Får tilladelse til at opstille 16 kystnære havvindmøller

Trods folkelig modstand giver Energistyrelsen nu tilladelse til at etablere 256 meter høje vindmøller i Jammerland Bugt.

Energistyrelsen har tirsdag meddelt selskabet Jammerland Bay Nearshore A/S, at virksomheden har fået tilladelse til at etablere Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark i farvandet syd for Kalundborg mellem halvøerne Asnæs og Reersø. 

De enkelte møller vil have en højde på 256 meter, og projektet vil have en samlet kapacitet på 240 megawatt, når det efter planen står klar i 2029. 

Visualiseringen viser hvordan havvindmølleparken vil se ud fra land.
Visualiseringen viser hvordan havvindmølleparken vil se ud fra land. Foto: Energistyrelsen

Selskabet Jammerland Bay Nearshore A/S skal ifølge tilladelsen efterleve en række krav i projektet. 

Fakta om Jammerland Havvindmøllepark

  • Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark omfatter opstilling af 16 havvindmøller på monopæle og dækker et område på 31,1 kvadratkilometer syd for Kalundborg, som skal placeres øst for Storebæltsrenden mellem halvøerne Asnæs og Reersø – ca. 6 km ud for Reersø.

  • Landføringskablerne føres i land ved kysten ved Østrup, hvorefter de føres videre til en ny transformerstation ved Kalundborg Refinery. Tilslutningspunktet bliver Energinets eksisterende højspændingsstation ved Asnæsværket.

  • De enkelte møller vil have en højde på 256 meter, og projektet vil have en samlet kapacitet på 240 MW.

  • Bygherre er Jammerland Bay Nearshore A/S med European Energy A/S som moderselskab.

  • Projektet blev ansøgt gennem Åben dør-ordningen i februar 2012.

Kilde: Energistyrelsen

Der stilles blandt andet krav om, at vindmøllerne skal stoppe eller rotere langsomt efter solnedgang, når det blæser under seks meter i sekundet i perioden 1. april til 31. oktober. Kravet er sat for at tage hensyn til flagermus.

Havvindmøllerne bliver placeret i Jammerland Bugt syd for Kalundborg.
Havvindmøllerne bliver placeret i Jammerland Bugt syd for Kalundborg. Foto: Energistyrelsen

Energistyrelsen stiller desuden vilkår om, at Jammerland Bay Nearshore A/S igangsætter et overvågningsprogram for at give viden om havvindmøllers påvirkning af det marine miljø.

Havvindmølleparken i Jammerland Bugt har været længe undervejs. Projektet blev stillet allerede i 2012, men er blevet mødt af store protester. 

Tidlige protester

Så tidligt som i 2015 havde flere end 5.200 borgere underskrevet en protest mod opførslen af havvindmølleparken. 

Undervejs er projektet dog også blevet mindre. I det første udkast skulle op mod 80 vindmøller opstilles i havvindmølleparken. 

Det første borgermøde om havvindmølleprojektet i Jammerland Bugt blev holdt allerede i 2015.
Det første borgermøde om havvindmølleprojektet i Jammerland Bugt blev holdt allerede i 2015. Foto: TV2 ØST - Arkiv

Det er den danske virksomhed European Energy A/S, der som moderselskab for Jammerland Bay Nearshore A/S, har søgt om tilladelse til at opføre havvindmøllerne. 

- Vi har arbejdet på dette projekt i omkring ti år, og vi er meget glade for, at vi nu kan begynde processen med at udvikle parken, siger Knud Erik Andersen, der er medstifter af og administrerende direktør i European Energy, til Ritzau.

Energistyrelsen holdt i april i år et borgermøde i Kalundborg om projektet, der har været sendt i høring frem til 2. december. 

Læs også
Vindmøller i Jammerland Bugt er et skridt nærmere - protestgruppe vil kæmpe til det sidste
Læs også
Vindmøller i Jammerland Bugt er et skridt nærmere - protestgruppe vil kæmpe til det sidste

Green Power Denmark, som er Danmarks grønne erhvervsorganisation og fungerer som talerør for den danske energisektor, mener at etableringstilladelsen er en "tiltrængt, positiv nyhed", skriver de i en skriftlig udtalelse til TV2 ØST:

- Det floppede udbud af havvindmøller på Nordsøen og den langsomme udbygning af solceller og vindmøller på land betyder, at der går mange år, før vi har nok grøn strøm til at dække vores eget elforbrug. Jammerland Bugt kan levere en del af den grønne strøm, som vi kommer til at mangle, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi, PtX og internationalt samarbejde i Green Power Denmark.

- Jammerland Bugt Havvindmøllepark ligger tæt på Kalundborg, hvor flere store virksomheder efterspørger grøn strøm til produktionen. Havvindmølleparken vil kunne dække hele det nuværende forbrug i Kalundborg og mere til, siger Camilla Holbech.



Nyhedsoverblik