skulle udføre dem.

Drabene var ifølge anklagemyndigheden en del af en bandekonflikt. En hævnaktion, fordi et medlem af LTF 18 dage før drabene var blevet kidnappet og udsat for grov vold på den københavnske vestegn. Angiveligt af den rivaliserende bande ”Sydkystgruppen”.

Krypterede beskeder

Op til drabene blev begået, var der masser af kommunikation på krypterede telefoner, der igennem flere år har været benyttet af kriminelle.

Læs også
Dobbeltdrab i Kalundborg - anklager fremhæver voldelig trend om ydmygelse som motiv
Læs også
Dobbeltdrab i Kalundborg - anklager fremhæver voldelig trend om ydmygelse som motiv

Beskedtjenester som EncroChat og Sky havde ellers slået sig op på at være så sikre, at ingen kunne bryde koden til dem. Det lykkedes dog for fransk og hollandsk politi at bryde igennem koderne og pludselig sad politiet med masser af beskeder, hvoraf flere af dem kunne kobles til kriminelle netværk.

Blandt andet kunne politiet koble en del kommunikation til drabene i Kalundborg, og det er derfor, at de to mænd, som politiet altså mener, er bagmændene til drabene, nu er tiltalt.

Skrev personlige oplysninger

Da sagen startede onsdag i Retten i Holbæk, fremlagde anklageren en del beskeder, der i politiets optik kan knytte den tiltalte 33-årige til en af profilerne på de krypterede telefoner. Også han afviser ligesom sin medtiltalte nogensinde at have ejet en krypteret telefon.

Netop derfor var det vanskeligt for ham at forklare, hvordan det kunne være, at der blev skrevet om personlige oplysninger som et større narkofund hos hans svoger og en ransagning hos hans svigermor. Han fastholder dog, at han ikke har skrevet beskederne, og at han ikke har haft en krypteret telefon.

Og også under fredagens retsmøde i Retten i Holbæk har den 31-årige tiltalte svært ved at forklare, hvorfor en bestemt Sky-telefon følges geografisk med hans iPhone. 

Lånte telefoner af bekendte

Flere gange sammenholder anklageren personlige oplysninger, der er skrevet fra profilen, hun mener at kunne knytte til den tiltalte, med faktiske oplysninger, politiet har efterprøvet.

- Er det dig, der har skrevet det her, spørger Anja Lund Liin den tiltalte igen og igen, efter hun har læst beskeder op.

- Det er muligt. Jeg kan ikke huske det, men det kan se sådan ud, svarer den tiltalte og fortæller, at han nogle gange har lånt en Sky-telefon til at kommunikere med venner og bekendte over.

- Det lyder meget besværligt. Hvorfor ikke bare kommunikere med dem direkte, i stedet for at låne en telefon af tredjemand? Spørger anklageren.

- Nogle af dem har ikke en almindelig telefon, siger den tiltalte.

Er bange for selv at blive et mål

Anklageren viser retten, hvor den Sky-telefon, hun mener, tilhører den tiltalte, har registreret sig geografisk via telemaster.

I den periode, politiet har set på, har Sky-profilen registreret sig 249 gange i nærheden af et sommerhus, der er ejet af den tiltaltes svigerfamilie, og hvor den tiltalte ofte opholder sig. Den registrerer sig 129 gange i nærheden af hans hjem og 129 gange i nærheden af hans svigerforældres bopæl.

Læs også
Tiltalt for at planlægge drab var mentor for unge
Læs også
Tiltalt for at planlægge drab var mentor for unge

Den tiltalte forklarer, at han ofte bliver kørt til sommerhuset af sin bror eller af en ven. Måske har de haft Sky-telefoner med, som han har lånt. Han husker det ikke helt klart og ønsker heller ikke at fortælle, hvem han har lånt Sky-telefonen af.

- Jeg ønsker ikke, at jeg selv bliver et mål for nogle mennesker. Jeg ville gerne sige det, men jeg tør ganske enkelt ikke, den her sag er jo tydeligvis slet ikke slut endnu, siger den 31-årige og henviser til, at en mand blev skuddræbt i Brøndby på to-årsdagen for Kalundborgdrabene.

Der forventes dom i sagen til maj.


Nyhedsoverblik