- Jeg udtrådte af LTF i 2017.
Den 33-årige mand sidder roligt og ser på anklageren, mens han svarer på hendes spørgsmål.
Tiltalen mod ham er alvorlig, han er anklaget for medvirken til to drab og et drabsforsøg som en del af en bandekonflikt.
Den 33-årige, der ifølge specialanklager Anja Lund Liin er et ledende medlem af den forbudte bande Loyal To Familia, nægter sig skyldig.
Drabene
Den 17. november 2020 kl. 18 blev de tre unge mænd skudt ned på parkeringspladsen foran dagligvarebutikken Meny.
Ifølge anklagemyndigheden var de tre mænd taget til Kalundborg, fordi de havde en aftale om at købe våben af en gammel kontakt.
I stedet blev de mødt af en regn af kugler på parkeringspladsen. En døde, før redningspersonalet nåede frem til parkeringspladsen, en døde på Holbæk Sygehus få timer efter skuddene var faldet, og en overlevede, men var livsfarligt såret og blev hastet til Rigshospitalet, hvor han blev opereret.
Fem mænd blev i juni 2022 idømt fængsel på livstid.
Blev skudt i panden
Under dagens retsmøde advarer anklageren nævningene, før hun viser nogle få billeder af de dræbte. Man kan se, at den ene er blevet skudt midt i panden.
- I denne sag skal vi ikke tale så meget om, hvad der skete på parkeringspladsen i Kalundborg. Der er fem personer, der er dømt for det. Det, der kommer til at fylde i den her sag, er de krypterede chats, som politiet er kommet i besiddelse af. De viser, i et meget klart og direkte sprog, hvad der gik forud for drabene, siger anklageren.
Under retssagen i 2022 blev flere beskedkorrespondancer fra krypterede telefoner fremlagt i retten. Beskederne indeholdt blandt andet beskrivelser af drabene.
- Bror, gav H. (det ene offer, red.) lige i baghovedet. Pistolens mund ramte hans baghoved, mens han sad på røven efter flere skud i maven. Gav alle tre fem bønner hver. Jeg hullede alle sammen, lød det blandt andet i en besked, der blev sendt kort efter skuddene var faldet.
Drab var hævn
Men også op til drabene blev begået, var der masser af kommunikation på de krypterede telefoner, der igennem flere år har været benyttet af kriminelle netværk.
Beskedtjenester som EncroChat og Sky har slået sig op på at være så sikre, at ingen kunne bryde koden til dem. Det var dog lige indtil fransk og hollandsk politi lykkedes med at gøre netop det. Pludselig sad politiet med masser af beskeder, hvor flere af dem kunne kobles til kriminelle netværk.
Blandt andet lykkedes det for politiet at koble en del kommunikation til drabene i Kalundborg.
Her kunne man læse, at drabene i Kalundborg blev udført som en hævnaktion, fordi et medlem af LTF 18 dage før drabene blev kidnappet og udsat for grov vold, mens han blev filmet. I beskederne kan man læse, at hans venner er meget ophidsede og mens de langsomt kredser sig ind på, hvem gerningsmændene bag kidnapningen er, tales der en del om hævn.
- En to skal dø, skriver en.
- Det skal være så brutalt som muligt, skriver en anden.
Afviser at have krypteret telefon
På de krypterede telefoner kommunikerer man ikke med navn men med et profilnavn, og det er nu anklagerens opgave at koble de enkelte profilnavne til de tiltalte.
Under dagens retsmøde fremlægger anklageren for eksempel nogle beskeder fra et bestemt profilnavn. Den tiltalte 33-årige mand, der fortæller, at han aldrig har ejet en krypteret telefon, afviser, at han skulle være manden bag profilnavnet.
Profilen skriver i en krypteret chat den 20.10.2020 at politiet ransager både hjemme hos ham selv, hos hans svoger og hos hans svigermor. Hos svogeren har de beslaglagt flere kilo narkotika og marijuana.
Ud fra datoen kan politiet se, at de kun har beslaglagt flere kilo narkotika og marijuana på en adresse den pågældende dag. Adressen tilhører den 33-åriges svoger. Politiet har også registreret, at de på den pågældende dato aflagde den 33-åriges svigermor et besøg for at ransage.
- Er XX din svoger, spørger anklager Anja Lund Liin den tiltalte 33-årige.
- Ja, lyder svaret.
- Har han andre svogre end dig, spørger anklageren.
- Nej, svarer den 33-årige, der dog fastholder, at han ikke har skrevet den krypterede besked.
Var mentor for unge
Begge mænd nægter sig skyldige i at have været dem, der stod bag planlægningen af drabene i Kalundborg. Den 33-årige fortæller derimod, at han i en periode flyttede til Jylland, hvor han blandt andet har arbejdet som mentor for unge, der havde det svært, ligesom han har rådgivet lokale politikere om, hvordan man kommer problemer med unge, der sælger hash, til livs.
Anklager Anja Lund Liin mener dog, at de to mænd fortsat er ledende medlemmer af LTF.
- Det er jo op til nævningene at afgøre, når de har set de krypterede beskeder. Så kan de jo selv se, om man kan koble profilnavnene til de tiltalte, siger anklageren.
Sagen fortsætter i retten fredag. Der forventes dom i sagen i maj.